Partijvoorzitters en ministers Vivaldi betuigen respect voor beslissing van Vincent Van Quickenborne om ontslag te nemen

Ministers en partijvoorzitters van de Vivaldi-regering hebben vrijdag op X, het vroegere Twitter, woorden van lof voor de beslissing van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om ontslag te nemen nadat aan het licht kwam dat Tunesië vorig jaar om de uitlevering van Abdesalem Lassoued had gevraagd.

“Een zware fout van een magistraat heeft het leven gekost van twee onschuldige burgers. Alle respect voor Vincent Van Quickenborne om zonder aarzeling zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen. Hij mag terecht trots zijn op het werk dat hij als minister van justitie heeft verricht”, zo reageerde Open VLD-voorzitter Tom Ongena op het ontslag van zijn minister.

Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau prijst de stap van Van Quickenborne. “Het siert Vincent Van Quickenborne dat hij, zonder persoonlijke fout, zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat is moedig en tegenwoordig zeldzaam in de politiek”, aldus Rousseau, die spreekt van “een onaanvaardbare kemel van justitie met heel zware gevolgen”.

PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne brengt ook hulde aan Van Quickenborne, die “waardig zijn politieke verantwoordelijk neemt op een moeilijk moment”. “We waren het zeker niet altijd eens, maar de regering verliest vandaag helaas één van zijn sterkhouders.

Groen-vicepremier Petra De Sutter dankt Van Quickenborne voor “de goede, jarenlange samenwerking”. Justitie “verliest een gedreven kapitein en de regering verliest een sterke vicepremier”, schrijft De Sutter.

“De beslissing van Vincent Van Quickenborne om ontslag te nemen omwille van een grote fout binnen justitie verdient respect”, vindt Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke. “Vincent speelde een belangrijke rol in de regering als minister die hervormingen in justitie consequent op de agenda zette, maar ook als bruggenbouwer in vele moeilijke dossiers. Zijn beslissing is correct en moedig, maar ik zal hem missen.”

“Het is duidelijk dat er ontzettend veel cruciale fouten zijn gemaakt die de aanslag mee mogelijk hebben gemaakt. Het falen van de Belgische staat heeft levens gekost. Belangrijker nog: zolang het roer niet drastisch omgegooid wordt, kan dit opnieuw gebeuren. Met het ontslag van Van Quickenborne is die dreiging niet van de baan”, meent Van Grieken.

Vlaams Belang waarschuwt dat met het ontslag van Van Quickenborne het dossier niet volledig van de baan is. Lassoued “mocht ook voor het uitleveringsverzoek niet in ons land zijn, net zoals zoveel andere duizenden illegalen”, aldus Van Grieken, die eraan herinnert dat zijn partij ook het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) vraagt.

The post Partijvoorzitters en ministers Vivaldi betuigen respect voor beslissing van Vincent Van Quickenborne om ontslag te nemen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Familie en vrienden nemen massaal afscheid van Mandy (33) die overleed na ongeval met vliegtuigje: “Onmogelijk om zonder een lach aan jou te denken”

In een overvolle aula in Eijsden (Nederland) met een zee aan kleurrijke bloemen namen honderden familieleden, vrienden, collega’s en kennissen vanmiddag afscheid van Mandy Linder. De 33-jarige stewardess uit Voeren overleed vorige week vrijdag na een crash met een pleziervliegtuigje in Hasselt. Samen met haar vriend — de piloot van het vliegtuig — vloog ze boven haar eigen woning om

Lees meer »

Klassiek recept voor kermis in Sint-Juliaan: “Reus Leontien zit op Tinder”

Met de Toontjesloop en koers op vrijdag 12 juli, kinderanimatie en schlageravond op zaterdag 13 juli, barbecue en quiz op zondag 14 juli en afsluitende Zotte Maandagstoet, grijpt Kermiscomité Sint-Juliaan terug naar de klassieke ingrediënten van de kermis. Dit jaar is er wel een glansrol voor reus Leontien, die op vrijersvoeten is.
The post Klassiek recept voor kermis in

Lees meer »

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »