Uitkijkpunt in kerk van Lampernisse officieel geopend: “Uniek zicht over de bekende komgronden”

In de kerk van Lampernisse werd op zondag 22 oktober de nieuwe uitkijktoren geopend.

De kerk van Lampernisse is al heel bijzonder door de hervorming tot urnenkerk, gemeenschapshuis De Vier Seizoenen en de tentoonstellingsruimte in de kerk. Nu is er nog een pluspunt meer bijgekomen: de uitkijktoren die een machtig zicht geeft op de komgronden van Lampernisse.

“Met het stadsbestuur kregen we de kans om in te stappen in het Horizonproject. We hadden twee projecten ingediend. Namelijk het belfort als uitkijktoren en het toegankelijk maken van de kerktoren van Lampernisse. Lampernisse werd door de jury weerhouden en we konden aan de slag.”

Ontmoeten, genieten, bewonderen, verkennen en kennis opbouwen

“Door in te stappen in het Horizonproject met Lampernisse willen we meer ruimte creëren voor ontmoeten, genieten, bewonderen en verkennen. Maar we willen vooral ook kennis opbouwen over de prachtige omgeving die Lampernisse rijk is“, vertelt schepen Martin Obin.

“De bestaande houten trap naar de toren was niet veilig genoeg en werd vervangen door een stalen draaitrap die de verbinding maakt tussen de betonnen trappen en de wandeling om de torenspits. Nieuw is ook een glazen deur die toegang tot de wandeling geeft. Er werd veel aandacht gegeven aan veiligheid en verlichting en een intellectueel telsysteem zorgt ervoor dat maximaal tien personen ineens toegelaten worden op de wandeling. Er werd ook aandacht gegeven voor de historie van Lampernisse met info over Nicolaas Zannekin en eveneens met uitdrukkingen van Clem Schouwenaars. De kostprijs komt op 240.000 euro, met dank aan de provincie en Westtoer met project Horizon voor de bijdrage van 150.000 euro.”

Veertiende uitkijkpost

Ook gedeputerede Bart Naeyaert loofde het initiatief om net hier in Lampernisse een uitkijktoren in te richten. “De kerk van Lampernisse is een schoolvoorbeeld van hoe kerken kunnen geheroriënteerd worden wanneer ze niet meer in gebruik zijn. De kerk blijft behouden zoals ze was, maar wordt opnieuw en in een andere vorm ten dienst van de gemeenschap gesteld.”

“Met het project Horizon willen we tegen 2026 een 26-tal uitkijkposten over onze provincie realiseren. Deze uitkijkpost in Lampernisse is de veertiende die gerealiseerd werd. Eerder werd ook al in Veurne voor een uitkijkpost in de kerk gezorgd. Deze in Lampernisse zorgt voor een uniek zicht over de zo bekende komgronden van Lampernisse, een stuk ongeëvenaarde natuur, prachtig om te zien en fantastisch om er te wandelen.”

The post Uitkijkpunt in kerk van Lampernisse officieel geopend: “Uniek zicht over de bekende komgronden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

Jongeren riskeren tot 14 maanden cel na gewelddadige diefstal in Kortrijks park

“We wilden die kerel gewoon een lesje leren, omdat hij met minderjarige meisjes afspraakjes maakte. Er mee gaan praten hé.” Een 19-jarige jongeman uit Kortrijk wist zichzelf niet goed een houding te geven toen hij samen met een even oude vriend uit Harelbeke voor de rechter in Kortrijk terecht stond. Samen met 2 minderjarigen overvielen ze in een Kortrijks park

Lees meer »

Vastgoedmakelaar Steve Meyus uit Sint-Kruis vanaf maandag 15 juli in ‘Huizenjagers’: “Vastgoed was een late roeping”

Vanaf 15 juli wordt het tiende seizoen van ‘Huizenjagers’ hervat. Steve Meyus uit Sint-Kruis strijdt samen met Indchara en Jason vier dagen lang voor de meeste punten, waarbij ze hopen de potentiële kopers te overtuigen om een bod uit te brengen.
The post Vastgoedmakelaar Steve Meyus uit Sint-Kruis vanaf maandag 15 juli in ‘Huizenjagers’: “Vastgoed was een late roeping”

Lees meer »

“Ooit zal ik mijn portie ellende wel krijgen”: Linda de Mol voorspelde al dat ze heel wat tegenslagen op haar pad zou vinden

Bij onze noorderburen staat Linda de Mol al decennialang bekend als onaantastbare televisiekoningin. Maar terwijl ze op professioneel vlak de successen aan elkaar reeg, was het leven privé niet bepaald mild voor haar. Nu ze haar zestigste verjaardag viert, blikt Story NL terug op de tegenslagen die Linda de voorbije jaren tegenkwam. Van verschillende liefdesbreuken over overspel tot die afperszaak.

Lees meer »

Ogen van de wereld gericht op ‘huwelijk van de eeuw’ tussen Indiase miljardairskinderen, met indrukwekkende gastenlijst

Na vier maanden pre-huwelijk, duurbetaalde optredens van Rihanna en Justin Bieber en een sterrenparade uit Bollywood én Hollywood is het dit weekend in India tijd voor het échte feest. Miljardairskinderen Anant Ambani (29) en Radhika Merchant (29) vieren vanaf vrijdag het einde van wat nu al ‘het huwelijk van de eeuw’ genoemd wordt. Ze tellen er meer dan 300 miljoen

Lees meer »

Vizier van Julie Vanloo staat niet op scherp op bezoek bij Minnesota

Julie Vanloo heeft in de WNBA met haar team Washington Mystics een 74-67-nederlaag geleden op bezoek bij Minnesota Lynx. De Belgian Cat stond zaterdagnacht (Belgische tijd) bijna 25 minuten op de court, maar kon geen enkel punt maken.
The post Vizier van Julie Vanloo staat niet op scherp op bezoek bij Minnesota appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boeing pleit schuldig aan fraude in dossier rond dodelijke crashes met 737 MAX-toestellen

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing pleit schuldig aan fraude in het dossier van 2 dodelijke vliegtuigcrashes met Boeing 737 MAX-toestellen, omdat het de voorwaarden van een eerdere schikking geschonden heeft. Daar kan een boete tot bijna een half miljard dollar aan vasthangen, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Met de deal vermijdt Boeing een publiekelijk strafproces.

Lees meer »