Brugse stadsgidsen die de regels niet respecteren krijgen een GAS-boete

De ‘dreigbrief’ die de stad Brugge stuurde naar de gidsenverenigingen viel niet in goede aarde. Dat bleek tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond. Twee oppositieraadsleden vinden dit een ongehoorde demarche. Volgens burgemeester Dirk De fauw zijn het gidsen, die de regels niet respecteren, die ervoor zorgen dat het draagvlak van de Bruggelingen voor het toerisme verminderd is.

Raadslid Stefaan Sintobin (VB) vindt dat de Brugse stadsgidsen onheus behandeld worden door de stad Brugge: “De gidsenverenigingen kregen een brief waarin gedreigd wordt met GAS-boetes. Onze Brugse gidsen gedragen zich, het zijn vooral buitenlandse Spaanssprekende free guides die de regels niet respecteren.”

Beledigend

Ook Martine Bruggeman (N-VA) had vragen bij deze ‘dreigbrief’: “Die is zeer beledigend overgekomen. Onze gidsen volgen een drie jaar durende opleiding. Zij weten hoe zich te gedragen. Er is nood aan twee groepen gidsen: zij die zich focussen op het historische en zij die verhalen willen horen.”

Sandra Wintein (Vooruit) daarentegen ziet dagelijks horden toeristen toekomen via het Bargeplein, die op het fietspad wandelen: “De irritatie is groot bij de Brugse fietsers. De gidsen nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor hun groepen. Idem voor de Katelijnestraat.”

Gas-boetes

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) heeft de voorbije maanden vele meldingen binnen gekregen van bewoners en van de politie over toeristische wandelingen: “Het draagvlak voor het toerisme vermindert wegens de vele groepen die ongeordend onze stad bezoeken. Er is een politieverordening: veel gidsen nemen het niet nauw met de geleden regels, ze blokkeren de weg.”

“Ze geven uitleg in de Blinde Ezelstraat of op het brugje aan het Minnewater zodat er niemand nog door kan. In plaats van te verbaliseren, hebben we eerst een verwittiging gestuurd. Alle verengingen zijn aangeschreven, zodat we niet in een situaties terechtkomen zoals in Venetië en Barcelona.”

“De politie heeft al meerdere GAS-boetes moeten uitreiken, onder meer aan een gids zonder vergunning en gidsen met te grote groepen – van meer dan 25 personen. Vorig maand kregen vier gidsen een waarschuwing wegens het niet dragen van de vereiste badge.

Badges

Volgens toerismeschepen Mieke Hoste (Vooruit) worden er twee soorten badges uitgereikt: “Oranje kaarten voor de gediplomeerde 464 Brugse gidsen, blauwe voor de andere. Er zijn in Brugge 464 gediplomeerde stadsgidsen, daarnaast werden 2.328 toelatingen uitgereikt aan gidsen uit 46 landen.”

Cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) kondigde de uitbreiding van de museumpool tegen de zomer 2024 aan: “Er is een tekort aan museumgidsen in het Italiaans en het Duits.”

Volgens Stefaan Sintobin (VB) en Martine Bruggeman (N-VA) is dat niet verwonderlijk: “Tal van goede Brugse stadsgidsen weigerden deel te nemen aan de verplichte testen van Musea Brugge.”

The post Brugse stadsgidsen die de regels niet respecteren krijgen een GAS-boete is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »