Bosbeheerplan Groenhove wordt omgezet naar natuurbeheerplan

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is gestart met de omzetting van het oude bosbeheerplan voor Groenhove naar het nieuwe natuurbeheerplan. Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond wou Ruben Vangheluwe (Groen) weten hoe ver het daar momenteel mee staat.

Ook had hij het over de zogenoemde weekendhuisjes die nog altijd in het bos aanwezig zijn. “Illegale gebouwen blijven er staan, omdat het stadsbestuur er niet doortastend tegen optreedt”, zei hij.

Streven naar inheemse natuur

Schepen van Natuur en Groen Elsie Desmet (CD&V) antwoordde dat het ANB pas eind september het startschot heeft gegeven voor de omzettingsprocedure van het bosbeheer- naar het natuurbeheerplan. “Die omzetting is grotendeels administratief”, zei ze. “De belangrijkste verandering is dat het ambitieniveau voor de ecologische bosfunctie nu heel duidelijk opgegeven moet worden. Per beheereenheid wordt aangegeven of de betrokken eigenaar al dan niet streeft naar inheemse natuur. Wie dat doet, ontvangt jaarlijks subsidies en/of fiscale gunstmaatregelen met betrekking tot erfenis- en schenkingsrechten.”

Niet alle weekendhuisjes illegaal

Ook in verband met de overgebleven weekendhuisjes gaf de schepen tekst en uitleg. “Niet alle constructies zijn illegaal”, zei ze. “Plus: onder impuls van De Bosgroep en Natuurpunt werd al heel wat zogenoemde harde infrastructuur opgeruimd en verwijderd. Zijn er toch klachten over bouwovertredingen, dan worden die geval per geval bekeken. De politie kan dan een proces-verbaal opmaken, dat naar het parket en het Departement Omgeving gaat. Die instanties beslissen over het vervolg van de zaak.”

The post Bosbeheerplan Groenhove wordt omgezet naar natuurbeheerplan is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Drummer Neil Cooper te gast in Heule

Opvallend bezoek in Café De Heerlijkheid in Heule. Donderdagavond verraste Neil Cooper, drummer van de bekende Britse groep ’Therapy?’ de leden van ‘Kortrijk Drumt’ met een exclusieve drumsessie. Neil Cooper ontdekte Kortrijk drumt tijdens een festival.
The post Drummer Neil Cooper te gast in Heule appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst

Keert Hugo De Bondt (76) terug naar de Brugse gemeenteraad, zij het als vertegenwoordiger van een andere partij? Jarenlang zetelde hij voor N-VA, nu plaatst het Vlaams Belang de gewezen politicus op een verkiesbare plaats voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.
The post Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware klap voor Zelensky: “Oekraïne zal op NAVO-top te horen krijgen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden”

Oekraïne zal op de NAVO-top begin deze maand in Washington vernemen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden van de NAVO, wat een zware klap is voor Zelensky. De militaire alliantie zal Kiev om “aanvullende stappen” vragen om de corruptie in te dammen alvorens de gesprekken over lidmaatschap verdergaan, aldus een hooggeplaatste ambtenaar van het Amerikaanse ministerie

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour haalt verpletterende meerderheid, voorspelt exitpoll

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, behaalt oppositiepartij Labour nu de grote meerderheid, voorspelt de gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. “Labour zal een verpletterende overwinning behalen”, klinkt het.

Lees meer »