Plannen voor theaterzaal en polyvalente zaal in Anzegem klaar: “We brengen culturele infrastructuur eindelijk de 21ste eeuw binnen”

De plannen voor de nieuwe theaterzaal en polyvalente zaal in het Gemeentepunt zijn klaar. De werken zullen half 2024 afgerond zijn als alles volgens planning verloopt. De gemeente nodigde alle Anzegemse culturele verenigingen uit om de uitgewerkte plannen te komen ontdekken.

“We lieten de ingenieurs en de vakmensen aan het woord om de ontwerpen uit de doeken te doen”, aldus schepen van Cultuur Yannick Ducatteeuw (INZET).

Vroegere textielfabriek

“Alle geïnteresseerde burgers kunnen nu ook virtueel kennismaken met deze ruimtes”, vult schepen van Patrimonium Louis Degroote (Samen één) aan. “Stap voor stap zal de vroegere textielfabriek een metamorfose ondergaan en die evolutie willen we met de inwoners van Groot-Anzegem delen.”

Voor de verbouwingswerken stelde de gemeente het architectenbureau Wielfaert aan, het ingenieurskantoor Endes voor de technische invulling en akoestisch ingenieur Eos Acoustics voor het akoestisch comfort in de zalen en de geluidsoverdracht naar buiten. De coördinatie van alle noodzakelijke werken is in handen van Proveko.

Ruimte voor cultuur

Met de komst van deze nieuwe theaterzaal is de ruimte voor cultuur verzekerd op lange termijn. “We brengen een hedendaagse, comfortabele en goed uitgeruste zaal”, schetst schepen Ducatteeuw.

“Op technisch vlak zijn we dan opnieuw volledig mee om voldoende uitgeruste accommodatie aan te bieden. De realisatie van deze zaal zet daarnaast nog eens de veelzijdigheid en meerwaarde van de site in de kijker.”

Tussen de twee zalen wordt er een leskeuken/vergaderzaal voorzien. Alle zalen zullen, net als de andere zalen in de gemeente, gehuurd kunnen worden door de verenigingen. Een gloednieuw sanitair blok wordt ook gebouwd.

Budget

Dergelijke industriële ruimtes omvormen totr kwalitatieve ruimtes voor publiek gebruik, vergt heel wat aanpassingen aan de bestaande gebouwen.

“Vooral omdat de huidige normen inzake EPB, geluidsniveau binnen, geluidsoverdracht naar buiten, milieutechnische vereisten en de verwachtingen van gebruikers en publiek van dergelijke zalen heel hoog zijn”, schetst bouwcoördinator Proveko Rik Verhulst.

Seizoen 2024-2025

“De gemeente heeft dan ook de belangrijke beslissing genomen om hier behoorlijke investeringen te voorzien die niet onaardige budgetten betreffen. Anzegem zal terecht fier mogen op zijn op het resultaat waarin het nieuwe culturele seizoen 2024-2025 normaal van start zal kunnen gaan!”

Schepen van Financiën en Patrimonium Degroote (33) geeft mee dat dit onderdeel van het project Gemeentepunt 1,1 miljoen euro bedraagt. “Een aanzienlijk prijskaartje dat volgens mij verantwoord is om de culturele infrastructuur van de gemeente eindelijk de 21ste eeuw binnen te brengen.”

Meerdere generaties

“De financiële uitdagingen verbonden aan het nieuwe Gemeentepunt zijn aanzienlijk, maar we doen dit verder op het tempo van de gemeente waarbij we de financiën van de gemeente gezond houden”, benadrukt schepen Degroote.

“Ik ben er bijzonder trots op dat we in tegenstelling tot de vroegere Anzegems oplappolitiek kiezen voor een moderne en goed ingerichte theaterzaal. Dit is een investering die de Anzegemse verenigingen en bewoners voor meerdere komende generaties ten goede zal komen.”

Fuifzaal

Er zal een vergunning gevraagd worden om de polyvalente zaal ook te kunnen gebruiken als fuifzaal. Die zal hiervoor bijkomend worden geïsoleerd zodat deze voldoet aan alle moderne normeringen inzake geluidsisolatie.

Bedoeling is om deze zaal af te werken in de loop van het voorjaar 2024.

De link naar de virtuele rondleiding kan je hier vinden.

Enkele weetjes over de theaterzaal

– De industriële loods wordt volledig omgevormd tot een kwalitatieve ruimte die zal voldoen aan de huidige normen inzake EPB, geluidsoverdracht…

– Er worden 260 zitplaatsen voorzien (vaste tribune met stoffen zitjes).

– Er wordt gelijkvloers gespeeld. Er is dus geen podium.

– De zaal zal uitgerust zijn met alle moderne technische voorzieningen qua geluid, licht en beeld.

– Een toegang via de zijkant zal voldoende groot zijn om decors, attributen en installaties te laden en te lossen.

– Er is een grote foyer die via een raampartij uitzicht zal bieden op de achterliggende velden en weiden.

Enkele weetjes over de polyvalente zaal

– Ook de loods wordt volledig omgevormd tot een kwalitatieve ruimte die zal voldoen aan de huidige normen inzake EPB, geluidsoverdracht…

– Er zal plaats zijn voor ongeveer 800 personen.

– Een vestiaire is aanwezig.

– Een traiteurzone (met o.a. grote gasvuren, vaatwas, frigo’s, …) is voorzien.

The post Plannen voor theaterzaal en polyvalente zaal in Anzegem klaar: “We brengen culturele infrastructuur eindelijk de 21ste eeuw binnen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Op vakantie ben ik echt lui. Ik bezoek helemaal niks”: Midzomernachten met ‘peetvader van de koers’ Patrick Lefevere

Morgen start de Tour. Het wordt al de 40ste Ronde van Frankrijk voor Patrick Lefevere (69), de ceo van Soudal Quick-Step, de wielerploeg van onze Belgische trots Remco Evenepoel. De grijze vos is en blijft de peetvader van de koers. Maar hoe lang nog? “Geen vijf jaar meer”, luidt het. Want het leven is meer dan koers. Of zou toch

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik hoop het Overbekeplein wat leven in te blazen”

Sinds Sinksen opende Elise Van Hoecke (29) haar eerste fysieke winkel onder de naam ‘studio wink’. Je vindt er kleurrijke interieurdecoratie, designitems met een knipoog en opvallende artikelen in samenwerking met lokale ontwerpers. “Zo breng je niet alleen extra inspiratie en kleur in huis, maar steun je ook (startende) creatievelingen.”
The post Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »