Ondanks eerdere veroordeling blijft Oostendse zeventiger architect belasteren: tien maanden celstraf met uitstel

Een 76-jarige Oostendenaar heeft voor de Brugse rechtbank tien maanden celstraf met uitstel gekregen voor laster en eerroof aan het adres van een architect. Opmerkelijk: M.D. kreeg in 2020 voor gelijkaardige feiten precies dezelfde straf opgelegd.

“Hij heeft geen diploma en vervalst zijn facturen”. Dát is wat een 76-jarige Oostendenaar al jarenlang rondbazuint over een architect waarmee hij in onmin leeft. De problemen begonnen toen het slachtoffer een vijftiental jaar geleden plannen uittekende voor renovatiewerken aan een pand van M.D. Die laatste trok evenwel zijn staart in en weigerde te betalen voor de prestaties die de architect op dat moment al geleverd had.

D. stapte naar de burgerlijke rechtbank maar ving daar bot waarop hij boze brieven begon te schrijven naar het parket, het Oostendse stadsbestuur en de Orde van Architecten. Daarin beschuldigde hij de Oostendse architect van gesjoemel. Zo beweerde hij dat hij geen diploma heeft en facturen vervalst. De architect diende een klacht in wegens laster en eerroof en omdat D. hem maar niet met rust liet, volgde ook nog een klacht wegens belaging.

Waarschuwing

Het kwam tot een proces, waar D. zich zonder advocaat kwam verdedigen. “Het was mijn plicht om dat te doen. Ik moest de mensen waarschuwen zodat er geen nieuwe slachtoffers vallen”, stelde hij toen. In juni 2018 kreeg D. drie maanden celstraf met uitstel, maar in beroep kwamen daar begin 2020 nog eens zeven maanden celstraf met uitstel bij. Zijn beweringen bleken dan ook totaal uit de lucht gegrepen.

Toch blijft D. mensen benaderen die de architect onder de arm hebben genomen. “Overal waar hij mijn bordje ziet hangen, stapt hij naar binnen en begint hij mij zwart te maken”, zuchtte het slachtoffer tijdens de pleidooien halfweg september. D. kwam zich opnieuw zonder advocaat verdedigen. Van enig schuldinzicht bleek geen sprake. De man bracht tevergeefs een stapel documenten mee die zijn gelijk moesten bewijzen.

Het openbaar ministerie had deze keer zeven maanden effectief gevraagd voor D., maar de rechtbank hield het vrijdag op dezelfde straf als in het eerdere proces. Aan het slachtoffer en zijn vennootschap kende de rechtbank in totaal 1.500 euro morele schadevergoeding toe. Door de nieuwe veroordeling kan de eerder opgelegde celstraf van tien maanden wel effectief worden voor M.D. (AFr)

The post Ondanks eerdere veroordeling blijft Oostendse zeventiger architect belasteren: tien maanden celstraf met uitstel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

CD&V Wervik zoekt nog drie vrouwen, ex-directeur ’t Veer Herman Wenes en ex-voetballer Brecht Verstraete verrassende nieuwkomers op lijst

Als eerste partij in Wervik stelde CD&V haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Er ontbreken nog drie vrouwen. Opvallende namen bij de nieuwkomers zijn ex-voetballer Brecht Verstraete uit Kruiseke en Herman Wenes uit Geluwe, gewezen stichter en directeur van maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen. De ambitie bij CD&V ligt duidelijk hoog.
The post CD&V Wervik zoekt nog

Lees meer »

Schuldeisers en banken willen Atos redden

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf. Atos is ook in ons land actief.

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

Monsterboete of dwangsommen voor Fluvius? Duizenden klanten krijgen al maanden geen factuur meer

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »