VTI-leerlingen wurmen zich in oude wagen op Dag van de Jeugdbeweging

Als sardientjes in een blik stapelden leerlingen van het Ieperse VTI zich in een oude Renault Kangoo op de Dag van de Jeugdbeweging. De inzet: het record breken van de Chiro die zich vorig jaar met 33 (!) in het voertuig wisten te wurmen.

“Het reglement is als volgt: als je jeugdbeweging wordt afgeroepen probeer je met zoveel mogelijk leden in de auto te geraken.” Via de luidsprekers op de speelplaats van het Ieperse VTI werden vrijdagnamiddag de instructies verkondigd voor een schoolse klassieker op de Dag van de Jeugdbeweging.

“De autochallenge is een traditie, die er sinds kort terug is op vraag van de leerlingen”, aldus leerlingbegeleider Jens Alleweireldt. “Het is plezant om te zien en trekt heel veel volk op de speelplaats.”

Laadbak

Het geslachtofferde voertuig is een oude Renault Kangoo. “Hoe oud? Goh, wellicht al een twintigtal jaar. Hij hoeft niet meer gespaard te worden voor wegvervoer: de klusjesdienst van de school gebruikt hem enkel nog voor vervoer binnen ons uitgestrekte schooldomein. De laadbak van deze lichte vrachtwagen is ideaal voor zo’n challenge. Elk jaar sta ik er van versteld hoe de veringen samendrukken en de banden bijna plat geduwd worden wanneer de leerlingen er in zitten. Die auto kan het aan en herstelt zich altijd. Goede kwaliteit zeker?”

Record gebroken

Vorig jaar werd het record gebroken: 33 leerlingen vulden de Renault tot tegen het plafond. “Ik was erbij”, getuigt Dylan Deceuninck (15) van de Ieperse Jeugdbrandweer en Chiro Zillebeke. “Ik zat helemaal onderaan net als dit jaar. Het was weer geweldig, gewelddadig zelfs, maar het ging en het blijft fun. Met de Chiro raakten we dit keer tot 25.”

Een leerling van de Scouts zat moederziel alleen in de wagen, tot de andere jeugdbewegingen zich solidair toonden. “De stok van de pinkers zit in mijn kont”, roept Maxim Caulier (13) van KSA Hallebast. “Of ik pijn heb? Niet echt. Ik help mee met de poging van de Scouts nu, want er was maar één iemand om de wagen te vullen. We steunen hem door op hem te liggen.”

Alle portieren dicht

Belangrijk detail: de jeugdbewegingen krijgen één minuut bij elke poging en alle portieren van het voertuig moeten dicht kunnen. Als er nog ledematen uitsteken, telt de poging niet mee. “Het was een beetje krap, maar het ging wel. Ik hou er wellicht enkele blauwe plekken aan over”, aldus Cyriel Loonis (14) van KLJ Elverdinge. “Het record breken is ons niet gelukt. Volgend jaar beter!”

Straffe prestatie

“Met 33 in die Renault was een heel straffe prestatie en scherp record”, analyseert Jens. “Ze gebruikten veel jonge leden die weinig plaats innamen. Dit keer heeft de Chiro opnieuw gewonnen, maar nu met 25 leden. De wagen zat stampvol, er kon niemand meer bij. De slimmere wachten tot op het einde om bovenaan te gaan liggen. We laten ze niet te lang zitten zodat er geen slachtoffers kunnen vallen. Ook voor de deelnemers moet het plezant blijven.” (TP)

The post VTI-leerlingen wurmen zich in oude wagen op Dag van de Jeugdbeweging is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Remco Evenepoel in het hooggebergte: is 8,5% zijn breekpunt? En waar is hij levensgevaarlijk voor zijn concurrenten?

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Wij analyseerden alvast alle bergetappes die Evenepoel reed sinds hij prof werd. Vandaag deel 1: wat zeggen de

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zijn Eric (44) en Eva (46) onschuldige slachtoffers van de drugsoorlog? “Café werd in het verleden al gesloten”

Twee doden waaronder een vrouw en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol na de brutale schietpartij op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Of er een link is tussen de slachtoffers en het drugsmilieu blijft weliswaar de vraag. “Het kan even goed een vergissing zijn waarbij de

Lees meer »

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE ZWITSERLAND – ITALIË (18u). Spalletti rekent op Bastoni en Mancini in de defensie, geblesseerde Dimarco haakt af

Zwitserland kon op dit EK voetbal tegen Duitsland even dromen van groepswinst, maar de 1-1 van Füllkrug verwees hen naar de tweede plaats. Bij de Italianen was het dan weer bibberen tot in het absolute slot: Zaccagni trapte zijn ploeg tegen Kroatië pas in de laatste minuut naar de tweede plaats in hun groep. Kunnen de troepen van Spalletti zich

Lees meer »