Merho geeft de Kiekeboes door aan (West-Vlaamse) opvolger

Nadat Merho onlangs aankondigde te stoppen met de iconische stripreeks De Kiekeboes, raakte bekend dat Charel Cambré de tekenpen overneemt. Voor de scenario’s heeft hij Kortrijkzaan Marnix Verduyn – beter bekend als Nix – aangeduid.

“Dit was de moeilijkste beslissing van mijn leven”, laat Merho weten via Standaard Uitgeverij. “Met vooraf vele gesprekken en nog veel meer slapeloze nachten. Veel twijfel ook. Uiteindelijk koos ik voor verderzetting. Na die 46 jaar dat ik er met hart en ziel aan werkte, zitten de Kiekeboes in het collectief geheugen van generaties Vlamingen. En als er niets nieuws uitkomt, verdampt zo’n reeks. En dat zou ik toch jammer vinden. Voorbeelden genoeg in het verleden, met Kuifje als uitzondering die de regel bevestigt.”

Marnix bedenkt de verhalen voor De Buurtpolitie. © Nix

“Mijn voorwaarde was wel dat het geen imitatie mocht worden van wat ik deed. Het succes van de Kiekeboes dreef altijd op humor. En humor is zo persoonsgebonden en moeilijk te imiteren. Dus geen flauw afkooksel van het origineel. Wat ik voor ogen had, was een resetting. Een zeer geslaagd voorbeeld hiervan is de James Bond-saga. Sinds de komst van Daniel Craig in ‘Casino Royale’ werd de formule opnieuw uitgevonden. En het leverde enkele van de beste Bond-films ooit op.”

Dreamteam

Voor de Kiekeboes 2.0 heeft hij nu een dreamteam gevonden. Charel Cambré wordt de nieuwe tekenaar. Hij leerde de knepen van het vak bij Studio Vandersteen, en tekende later de reeks Amoras. Voor Studio 100 tekende hij onder meer de albums van Spring en Mega Mindy, en ook De nieuwe avonturen van K3.

Kinky & Cosy zette Nix op de kaart in stripland. © Nix

Als scenarist had Merho ook al snel één naam in zijn achterhoofd. “Iemand die in het verleden bewees dat hij heel veel humor heeft, is Nix. Een zeer eigen humor ook. Hij gaf ons Kinky & Cosy, een reeks waarbij hij net als ik taboeonderwerpen niet uit de wegging. En sinds hij De Buurtpolitie verstript, was het me niet ontgaan dat hij ook mainstream perfect aanvoelt. Bovendien weet hij hoe hij een plot moet opbouwen. Hij zal aan de slag gaan als de nieuwe scenarist.”

Nix is het alter ego van Marnix Verduyn, geboren in Kortrijk. Hij werkte ooit in de telecom, toen hij besloot om voor zijn passie te gaan. Met ‘Kinky & Cosy’ zette hij zich al snel op de radar in de stripwereld. Hij is ook de man achter de succesvolle strip van De Buurtpolitie.

Album 165 van de Kiekeboes ligt op 14 februari 2024 in de winkel, exact een dag voor de verjaardag van Fanny en precies 47 jaar na de eerste verschijningsdatum van ‘De wollebollen’ in de krant.

The post Merho geeft de Kiekeboes door aan (West-Vlaamse) opvolger is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Jongeman haalt levensgevaarlijke stunt uit op trein

Een jongeman heeft zondag een levensgevaarlijke stunt uitgehaald op een treinrit in de Ardennen. Hij hing schijnbaar ontspannen achterop een rijdende trein tussen Sy en Hamoir in de provincie Luik. ASTB, een vakbond voor treinbestuurders, wil dat een onderzoek wordt geopend.

Lees meer »

KIJK. Marie Verhulst heeft date met Jef bij ‘Sneeuwwitje’ en Julie Vermeire doet oproep aan Studio 100

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Jongeman (21) vrijgesproken voor verspreiden seksfilmpje minderjarig ex-liefje: “Fake-klacht van afgewezen bakvisje”

Een 21-jarige jongeman uit Middelkerke is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een seksfilmpje van zijn minderjarig ex-liefje zou hebben verspreid. J. riskeerde er zes maanden cel voor, maar de rechter achtte de feiten niet bewezen. Het ging eerder om een wraakactie van zijn ex-liefje. “In essentie gaat het om een fake-klacht van een afgewezen bakvisje, maar wel één met

Lees meer »