Onderwijsproject BENO doet anderstalige jongeren groeien

Het onderwijsproject BENO draait in Oostende weer op volle toeren. Twaalf anderstalige jongeren krijgen ook dit schooljaar de kans om hun Nederlands, wiskunde en ICT-vaardigheden te verbeteren én om van verschillende opleidingen te proeven.

Deze unieke samenwerking heeft als doel de toekomstperspectieven van jonge nieuwkomers te verbeteren en hun integratie te bevorderen. De jongeren gaan langs bij CVO Scala voor de opleidingen kledij herstellen, horeca en klusjesman. Bij CVO Miras leren ze de opleiding zorg kennen en bij de VDAB zien ze verschillende bouw- en technische opleidingen.

De opleidingen zijn op maat van de cursisten, zo kunnen ze ontdekken wat ze willen gaan doen in de toekomst. Naast verschillende opleidingen volgen ze ook intensief les bij CBE Ligo Brugge-Oostende-Westhoek. Hier krijgen ze lessen Nederlands, wiskunde, ICT en (theorie) rijbewijs.

Weerbaarheid

Ook Arktos speelt een belangrijke rol in deze samenwerking. Eén middag per week nemen zij de jongeren onder hun vleugels. Arktos werkt aan sociale vaardigheden, weerbaarheid en veerkracht. Ook maken ze de cursisten wegwijs in Oostende. Ze bezoeken verschillende jeugdhuizen, waaronder de Kim en de Takel.

De coördinator van het project, Joy Develder, benadrukt het belang van de brede samenwerking: “Het is geweldig om te zien hoe deze jongeren groeien in één schooljaar tijd. De voorbije schooljaren was BENO voor velen een succeservaring. Ze volgen nu een opleiding of zijn trots aan het werk.”

Meisjes boven

Een van de ex-cursisten, Marzia, uit Afghanistan, deelt haar ervaring: “Ik vond BENO heel leuk. Ik was heel triest dat ik niet nog een jaar kon blijven. Wij (de meisjes in BENO) deden alle opleidingen mee: vloerder, klusjesman, elektriciteit… Soms was het lastig en zwaar werk. Ik haalde ook mijn theoretisch rijbewijs. In september startte ik samen met mijn zus de opleiding verkoop.”

Dit project is mogelijk gemaakt door een mooie samenwerking van CBE Ligo Brugge-Oostende-Westhoek, stad Oostende, VDAB, CVO Scala, CVO Miras, Arktos VZW en AgII.

(HH)

The post Onderwijsproject BENO doet anderstalige jongeren groeien is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Nathalie (41) en Ingrid (54) zetten hun huis en hart open voor pleegkindjes: “Water kende ze niet, ze was hysterisch voor elk badje”

Was u geschokt door het verhaal van de kerngezonde Jules (11) die naar het ziekenhuis moet omdat hij nergens anders terecht kan? Hij is niet de enige. Voor 101 baby’s en peuters die bij hun ouders niet veilig waren, was er vorig jaar geen plaats in de crisisopvang. Wij spraken met Nathalie (41) en Ingrid (54), twee pleegmoeders in wier

Lees meer »

KIJK. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »

Helft Zwitsers ziet Eurovisiesongfestival daar niet zitten

Bijna de helft van de Zwitsers ziet het niet zitten dat hun land komend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat blijkt volgens de krant ‘Blick’ uit een peiling onder 25.000 mensen. Zwitserland is komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie, omdat het land dit jaar heeft gewonnen.

Lees meer »

“Niet meteen wat je verwacht van een man die democratie hoog in het vaandel draagt.” Greet De Keyser over Biden die alleen wil wijken “als de Almachtige Heer het hem zou vragen”

Onze verslaggeefster in de VS, Greet De Keyser, keek naar het interview van president Joe Biden op zender ABC en hoorde hem vastberaden zeggen dat hij er niet aan dénkt om uit de race naar het presidentschap te stappen. Dat ondanks zijn belabberde debat met tegenkandidaat Donald Trump. Kon Biden iets rechtzetten in zijn eerste interview na die afgang, die

Lees meer »

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik wist niet dat er een kogel in zat”: voormalige ‘schrik van Koekelare’ schiet ei zo na echtgenote dood in Torhout

Tijdens een discussie met zijn echtgenote greep Pittemnaar Dieter V. (36) naar een vuurwapen en loste een schot. De kogel belandde in de deur en V. hield het op een ‘ongeluk’. Later zette de dertiger, destijds gekend als de ‘schrik van Koekelare’, ook nog zijn eigen ontvoering in scène. Het leverde hem zijn 50ste veroordeling op.
The post “Ik

Lees meer »