Burgemeester Quickie komt terug, maar bestuurt Kortrijk in duo met “superschepen” Ruth Vandenberghe: “Samen zijn we sterke cocktail”

Een bewogen weekend. Tot in de late uurtjes werd gisterennacht overlegd naar aanleiding van het ontslag van vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. In de Beatrijszaal van het historische stadhuis van Kortrijk werd maandagochtend bekendgemaakt dat hij samen met “superschepen” Ruth Vandenberghe de stad zal besturen.

Ontslag als minister

Na acht jaar burgemeester te zijn van Kortrijk, nam Van Quickenborne in oktober 2020 afscheid om de regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) te vervoegen. “We hebben crisissen doorstaan, straffeloosheid aangepakt, maar bij Justitie kan het elk moment gedaan zijn en dat is gebeurd vrijdagavond”, zegt de voormalige minister. Hij nam ontslag naar aanleiding van de fout rond het dossier van terrorist Abdesalem Lassoued.

“Ruth heeft het vertrouwen gewonnen van de Kortrijkzaan. Het is niet mijn stijl om zomaar alles aan de kant te schuiven” – Van Quickenborne

Vincent Van Quickenborne keert nu na drie jaar terug als burgemeester. “Ruth heeft het vertrouwen gewonnen van de Kortrijkzaan en heeft volledig haar strepen verdiend. Het is niet mijn stijl om zomaar alles aan de kant te schuiven. We vormen een complementair team, beiden met onze eigen sterktes, en zullen als duo besturen waarbij Ruth zal optreden als een superschepen voor de stad met 16 bevoegdheden.”

Ruth als eerste schepen

De gewezen waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe wordt nu eerste schepen. Dat betekent dat Stephanie Demeyer, de volksschepen, een stap opzij moet zetten. Zij zal geen deel meer uitmaken van het schepencollege, ondanks haar hoger aantal voorkeurstemmen op andere schepen. “Dat kan gebeuren in de politiek. Het kan opeens keren, daar heb ik altijd rekening mee gehouden, maar met een hart voor Kortrijk gaan we verder. Ik geef niet op. Ik zal nog overal aanwezig zijn en blijf me inzetten voor jubilees en 100-jarigen. Mijn voormalige job neem ik opnieuw op, maar volgend jaar sta ik absoluut terug op de lijst.” Alle kabinetsleden blijven behouden.

“Vincent en ik brengen onze kwaliteiten samen en kunnen zo een fantastische cocktail vormen” – Ruth Vandenberghe

Vandenberghe was naar eigen zeggen bij het horen van het ontslag enorm teleurgesteld. “Je zet je in voor drie jaar, je hebt veel plannen voor de toekomst, en dan komt zo’n nieuws binnen, maar na enkele goede gesprekken kwam een gedeelde visie voor ogen. Vincent en ik brengen onze kwaliteiten samen en kunnen zo een fantastische cocktail vormen. We zijn twee verschillende personen en besturen de stad met het beste van twee werelden.”

The post Burgemeester Quickie komt terug, maar bestuurt Kortrijk in duo met “superschepen” Ruth Vandenberghe: “Samen zijn we sterke cocktail” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Voorzitter Vlaams Belang Wervik Rudy Denys verhuist naar Blankenberge: “Nood aan een nieuwe start in een andere omgeving”

Voorzitter Rudy Denys (62) van het Vlaams Belang Wervik verhuist binnenkort naar Blankenberge en sluit daar aan bij de plaatselijke afdeling. “Met pijn in het hart heb ik deze beslissing genomen, daar ik nood heb aan een nieuwe start in een andere omgeving”, zegt Rudy. “Het was tijd voor iets anders. Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen overlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun overlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge

Op de openingsdag zaterdag namen meteen al tientallen een verfrissende duik in het water van de in de zomer jaarlijkse terugkerende zwemzone in de Coupure. Door het mooie weer op zaterdag heeft de zwemzone, die nog toegankelijk is tot en met 1 september, de start dus niet gemist.
The post Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge appeared first on

Lees meer »

Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana

Na het succes van vorig jaar, waarbij meer dan 500 toeschouwers het spektakel op de terreinen van de familie Alliët in de Bloemgatstraat volgden, organiseert de Meulebeekse Landelijke Gilde een tweede editie van haar gymkana. Die vindt plaats op zondag 7 juli, met een aanloop op vrijdag 5 juli.
The post Landelijke Gilde Meulebeke organiseert gymkana appeared first on

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »