Renovatie legt stukje (reclame)geschiedenis bloot in Brugge: “Dit is zéker een unieke ontdekking”

De renovatie van twee panden in hartje Brugge heeft een streepje geschiedenis blootgelegd. Onder een laag verf vond Maarten Leenknecht – specialist in handgeschilderde belettering – een reclamebord in bladgoud op glas terug. Het dateert wellicht al van ruim 100 jaar geleden. “Niemand in de straat wist dat hier ooit een stoffenwinkel zat. Ik ben alleszins van plan om de reclame in ere te herstellen én te bewaren”, zegt Bert Vanheuverzwijn (32), de uitbater van bagelsalon Sanseveria dat volgende zomer opent in het pand.

“Of dit een unieke ontdekking is? Dat kan je zeker zeggen. Voor mij is dit zelfs een soort archeologische vondst op vlak van reclameborden.” Maarten Leenknecht is dolenthousiast wanneer hij vertelt over zijn ‘ontdekking’ in de Brugse binnenstad. De man is zaakvoerder van ‘Letterknecht’ in Gent en specialist in handgeschilderde belettering. Hij kwam in Brugge terecht na een vraag van Bert Vanheuverzwijn (32), de uitbater van het bekende bagelsalon Sanseveria in de Predikherenstraat.

Sinds Sanseveria in 2014 de deuren opende, groeide het bagelsalon uit tot een begrip bekend tot ver buiten de muren van de historische Brugse binnenstad. “Tegen volgende zomer verhuizen we het bagelsalon naar de overkant van de straat”, doet Bert het verhaal. “Door het succes was de vraag groter geworden dan het aanbod. We stootten op onze limiet, maar wilden absoluut hier in de buurt blijven. Toen de twee aaneengeschakelde panden aan de overkant te koop stonden, vielen de puzzelstukjes perfect in elkaar.”

Bladgoud

Op het hoekpand was al oude reclame zichtbaar van een horlogemakerij die in 1996 de deuren sloot. Het is daar dat Maarten Leenknecht zijn intrede doet. “Bert vroeg me om de reclame te bestuderen en indien mogelijk volledig te restaureren”, zegt Maarten. “Terwijl ik aan het werk was, viel mijn oog op het tweede pand. En meer bepaald de verf die afbladerde. Ik bekeek het van dichtbij en ontdekte al snel dat er iets verborgen zat onder de laag oude verf.”

Zijn vermoeden bleek te kloppen. Ondertussen is de verf volledig weggehaald en is zo een oud reclamebord van bladgoud op glas blootgelegd, volgens de belettering duidelijk afkomstig van een oude stoffenwinkel. “We weten voorlopig niet van wanneer het precies dateert”, zegt Bert. “Volgens research zat er op die locatie tot 1950 een kruidenierswinkel. Wellicht heeft de toenmalige uitbater de reclame voor de stoffenwinkel overschilderd. Maar wanneer die kruidenierswinkel opende of wanneer die stoffenwinkel er was? Momenteel kan niemand er echt een antwoord op bieden. Het maakt de charme alleen maar groter.”

Behouden én herstellen

Meer dan waarschijnlijk is het reclamewerk wel al ruim 100 jaar oud. “Bladgoud op glas was in de vroege jaren 1900 populair omdat het in het donker een soort licht geeft. Bij gebrek aan neonverlichting, was dat de ideale manier om je zaak ook ‘s avonds en ‘s nachts zichtbaar te maken”, legt Maarten uit.

Voor Bert is het alvast een uitgemaakte zaak: de reclame op de gevel blijft. Met een kunstige herstelling heeft de uitbater zelfs rechts op subsidies. “Ik wil het in ere herstellen en behouden, absoluut”, zegt de man. “Het is een magnifiek pand en dit maakt het alleen maar mooier. Het hoort bij de authenticiteit van Brugge.” (MM)

The post Renovatie legt stukje (reclame)geschiedenis bloot in Brugge: “Dit is zéker een unieke ontdekking” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zilveren scepter van Mariabeeld in de Sint-Medarduskerk in Wervik gestolen

In de monumentale Sint-Medarduskerk in Wervik is een zilveren scepter van een Mariabeeld vooraan bij het altaar gestolen. “De scepter dateert vermoedelijk uit de negentiende eeuw”, zegt secretaris Rudy Vanden Broele van het kerkbestuur.
The post Zilveren scepter van Mariabeeld in de Sint-Medarduskerk in Wervik gestolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor het eerst in 36 jaar geen Belg in olympisch enkeltennis? Zizou Bergs moet rekenen op afzegger(s) voor plekje in Parijs 2024

Staat er deze zomer geen enkele Belg in het olympische enkelspel? Ons tennisland leeft in onzekerheid. Zizou Bergs staat wel op de drempel van Parijs 2024, maar heeft nog één afzegging van een andere tennisser nodig voor zijn doel. Hij wil niet liever dan deelnemen, maar dat bleek niet zo voor Elise Mertens: wat maakt het waarde-oordeel in tennis over

Lees meer »

Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos”

Een gepersonaliseerde toets geven aan een geschenkje, doop-, communie- of huwelijksaandenken? Bij Lalou zit je goed. Sinds kort kun je bij Jennifer Lagaisse (27) terecht voor professionele begeleiding bij al je gelegenheidsgeschenken, geschenkmanden, geboorte- en communiekaartjes, snoeptaarten en decoratiestukken.
The post Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

28 jaar geleden startte Greet er met de kleuterklas: GBS Goudenregenstraat zwaait Juffie Greet uit

Gedurende een dag werd GBS Goudenregenstraat in Wevelgem omgedoopt tot ‘GoudenGreetstraat’. Juf Greet verwelkomde er 28 jaar geleden de eerste kleuters en trekt nu de deur van de peuterklas achter zich dicht. Het werd een warm en bij momenten emotioneel afscheid.
The post 28 jaar geleden startte Greet er met de kleuterklas: GBS Goudenregenstraat zwaait Juffie Greet uit appeared

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »