Rollegem-Kapelle wil eetgelegenheid in ‘t Capellehof, geen café: Pop-up in hoevewoning?

De kans is groot dat er tegen de zomer van volgend jaar een pop-uprestaurant komt in de gewezen hoevewoning van ‘t Capellehof midden in de dorpskom van Rollegem-Kapelle. “Maar voor alle duidelijkheid: het wordt geen café of een zomerbar”, aldus burgemeester Bart Dochy.

Fractieleider Caroline Seynhaeve (Vooruit) vroeg naar de stand van zaken rond de plannen om de gewezen hoevewoning te renoveren. “We zitten binnenkort samen met Monumenten & Landschappen”, zei Bart Dochy. “Van Onroerend Erfgoed kregen we relatief weinig subsidies. We lieten een kostenraming maken voor een totale renovatie van de hoevewoning en zijn nogal geschrokken.”

“De kosten zijn te groot om de uitbating te laten renderen. De huurprijs zou te hoog zijn. We gaan zien welke subsidies we kunnen krijgen om de woning in orde te zetten. We willen ze opfrissen op een aangename manier. Er is ruimte voor een restaurant in onze gemeente. In Rollegem-Kapelle is er geen.”

“We gaan die hoevewoning niet verkopen. Een pop-up zou een meerwaarde zijn voor het dorp maar nogmaals: geen café of zomerbar, want we willen geen concurrentie voor de horeca. Het zit in de pipeline maar we willen het niet forceren.”

De Samenkomst

Caroline Seynhaeve vroeg ook naar de stand van zaken rond de nieuwbouw van zaal De Samenkomst. “Het ontwerp staat ongeveer op punt, de aanvraag voor een omgevingsvergunning is binnen bij de provincie”, antwoordde de burgemeester. “Is het dan niet jammer dat de bestaande zaal zo vroeg werd afgebroken?”, maakte Seynhaeve de bedenking. “We hebben er nooit een timing opgezet”, reageerde Bart Dochy. “We stellen 2025 voorop. Het bodemonderzoek is nu afgerond.”

In de toekomst is het weer openleggen van de Heulebeek in de buurt van de kerk van Ledegem een mogelijkheid. Eerder was er hierover een infovergadering. Caroline Seynhaeve kwam ook hierover tussen. “Er bleek niemand tegen maar ook niemand voor”, aldus Bart Dochy.

“Daar komt de nieuwe ingang naar het provinciaal domein De Ledegemse Meersen en het is afwachten of dat zal zorgen voor een grote toestroom of niet. De Heulebeek legde men destijds dicht wegens de geur. Ondertussen verbetert de waterkwaliteit elk jaar. We hebben met de provincie afgesproken dat we gaan afwachten hoe de toestroom aan bezoekers van De Ledegemse Meersen is.”

De Lijn

Net zoals tijdens de vorige gemeenteraad kwam ook het nieuwe vervoersplan van De Lijn ter sprake. Bij de start van het nieuwe schooljaar waren er problemen voor de schoolgaande jeugd uit Ledegem. Velen raakten niet op tijd op hun school in Menen of Roeselare. Caroline Seynhaeve vroeg of het schepencollege al contact had met De Lijn.

“Er zijn al verschillende contacten geweest en de burgemeester en ikzelf zijn zelfs op een morgen meegereisd met de bus”, aldus schepen van Mobiliteit Greta Vandeputte (CD&V/VD). “De burgemeester naar Roeselare en ik richting Menen. We stelden vast dat de vooropgestelde tijdstippen niet worden gehaald, waardoor de jongeren te laat op school komen. Al vonden sommigen dat niet erg. (lacht). We praatten ook met de chauffeurs.”

“Ze vertelden ons dat het onmogelijk is om de tijdstippen te halen”, aldus de burgemeester. “De bussen moeten aan heel wat haltes stoppen en die momenten zijn niet verrekend bij de vooropgestelde tijdstippen.” “Er zijn verschillende klachten van ouders en die hebben we allemaal gebundeld”, aldus de bevoegde schepen. “Hopelijk lukt het om de uurregeling aan te passen. Op maandag 23 oktober gaan we in overleg met De Lijn.”

Fluohesjes

Ten slotte goed nieuws voor de kinderen van de lagere school. De gemeente voorziet per aangekocht fluohesje een subsidie van vier euro. “We kregen de vraag van de school in Rollegem-Kapelle en besloten het open te trekken naar alle vier de scholen”, aldus Greta Vandeputte. “Er is een reglement opgemaakt. Vooraan komt het logo van de gemeente en de kinderen moeten het fluohesje gratis krijgen.” De gemeenteraad keurde het subsidiereglement goed.

The post Rollegem-Kapelle wil eetgelegenheid in ‘t Capellehof, geen café: Pop-up in hoevewoning? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Welke grasmat? Zeg gerust ‘weide’ tegen speelveld van Eendracht Aalst: “De situatie in het Pierre Cornelisstadion is absurd”

Nee, er zal niet meteen gevoetbald kunnen worden in het Pierre Cornelisstadion. De thuisbasis van Eendracht Aalst ligt er momenteel wel heel belabberd bij. Het gras is er — net zoals op jeugdcomplex Zandberg — al lange tijd niet gemaaid. Het lange gras waait er lustig mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde

Lees meer »

Stinkend rijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »