Urbain (90) en Anne Marie (87) samen overleden na euthanasie: “Hand in hand, bed tegen bed werden ze verlost”

In het woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper zijn Urbain Dekeyser (90) en zijn echtgenote Anne Marie Deryckere (87) na euthanasie samen overleden, in aanwezigheid van hun twee kinderen Steefan en Kristin. “Mijn papa was blind en wilde echt sterven”, vertelt Steefan. “Hij koesterde de wens te sterven al lang. In juli was hij formeel dat hij euthanasie wou. Mama kreeg in de loop van papa zijn euthanasieaanvraag te horen dat ze pancreaskanker had. Terminaal en helemaal uitgezaaid. Hand in hand, bed tegen bed werden ze in onze aanwezigheid verlost.”

“Onze ouders waren fantastische mensen. Ze hebben vreselijk hard gewerkt. Pa en ma leefden spaarzaam en waren blij met kleine dingen. Hun kinderen en kleinkinderen waren hun grootste vreugde. Ze woonden een tijdlang in Belgisch Congo en dat beschreven ze als de mooiste tijd van hun leven. In het toenmalig RITO in Ieper gaf mijn papa dertig jaar les. Ze zijn zowel tijdens de actieve carrière, als toen ze op rust waren, enorm veel op reis geweest. De laatste keer negen jaar geleden.”

Euthanasieaanvraag

“Op een van die reizen, in Tenerife, is mijn vader gevallen met zijn fiets. Door de schok van de val en door glaucoom, waar hij tot dan geen weet van had, raakte hij de helft van zijn zicht kwijt. Door deze glaucoom (waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, red.) raakte hij de jaren daarna langzaamaan blind. De laatste jaren kreeg hij ook af en toe epileptische aanvallen, waar niet echt een diagnose voor gesteld kon worden. En uiteindelijk voelde papa zich opgesloten in een oud, blind lichaam. Waardoor hij in juli uitdrukkelijk om euthanasie vroeg”

“Dat was een verschrikkelijke klap. De huisarts kwam op consultatie en mijn vader uitte aan hem zijn uitdrukkelijke wens. Uiteindelijk werd de aanvraag voor euthanasie opgestart. De procedure voorziet verplicht een wachttijd van 31 dagen. Nadien bevestigde mijn vader aan de dokter nogmaals dat hij echt wilde sterven. Hij was versleten en had geen levensvreugde meer. Omwille van zijn psychisch lijden en uitdrukkelijke wens te sterven, kwam de goedkeuring voor euthanasie volgens alle wettelijke bepalingen in orde.”

Samen sterven

Urbain en Anne Marie woonden in Ter Olmen in Ieper en verhuisden begin dit jaar naar rusthuis Huize Zonnelied. “Nadat mijn moeder haar heup had gebroken”, vertelt Steefan. “Mijn mama kwam ten val toen ze arm in arm met papa boodschappen aan het doen was. Mijn moeder was een zeer weerbare dame. In het rusthuis werd ze fel ziek en moest naar het ziekenhuis. Ze sliep niet meer. Pancreaskanker was de diagnose. Ze had nog drie maanden tot maximum een jaar te leven. Ze kreeg direct palliatieve ondersteuning. En tijdens deze ondersteuning uitte ze de wens te sterven dezelfde dag als papa. Voor ons was dat enorm hard. Toen ik de wens van moeder vertelde aan vader zei hij ‘dat is mooi’.

Congo

Urbain en Anne Marie kenden samen een gelukkig leven. © GF

De familie wenst de LEIFarts te bedanken. “We werden door hem fantastisch begeleid”, benadrukt Steefan. Urbain groeide op in Gistel in een kroostrijk gezin van negen kinderen. Hij volgde in Oostende een opleiding houtbewerking en werkte heel zijn leven in die sector. Anne Marie was afkomstig uit Marke. Er waren thuis zes kinderen. Ze leerden elkaar kennen op een feest van de middenstand. Ze trouwden in een dubbel huwelijk samen met mama haar zus Cecile. Na hun huwelijk trokken pa en ma naar Congo.

Voor Anne Marie alvast een heel grote stap. Ze gaf haar job als bediende bij de weverij Dewitte-Lietaer in Lauwe op. In het toenmalig Belgisch Congo was het een avontuur. Urbain was er al geweest en kende de omgeving. Het was een boeiende periode, maar dan kwam de onafhankelijkheid. Er ontstonden spanningen, er waren opstanden. Urbain en Anne Marie kwamen in 1960 met vakantie naar België en mochten niet meer terug.

Urbain en Anne Marie trokken meestal op reis naar Zuid-Europa en Noord-Afrika. In 2017 werden ze door het stadsbestuur van Ieper gehuldigd voor hun zestigste huwelijksverjaardag. Naast de twee kinderen zijn er ook drie kleinkinderen: Zoë en de tweeling Jasper en Jasmien.

De uitvaart vindt plaats in intieme kring.

The post Urbain (90) en Anne Marie (87) samen overleden na euthanasie: “Hand in hand, bed tegen bed werden ze verlost” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De eerste echte concurrent van Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen is bekend. En dat kan de federale formatie door elkaar schudden

De Belgische politiek zit vol verrassingen. Want twee weken na de verkiezingen weten we al hoe vier van de zes Belgische regeringen er de komende vijf jaar zullen uitzien. Ook de kaarten voor Bart De Wever (N-VA) om premier te worden liggen beter dan iemand voor 9 juni had durven voorspellen. Maar om dat ook effectief te worden, schuilt er

Lees meer »

“Op vakantie ben ik echt lui. Ik bezoek helemaal niks”: Midzomernachten met ‘peetvader van de koers’ Patrick Lefevere

Morgen start de Tour. Het wordt al de 40ste Ronde van Frankrijk voor Patrick Lefevere (69), de ceo van Soudal Quick-Step, de wielerploeg van onze Belgische trots Remco Evenepoel. De grijze vos is en blijft de peetvader van de koers. Maar hoe lang nog? “Geen vijf jaar meer”, luidt het. Want het leven is meer dan koers. Of zou toch

Lees meer »

“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”
The post “De Triënnale nodigt uit om

Lees meer »

Niet-eurolanden nog niet klaar voor toetreding tot eurozone

Geen van de zes EU-lidstaten die geen deel uitmaken van de eurozone maar wel wettelijk verplicht zijn om toe te treden, zijn momenteel klaar om die stap te zetten en dus de euro in te voeren. Dat zegt de Europese Commissie in haar nieuwe convergentierapport. Bulgarije staat er het beste voor.

Lees meer »

Liveblog formatie – Waalse regering “idealiter gevormd voor 16 juli”, wanneer Di Rupo naar Europa vertrekt

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn de onderhandelingen voor een nieuwe regering aan de gang. In Wallonië hoopt Les Engagés te landen voor 16 juli zodat geen interim-minister-president moet worden aangesteld. Ontslagnemend Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) legt dan de eed af in het Europees Parlement. Volg de formatie en het politieke nieuws op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Margot Vanpachtenbeke opent palmares in Thüringen

Margot Vanpachtenbeke uit Lauwe heeft dinsdag de eerste etappe in de 36e Thüringen Ladies Tour (2.Pro) gewonnen. Na 118,5 kilometer met start en aankomst in Jena was de 25-jarige renster van VolkerWessels sneller dan haar Amerikaanse medevluchtster Ruth Edwards, goed voor haat eerste overwinning bij de elite.
The post Margot Vanpachtenbeke opent palmares in Thüringen appeared first on KW.be.

Lees meer »