Oostends maatwerkbedrijf Duinenwacht neemt intrek in duurzame nieuwbouw: “Nieuwbouw was de enige optie”

Duinenwacht, een Oostends maatwerkbedrijf dat instaat voor verschillende opdrachten, heeft een nieuwbouw. Momenteel stelt Duinenwacht ruim 65 mensen met een beperking te werk. Met de nieuwbouw wil het maatwerkbedrijf verder uitbreiden en meer tewerkstellingskansen creëren in het kader van sociale tewerkstelling.

Het maatwerkbedrijf zag het levenslicht in 1999 en werd opgericht met de bedoeling om mensen die langdurig werkloos of kortgeschoold zijn, een duurzame tewerkstelling aan te bieden. “Onze voornaamste bezigheden zijn groenonderhoud voor gemeenten, de provincie, bij bedrijven en in de natuurdomeinen van de Vlaamse overheid”, legt Franky Cooleman uit.

“Anderzijds behoren ook bouwactiviteiten tot ons takenpakket. Het gaat dan om kleine renovatiewerken, klusjes, energiebesparende maatregelen, dakisolatie, energiescans, controle en onderhoud van hydranten en schilderwerken.”

Het bedrijf dat tot voor kort in de gebouwen van maatwerkbedrijf Oesterbank gevestigd was, barstte uit haar voegen. Tot in 2021 een overeenkomst uit de bus kwam met Kringwinkel Kust voor een stuk grond van 7.650m2 naast de Kringwinkel in de Karperstraat. “Een aantal voorzieningen waren verouderd”, duidt Kristof Denys. “We opereerden vanuit bureaucontainers en een nieuwbouw was de enige optie.”

Zonnepanelen en elektrische fietsen

Uiteindelijk werden de plannen getekend en zo kwam een nieuwbouw tot stand met 800m2 burelen, vergader- en sanitaire ruimtes en een loods van 2000m2. In september 2022 werden de bouwwerken aangevat en een jaar later mag Duinenwacht haar intrek nemen.

“We kozen voor een duurzaam verhaal: met zonnepanelen. Daarnaast moedigen we iedereen aan om met de fiets naar het werk te komen. We stellen zelfs elektrische fietsen ter beschikking. En we plaatsen laadpalen om ons wagenpark te vergroenen. Op alle voorziene parkeerplaatsen liggen ook grasdalen”, besluit Dirk D’Hulster.

In de refter stelt het bedrijf warme en koude dranken gratis ter beschikking van het personeel. De nieuwbouw werd gerealiseerd met eigen middelen van Duinenwacht.

The post Oostends maatwerkbedrijf Duinenwacht neemt intrek in duurzame nieuwbouw: “Nieuwbouw was de enige optie” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Op zaterdagnamiddag 29 juni vindt een groots feest plaats op en rond het vernieuwde onthaalplein met twee gerestaureerde groene barakken in Vloethemveld. “Loungehoeken, hangmatten, straattheater, kriebelbeestjes zoeken en de nieuwe tentoonstelling in de groene barakken zorgen ervoor dat het een boeiende namiddag wordt”, aldus projectcoördinator Eva Vanhuyse.
The post Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor hybride oorlogsvoering kan een lucifer volstaan. Denk dus aan Rusland als Europa straks weer onder bosbranden kreunt

“Europa mag problemen verwachten.” Dat zei Roger Housen woensdag over de hybride oorlogsvoering die ons vanuit Rusland bedreigt. Een oorlogsvoering die eigenlijk al bezig is en steeds vaker op brandstichting steunt. Wat leren we van een Colombiaan die op een jobsite werd geronseld om Tsjechische bussen in lichterlaaie te zetten? Of van Kazachse toeristen die wel héél dicht bij een

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »