Veldegemse toneelkring brengt ‘Camping Carrousel’: Dialect, amoureuze affaires en roddel zetten de toon

Vanaf vrijdag 17 november brengt de Veldegemse toneelkring Int Wroede ende int Sotte het de West-Vlaamse kolder van de komedie ‘Camping Carrousel’ tot leven. In ontmoetingscentrum ’t Lokaal kruipen acht acteurs vijf avonden in de rol van kleurrijke campingbewoners. Het Veldegemse dialect, amoureuze affaires en roddel zetten herkenbaar de toon.

Op de bühne van ’t Lokaal in Veldegem brengt toneelkring Int Wroede ende int Sotte de fictieve camping Zomerrust tot leven. Plaats van de actie is Blankenberge, half augustus. Albert Verstraete en zijn bazige echtgenote Agnes (gespeeld door Frederik Ameloot en Eva Verhaeghe) kennen als koppel vijftigers de camping als hun broekzak. Goedzak Albert kan de opvliegende grillen van zijn vrouw goed relativeren.

Veldegems dialect

Door zijn gemoedelijk karakter komt er veel volk over de vloer, met de nodige onverwachte opschudding. Kleurrijke, soms merkwaardige figuren passeren het wandelpad langs hun vakantiehuis. Tijdens de zomervakantie brengen twee Nederlandse coiffeuses (vrijgezel) en een diepgelovige juffrouw op zoek naar Gods liefde, nog meer leven op het podium van ’t Lokaal. Onder meer een dubbel geboekt vakantiehuis en een blind date brengen alle personages in een carrousel van misverstanden (vandaar de titel), hilarische gebeurtenissen en straffe oneliners. Niet in het minst door spitse dialogen in plat Veldegems dialect.

“Let op jullie houding en articulatie, en spreek niet te snel”, benadrukt regisseur Rik Vanbelle tijdens de eerste repetitie zonder tekst in de hand. Nu en dan fluistert de souffleur een acteur even de tekst in, maar de ludieke scènes en dialogen krijgen al verbazend vlot vaart. Op het podium van ’t Lokaal zet een verstopte afvoer van het koppel Albert en Agnes meteen de geestige toon van Camping Carrousel van theaterauteur Peter De Kemel. Alsof je middenin de stacaravans aan de Belgische kust zit.

“Met het verstand op nul kan ons publiek een komedie altijd moeiteloos waarderen. Het is puur amusement op het podium. Vooral de spitsvondigheden in de West-Vlaamse dialogen zijn eigen aan dit stuk, net als de onnodige uitweidingen in geheel onvoorziene komische situaties”, verklapt regisseur Rik Vanbelle.

Voorstellingen

Ervaren stoomt hij acht acteurs – zes dames en twee heren – klaar tot volkse personages en hun karaktertrekken die herkenbaar uitvergroot worden.

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 november om 20 uur, zondag 19 november om 18 uur, en vrijdag 24 en zaterdag 25 november om 20 uur. Kaarten (8 euro; leden Opendoek 7 euro): Nicole Latruwe-Coudenys, Kloosterstraat 107, 050 27 88 29.

(Hendrik Verplancke)

The post Veldegemse toneelkring brengt ‘Camping Carrousel’: Dialect, amoureuze affaires en roddel zetten de toon is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Waregem Koerse Feesten pakken uit met Black Box Revelation, nieuwe hoedenshow en betere toegankelijkheid

Woensdagavond werd het programma van de Waregem Koerse Feesten voorgesteld. Naast de vaste en succesvolle ingrediënten vindt er dit jaar een gloednieuwe hoedenshow in de centrumkerk plaats. Het stadsbestuur zet ook hard in op toegankelijkheid met onder meer een rolstoelpodium tijdens Waregem Koerse Music in park Casier. In dat park zorgt Black Box Revelation op zaterdagavond 24 augustus alvast voor

Lees meer »

Hoe de rolkoffer een geldmachine werd

20:03 In de strijd tegen overvolle bagagebakken en geruzie tussen reizigers rekenen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker een tarief aan voor rolkoffers die als handbagage mee in het vliegtuig worden genome…

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »

Zomersportkampen in Kortrijk

Twee maanden zomervakantie is een lange tijd om te overbruggen. Gelukkig bieden Kortrijk en deelgemeenten een breed scala aan stimulerende zomerkampen, van sportieve avonturen tot creatieve workshops en educatieve programma’s. Voor sportliefhebbers zijn er tal van mogelijkheden om actief bezig te zijn tijdens de zomermaanden. Hieronder lichten we enkele van onze favorieten uit.
The post Zomersportkampen in Kortrijk appeared

Lees meer »