Torhouts Eethuisje Socrates sluit de deuren: “Nieuwe horeca-uitdaging in Roeselare”

Eethuisje Socrates, het bekende Griekse restaurant aan de Oostendestraat in Torhout, sluit de deuren. Op zondag 5 november zet Leen Vanhecke (59) na vele jaren een punt achter haar zaak. “Ik ga voor een nieuwe horeca-uitdaging in Roeselare, waar mijn zus Jo Vanhecke en haar man Jan Dulst aan het Stationsplein een tweede, grote vestiging starten van hun Torhoutse sportsbar Smoking Cue”, zegt ze.

Voor de omvangrijke groep trouwe klanten van Socrates is het stopzetten van het restaurant allesbehalve leuk nieuws. Al zullen ze voor een aantal gerechten in Roeselare blijven terechtkunnen, want Leen neemt een van haar Griekse koks naar die stad mee om er in Smoking Cue onder andere de huisbereide calamares, de scampi’s met pikant sausje en de gegrilde spies van scampi’s te blijven serveren. Er zal in de nieuwe Sportsbar namelijk ook gegeten kunnen worden.

Leens man Foti in 2009 overleden

Het prille verhaal van het Eethuisje Socrates startte in 1982. Toen kwam de Griek Foti Anessiadis met zijn twee jongere broers in Torhout het restaurant El Greco II opstarten. Dat gebeurde nabij het Kasteel van Wijnendale in het pand waar later Bistro Windes zou floreren en waar zopas het nieuwe restaurant LOS geopend werd. Foti maakte er als begenadigde kok een succesverhaal van. Leen kwam er met haar ouders zowat wekelijks eten en werd niet alleen verliefd op de gerechten van Foti maar ook op de man zelf. In 1991 trouwden ze en in datzelfde jaar werd hun dochter Sofia geboren.

“Ik zal blij zijn om de stress van een eigen zaak van me af te kunnen schudden”

In 1995 startten Foti en Leen in het centrumdeel van de Oostendestraat het Eethuisje Socrates. Dat was op de plaats waar zich nu café Den Tap bevindt. Ze beleefden er twaalf mooie jaren. In mei 2007 verhuisde de zaak enkele tientallen meters verder in de straat naar de huidige locatie, die Foti helemaal naar zijn eigen smaak op z’n Grieks inrichtte. Helaas: op 21 oktober 2009 overleed hij na een korte ziekte op veel te jonge leeftijd. Hij zou enkele dagen na zijn dood 57 jaar zijn geworden.

Het is tijd voor iets anders

Leen raapte na het overlijden van haar man al haar moed bijeen en bleef het Eethuisje Socrates voortzetten. Omdat Foti dat zo gewild zou hebben. Het restaurant bleef een succesverhaal en is dat nu, 16 jaar na de verhuizing naar het huidige pand, nog altijd. “Het eethuisje is een fascinerend, plezant, soms hobbelig en door de dood van Foti op momenten ook heel droevig traject geweest”, zegt Leen. “Ik ben alle mensen die op mijn pad zijn gekomen enorm dankbaar. Maar nu is het tijd voor iets anders. Ik ga met heel veel goesting mijn zus en schoonbroer assisteren in hun nieuwe zaak in Roeselare. Ik blijf bij Socrates in de Oostendestraat wonen, maar wat er met het restaurant zelf zal gebeuren, zien we nog wel. Momenteel is er alvast geen overnemer.”

‘Sportsbar’ op z’n Amerikaans in Roeselare

Smoking Cue van Jan Dulst (47) en zijn vrouw Jo Vanhecke (55) in de Hofstraat in Torhout is een vermaard poolcenter met een hele resem biljarttafels, onder andere voor snooker en poolbiljart. De zaak zal er blijven bestaan, maar Jan en Jo starten een tweede vestiging aan het Stationsplein in Roeselare. Daar zal Leen aan de slag gaan. De precieze openingsdatum staat nog niet vast, maar het zal bijna zeker ergens in november zijn. Het wordt een grote sportsbar op z’n Amerikaans met om te eten burgers, fingerfood en ook een Griekse toets. Er zal zich voorts een loungegedeelte bevinden, net als een grote ruimte met snooker- en poolbiljartafels.

“Ik zal blij zijn om de stress van een eigen zaak van me af te kunnen schudden”, zegt Leen. “Er wordt soms onderschat wat er allemaal bij het runnen van een restaurant komt kijken. Ik zal de klanten van Eethuisje Socrates uiteraard missen, maar misschien zie ik hen in Roeselare terug.”

The post Torhouts Eethuisje Socrates sluit de deuren: “Nieuwe horeca-uitdaging in Roeselare” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Banken en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”

Stad Roeselare opende donderdag feestelijk een derde plekje waar honden vrij kunnen ravotten. De recreatieve zone aan de uitkijktoren aan het Sterrebos, die inmiddels werd verworven door de stad, werd uitgebreid met een hondenloopweide. “Een voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”, klinkt het.
The post Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Blonde god met blauw bloed en beeldschoon bikinimodel: Griekse prins Alexios verbergt liefde voor Brooks Nader niet langer

Zij deed in een rood Baywatch-badpak al veel mannen zwijmelen. Nu is ook de kleinzoon van de laatste Griekse koning, petekind van de Britse kroonprins William en de voormalige toyboy van Poppy Delevingne, voor haar gevallen. De begeerlijke Griekse prins Constantijn Alexios (25) en het Amerikaanse model Brooks Nader (27) vormen het nieuwe ‘it-koppel’ in de royalty- en societywereld.

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »

Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short rally Oekene

Dit weekend wordt in Oekene de derde editie van de TBR short rally verreden. Met meer dan 100 wagens aan de start en geen uitgesproken favoriet belooft het een spannende wedstrijd te worden met daar bovenop het burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof bij de historics.
The post Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short

Lees meer »

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »