Slachthuis Verbist schuldig aan dierenmishandeling nadat camerabeelden toch werden aanvaard

Het vroegere slachthuis Verbist in Izegem is toch schuldig aan dierenmishandeling. De dierenrechtenorganisatie bracht schokkende undercoverbeelden van het slachthuis naar buiten, maar in eerste aanleg werden de beelden geweerd en het slachthuis vrijgesproken. Het hof in Gent is echter wel van oordeel dat de beelden mochten gebruikt worden, omdat volgens het hof in dit geval het dierenwelzijn boven het recht op privacy gaat.

In september 2017 bracht Animal Rights undercoverbeelden naar buiten over wantoestanden in het slachthuis van de groep Verbist in Izegem. Met een verborgen camera legde de dierenrechtenorganisatie vast hoe runderen stokslagen en elektrische schokken kregen en levend werden gekeeld. De gevolgen van de beelden voor het slachthuis waren groot. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) legde meteen een tijdelijke sluiting op van het slachthuis. Supermarktketen Delhaize liet weten om de samenwerking met het slachthuis met onmiddellijke ingang stop te zetten en ook Colruyt zette de bestellingen en leveringen van het slachthuis ‘on hold’. Kort nadien ging het slachthuis dicht en is het zes jaar later ook al gesloopt.

Met de beelden hoopte Animal Rights ook het slachthuis te kunnen laten veroordelen. Maar de rechter in eerste aanleg sprak het slachthuis en de uitbater vrij voor dierenmishandeling omdat volgens de eerste rechter de beelden onrechtmatig waren verkregen en ze het recht op privacy schonden. Het slachthuis en de uitbater werden uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 8.000 euro voor het slachthuis en 4.000 euro voor de uitbater voor onregelmatigheden bij transport en inbreuken tegen de hygiëne.

Animal Rights liet het hier niet bij en ging in beroep. Het parket berustte echter in het vonnis, waardoor de straf voor het slachthuis definitief is.

In beroep haalt Animal Rights wel hun slag thuis. Het hof geeft toe dat er inderdaad werd ingebroken om de camera te plaatsen en een tweede maal werd ingebroken om de camera terug mee te nemen. Maar daarnaast is het hof de mening toegedaan dat de beelden toch mochten gebruikt worden als bewijsmateriaal. “Het staat vast dat de videobeelden onrechtmatig werden bekomen en dat dit opzettelijk gebeurde”, oordeelt het hof eerst. Verder is het hof van oordeel dat het recht op privacy een grondrecht is en de werknemers niet mochten gefilmd worden tijdens hun werk. Maar de werknemers die in beeld komen zijn volstrekt onherkenbaar gemaakt door het blurren van hun hoofd. Daarom is het hof van oordeel dat het dierenwelzijn in dit geval het recht op privacy overstijgt.

“Het staat vast dat de videobeelden onrechtmatig werden bekomen en dat dit opzettelijk gebeurde”, schrijft het hof eerst.” Voor de vereniging werd zonder toestemming van bevoegde verantwoordelijken van het slachthuis toegang genomen tot het slachthuis. De camera’s werden zonder medeweten en zonder toestemming van het slachthuis opgehangen.” Het hof is verder van mening dat het recht op privacy een grondrecht is. “De werknemers van het slachthuis genieten op de werkvloer wel recht op privacy. Er zijn werknemers te zien op de beelden, doch enkel tijdens hun handelingen in het slachtproces en niet bij privémomenten. Bovendien zijn alle werknemers die in beeld komen volstrekt onherkenbaar gemaakt door het blurren van hun hoofd.” Daarom is het hof van oordeel dat het dierenwelzijn in dit geval het recht op privacy overstijgt. “In de concrete afweging van het recht op privacy van de rechtspersoon en diens werknemers en de onbestaande of beperkte schending van hun privacy tegenover het belang van het dierenwelzijn, zou het gezien de ernst en de brutaliteit van de inbreuken op dierenwelzijn en, het algemeen erkende belang van het dierenwelzijn, kennelijk onevenredig zijn de, weliswaar onregelmatig bekomen, beelden die de schendingen ervan onthullen te weren.” Bovendien hebben inspecteurs na het zien van de beelden, ook onregelmatigheden vast gesteld die ze in een proces-verbaal vermeldden. “De vaststellingen van de inspecteurs steunen echter niet op deze beelden maar betreffen eigen zintuiglijke vaststellingen van de inspecteurs. Deze vaststellingen hebben een bijzondere bewijswaarde tot bewijs van het tegendeel.”

Het slachthuis werd dus veroordeeld voor dierenmishandeling, maar omdat het parket niet in beroep is gegaan, kan het hof geen straf meer opleggen. Animal Rights krijgt de gevraagde symbolische schadevergoeding van één euro.

Bovendien hebben inspecteurs na het zien van de beelden, ook onregelmatigheden vastgesteld die ze in een proces-verbaal vermeldden. “De vaststellingen van de inspecteurs steunen echter niet op deze beelden maar betreffen eigen zintuiglijke vaststellingen van de inspecteurs”, aldus het hof. Het slachthuis werd dus veroordeeld voor dierenmishandeling, maar omdat het parket niet in beroep is gegaan, kon het hof geen straf meer opleggen. Animal Rights krijgt wel een schadevergoeding van één symbolische euro. (OSM)

The post Slachthuis Verbist schuldig aan dierenmishandeling nadat camerabeelden toch werden aanvaard is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp

In mei draaide alles om de campagne 10.000 stappen, elke stap telt in Oostkamp met als doel zoveel mogelijk inwoners aanzetten om te bewegen en hun stappen te registreren. Inge Sercu zette de meeste stappen.
The post Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou deze week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

OPINIE Droog blijven maakt van mij nog geen droogstoppel

Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? Dry January en Tournée Minérale kende ik al, maar nu is er blijkbaar ook Dry July. Al kom ik wat achter, want Droge Juli bestaat al sinds 2008, toen ze in Australië op het doldwaze idee kwamen om in juli een maand lang geen alcohol te drinken. In juli?!
The post OPINIE Droog

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »

“Mensen schrikken van prijzen, maar Natalia is een kleine kmo”: Natalia pakt uit met straffe productie voor zomertour

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »