Bejaardenwoningen nu ook voor jonge gezinnen

In de sociale bejaardenwoningen van woonmaatschappij IJzer & Zee die op de site van woon- en zorgcentrum ‘t Hoge staan, zullen voortaan ook jonge mensen terecht kunnen. Op dit moment staat slechts 1 oudere op de wachtlijst terwijl er 88 gezinnen wachten op een sociale woning.

Tien jaar geleden bouwde woonmaatschappij IJzer & Zee op vraag van het Alveringemse OCMW zeven nieuwe bejaardenwoningen op de site van ‘t Hoge. Ze tellen 2 slaapkamers en moesten de zeven verouderde bejaardenwoningen in de Hoogstraat vervangen. Om zeker te zijn dat de bewoners van de verouderde woningen niet in de kou zouden komen te staan, vroeg Alveringem om de nieuwe woningen prioritair aan haar zeven bewoners aan te bieden. het OCMW liet in het huurreglement ook opnemen dat enkel 65-plussers in aanmerking komen voor de nieuwe bejaardenwoningen. Niet onlogisch, dacht men initieel, gezien de locatie op de rusthuissite.

Cijfers

Tijdens het lokaal woonoverleg van begin oktober – een vergadering met vertegenwoordigers van woonmaatschappij IJzer & Zee en Wonen Vlaanderen, burgemeester Liefooghe, schepen Avonture, schepen Albrecht, de omgevingsambtenaar en sociale dienst van de gemeente Alveringem – kwamen cijfers aan het licht dat er vanuit 65-plussers weinig of geen interesse is voor deze woningen. Er staat namelijk slechts één 65-plusser op de wachtlijst. Niettemin staan er 88 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning in Alveringem.

“Het lijkt ons niet meer dan logisch dat we het reglement van de sociale woningen op de rusthuissite aanpassen”, zegt schepen Avonture. “Het zou al te zot zijn dat die woningen leeg staan of ingenomen worden door mensen van buiten Alveringem terwijl er 88 gezinnen van de eigen gemeente op een sociale woning wachten.”

OCMW verkoopt

Ondertussen raakte ook bekend dat het OCMW haar tien sociale woningen in Beveren, Stavele en Leisele aan IJzer & Zee zou willen verkopen. De reden hiervoor is dat er in de toekomst grondig gerenoveerd moet worden en omdat de regelgeving om sociale woningen te verhuren steeds complexer wordt. Een onafhankelijk schatter van Vlabel zal nu de waarde van de woningen bepalen. “Gezien het sociale huurwoningen zijn die een maatschappelijk doel vervullen, zal de verkoopprijs lager liggen dan de private marktprijs”, zegt Alexandre Giele, directeur van IJzer & Zee. “We zullen samen met het lokaal bestuur bekijken hoe dit dossier verder wordt afgehandeld.”

The post Bejaardenwoningen nu ook voor jonge gezinnen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Wie wordt 60ste Tineke van de Watermolen? Vijf meisjes dingen naar het lintje

Men kan maar eenmaal een diamanten Tineke van de Watermolen worden. Geen zes maar vijf kandidaten smijten zich volledig voor het Jubellint van de Watermolen. De telraamspecialisten beweren dat dit jaar het 58ste Tineke van de Watermolen wordt verkozen en niet het 60ste. De organisatoren zelf tellen er de twee coronajaren bij en verkiezen zo hun 60ste Tineke. Of de

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Alexandra en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet voor het

Lees meer »

Zoek het verborgen leven van Pinkies in Vloethemveld

De gemeentebesturen van Jabbeke en Zedelgem lanceren deze zomer een nieuwe gezinszoektocht in het Vloethemveld. “Tijdens deze twee uur durende zoektocht gaan we op zoek naar de verborgen levens van de Pinkies. Deze minimensjes zijn niet groter dan een pink en leven in het bos”, nodigt projectcoördinator Eva Vanhuyse uit.
The post Zoek het verborgen leven van Pinkies in

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Michel Platini over ‘zijn’ EK in 1984 tegen België en de komende derby: “De Belgische omschakeling kan ons doen wankelen”

Frankrijk – België als derby op een kampioenschap roept mooie nostalgie op bij Michel Platini. Onderweg naar de EK-titel in 1984 leidde Platini als aanvoerder Les Bleus voorbij België met een hattrick naar een 5-0-zege. Zo groot zal het verschil nu niet zijn: “Frankrijk staat nog een trapje hoger, maar het zal er van afhangen hoe de sterren staan.”

Lees meer »

VRT Canvas zendt vanavond “beste film aller tijden” uit en nieuwe docu over regisseur Chantal Akerman

Chantal Akerman, een van de grote Belgische regisseurs, staat vanavond centraal op VRT Canvas. De nieuwe documentaire ‘Chantal Akerman – Altijd onderweg’ laat je kennismaken met enkele hoogtepunten uit haar carrière. En meteen daarna volgt ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’, haar film die in 2022 door het British Film Institute (BFI) tot "beste film aller tijden" werd

Lees meer »

“Ja, ik heb botox, fillers en borstimplantaten. Is dat zo vreemd?” Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch denken mensen dat ik een abonnement heb op plastische chirurgie.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over cosmetische ingrepen. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt

Lees meer »