Vzw De Loods opent De Hygge: “Tiny House als tijdelijke woonoplossing voor daklozen en kwetsbaren”

Dankzij de steun van De Warmste Week 2022, de Koning Boudewijnstichting, United Experts Group, Norwin en de Lionsclub Heuvelland, richtte vzw De Loods in Loker een Tiny House in voor de opvang en begeleiding van gezinnen met kinderen en jongvolwassenen die tijdelijk dakloos zijn. “Het project De Hygge is uniek in zijn soort omdat het de eerste in de Westhoek is die een creatieve oplossing op maat biedt voor kansarmoede, isolement en dakloosheid op het platteland,” zegt directeur Bruno Schelstraete.

Een tiny house is een compacte, milieuvriendelijke en verplaatsbare woning waar gezinnen en/of jongvolwassenen in kansarmoede en in nood snel onderdak kunnen bieden. “Omdat men bijvoorbeeld geen dak boven het hoofd heeft, omdat men nood heeft aan een periode weg uit hun dagelijkse moeilijkheden of omdat men het eventjes niet meer weet en tot adem wil komen,” legt de directeur uit.

“Om zo veel mogelijk kwetsbare gezinnen en jongvolwassenen te kunnen helpen, zal De Hygge ook nooit ingezet worden als vaste verblijfplaats maar enkel als tijdelijke noodoplossing, als brug naar een structurele woon – en armoedeoplossing.”

Nieuwe locatie en stacaravan

De Hygge is een Deens woord voor gezelligheid en knusheid en verhuist straks ook mee naar de nieuwe locatie voor de instelling voor bijzondere jeugdzorg in Poperinge. “De verhuis is voorzien in het voorjaar van 2025. Dit gebouw hier in Loker verlaten we met pijn in het hart.”

“Het gebouw dat in 2027 100 jaar oud zal zijn voldoet zeker niet meer aan de huidige normen van comfort. Hier in Loker daarvoor nog investeren zou ons in te hoge kosten jagen. Verder kampen we hier in Loker ook met een beperkte bereikbaarheid zowel voor verplaatsingen van onze jongeren als hun ouders.” De vzw De Loods zal de gebouwen te koop zetten.

De Loods doet ook deze winter mee aan De Warmste Week en werkt daarvoor samen met vzw Vondels. “Met de opbrengst kijken we uit voor een tweedehandse stacaravan, die plaatsen we dan op verschillende locaties in kwetsbare woonwijken waar jongeren dan terecht kunnen om even op adem te komen.”

(MD)

The post Vzw De Loods opent De Hygge: “Tiny House als tijdelijke woonoplossing voor daklozen en kwetsbaren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Brand in silo met metaalzaagsel in stelplaats MIVB

In de stelplaats Delta van de MIVB, in Oudergem, woedt momenteel een brand in een silo. Dat meldt de Brusselse brandweer. Voorlopig zou er geen sprake zijn van gewonden, maar 250 werknemers van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij werden wel geëvacueerd. De bluswerken zouden nog enige tijd in beslag nemen.

Lees meer »

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem

Bij de Maldegemse Wielercel hebben voorzitter Raf Van de Velde (87) en penningmeester Aimé D’Hooge (88) de fakkel doorgegeven aan Cyriel Gobeyn (69) en Charline Deklerck (63). Beiden blijven verder lid van de Wielercel.
The post Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

? De Portiersmoord. Vincent (31) sterft door vijf messteken in het hart: “Wie een foto kon nemen van het lijk, zou getrakteerd worden op een vat bier”

Een oorlog tussen portiers wordt Vincent Van den Berghe fataal. Hij sterft na vijf messteken in het hart. Het is het begin van een lijdensweg voor zijn ouders Eddy en Ria. Want plots duikt een foto op van hun dode zoon in de armen van een vrouw, waarop ook nog eens doodsbedreigingen en pesterijen volgen. De vierde aflevering van de

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »