Poëzieatelier Brugge viert tien jaar met bloemlezing

Het Poëzieatelier Brugge bestaat tien jaar en dat is afgelopen zondag bij Avansa Brugge gevierd met het voorlezen van gedichten en de presentatie van de bloemlezing ‘Bossanova en taart’. Tussendoor liet jong Brugs talent Luka D’herde een accordeondeuntje horen.

“In 2012-2013 organiseerde ik bij Avansa twee korte poëziecursussen van telkens vier avonden. Daaruit is dan het Poëzieatelier Brugge gegroeid, waarbij we streven naar minstens tien en maximaal elf deelnemers, en daarin zijn we altijd geslaagd”, zegt meester-dichter Philip Hoorne, oprichter, bezieler en minzame begeleider van het Poëzieatelier Brugge.

Open geest

“We komen tienmaal per jaar samen, op de laatste donderdag van de maand. Enkele dagen voordien bundel ik de gedichten die de deelnemers gemaakt hebben op een document, en verspreid ik dat onder de leden, zodat ze op de bijeenkomst goed voorbereid feedback kunnen geven op elkaars werk. Elkaar beter maken, dat is wat we doen, en dat gebeurt open minded en zonder taboes, beleefd en respectvol.”

“De bezetting verandert elk jaar, maar sommigen zijn al van in het begin lid. Iedereen is welkom: er zijn er die willen publiceren, maar er zijn er ook die die ambitie niet hebben en die voor zichzelf schrijven.”

Onder de leden zijn er redelijk wat Bruggelingen, maar ook verzenschrijvers uit onder andere Merelbeke, Hasselt en Ieper, en zelfs drie Nederlanders.

“Het Poëzieatelier is ook een sociaal gebeuren, want het brengt mensen bijeen die elkaar anders nooit zouden ontmoet hebben”, luidt het nog.

Verbinding

“Onze deuren zullen altijd open blijven staan voor het Poëzieatelier, want wat het doet sluit aan bij waar wij voor staan: cultuurparticipatie, persoonlijke ontwikkeling, delen van cultureel erfgoed en verbinding”, zegt educatief medewerkster Griet Provoost van Avansa Brugge.

‘Bossanova en taart’ is een publicatie van Uitgeverij Partizaan, telt 80 bladzijden en kost 20 euro. De bloemlezing bevat bijdragen van alle dichters die de voorbije tien jaar deel uitmaakten van het atelier. Te koop bij Avansa Brugge en boekhandel De Reyghere. (CGRA)

The post Poëzieatelier Brugge viert tien jaar met bloemlezing is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »

Radio en tv strijken weer neer aan zee: “Van Tien om te Zien tot Q Beach House en Radio2, een zomer vol muziek”

Deze zomervakantie zakt zowat iedere radiozender opnieuw af naar onze kust. Radio2, Qmusic, Play Nostalgie en JOE vatten opnieuw post met een eigen radiostudio. Ketnet, Radio 1, Studio Brussel en MNM kiezen voor een daguitstap naar West-Vlaanderen. Ook de televisie tekent opnieuw present. VTM keert voor het vierde jaar op rij terug voor opnames van ‘Tien Om Te Zien’.

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »

Vergeet de 4 dagenweek, Griekenland voert 6-daagse werkweek in

In Griekenland mogen werknemers in bepaalde sectoren vanaf vandaag 6 dagen per week werken. Opvallend, want in heel wat andere Europese landen – ook bij ons – wordt net volop geëxperimenteerd met kortere werkweken. De nieuwe regel geldt voor bedrijven waar nu in principe al 24 op 24 wordt gewerkt, en waar dus heel wat overuren worden gepresteerd of waar

Lees meer »