Politiezone Vlas verwelkomt een bijzondere nieuwe collega: Cooper de emotionele zorghond

Een emotionele zorghond is een professioneel getrainde hond die in de politiezone Vlas ingezet wordt in het kader van slachtofferzorg, een cruciale opdracht die politiemensen jammer genoeg dagelijks moeten uitvoeren. Cooper biedt als professioneel opgeleide hond ondersteuning aan slachtoffers van misdrijven, hun familie en ook aan eventuele getuigen.

“De aanwezigheid van Cooper heeft een kalmerende invloed en werkt stress- en agressieverlagend. Een politie-omgeving of een verhoor kan zeer intimiderend zijn. De hond zorgt ervoor dat slachtoffers zich openstellen en hun verhaal durven doen. Ook vertrouwen slachtoffers sneller hun verhaal toe aan deze zachtaardige Labrador, die ook een rol kan spelen in het verwerken van bepaalde trauma’s”, aldus hoofdinspecteur Alison Depreitere, de hoofdverantwoordelijke voor Cooper, zijn baasje dus. De hond volgt de werkdag en het uurrooster van Alison als de hoofdhandler. Er werd ook een extra handler opgeleid: assistente Frédérique Vanassche. Beide collega’s hebben al vele jaren politionele ervaring binnen de Sociale Politie.

2 interventies per dag

De hond die aangekocht werd voor PZ Vlas werd opgeleid door de vzw’s Hachiko en Canisha, die beiden gespecialiseerd zijn in het opleiden van assistentiehonden: hulphonden voor personen met een motorische beperking, autisme, epilepsie en honden voor een instelling. “Cooper kan ongeveer 2 interventies per dag aan. Hij wordt onder meer ingezet bij de audiovisuele verhoren van minderjarige slachtoffers van zedenfeiten of intrafamiliaal geweld. Tijdens zo’n moeilijke momenten kan Cooper aan het kind een vorm van ondersteuning, troost en geruststelling bieden zoals alleen een hond dat kan. Uiteraard zal Cooper niet enkel bij minderjarige maar ook bij meerderjarige slachtoffers ingezet worden: stalking, huiselijk geweld, zedendelicten”, duidt Alison Depreitere. “Bij crisisinterventies op het terrein zal hij niet onmiddellijk ingezet worden. Dit om de veiligheid voor de hond te garanderen. Een interventie door leden van de Sociale Politie is nooit gedaan op een paar minuten, integendeel. Als je ziet met welke problematische gezins- en opvoedingssituaties onze collega’s te maken krijgen: het gaat heel vaak over schrijnende en dieptriestige toestanden, dan weet je wel dat er steeds de nodige tijd moet vrijgemaakt worden voor dergelijke interventies.”

Knuffelnaam en eigen werkrooster

Korpschef Filip Devriendt: “We zijn uiteraard heel verheugd om onze nieuwste aanwinst van het korps voor te stellen. Cooper is een heel zachtaardige Labrador en een lieve metgezel, maar hij is zoveel meer dan dat: Cooper is vooral een professioneel hulpmiddel voor onze collega’s van de Sociale Politie.” Alle collega’s van het korps kennen de zorghond bij zijn ‘knuffelnaam’ Cooper. Maar enkel Alison en Frédérique mogen ook zijn werknaam gebruiken. Deze werknaam wordt niet gecommuniceerd. Op zijn werknaam volgt een commando en weet de hond dat hij moet werken. Op die manier is er voor de hond een duidelijk onderscheid zijn tussen werken en ontspannen. “Honden bieden een luisterend oor, zijn aaibaar en vellen geen oordeel, dat maakt hen zo waardevol binnen een context van slachtofferzorg. De honden worden geselecteerd op hun karakter en gedrag, volgen een gericht opleidingstraject en krijgen samen met het politieteam een doorgedreven coaching op de werkplek”, aldus Sandra Demeester van Hachiko.

Cooper heeft zoals al vermeld met Alison zijn eigen werkrooster en brengt zijn vrije tijd in haar gezin door. “Voldoende rust na een intense, emotionele werkdag is essentieel, ook voor honden.”

The post Politiezone Vlas verwelkomt een bijzondere nieuwe collega: Cooper de emotionele zorghond is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers

Het lokaal bestuur De Panne pakt uit met een nieuw project om mantelzorgers te vinden, versterken, verlichten en te verbinden zodat ze hun zorgtaak (makkelijker) kunnen volhouden en ook zelf nog een kwalitatief leven kunnen leiden.
The post Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Vincent Verbeecke (29) wil voorzitter Open Vld worden, de jongste kandidaat ooit: “Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen”

Oervrijwilliger Luk Dombrecht (70) neemt sinds jaar en dag foto’s in Dranouter, een van ’s lands oudste festivals. Voor de viering van het gouden jubileum stelt Dranouter een fractie van zijn duizenden foto’s tentoon in het dorp. Ook Luk is er te zien. “Maar die beelden waren moeilijk te vinden, want zelf staat hij niet graag op foto.”
The

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie

Op vrijdag 19 juli staat het Ardooise Waterbekfestival op de kalender. Hoofdact is Regi Live. Ook Get Ready en Maksim prijken op de affiche. Ardooienaar Dennis Cartier zorgt voor een stomende afterparty. Verder staan er foodtrucks en kinderanimatie op het menu.
The post Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »