Michiel verhuisde naar Kortrijk, maar blijft het weer voorspellen via nieuw meetstation in Langemark-Poelkapelle

Michiel Bonte (23) is de moderne Geri Haerynck van het landelijke Langemark: hij doet elke dag een lokaal weerpraatje voor z’n dorpsgenoten, maar dan via sociale media vanuit de stad Kortrijk.

“Goedemorgen! Het regent, het regent, de pannetjes worden nat.” Zo begon Michiel Bonte vrijdag z’n dagelijks weerbericht voor meer dan 3.500 volgers op de Facebookpagina Weerstation Langemark. Al jarenlang houdt hij via dat medium zijn dorpsgenoten op de hoogte van het weer. “In tegenstelling tot die oudere meneer kijk ik maximaal drie dagen vooruit.”

Die oudere meneer is Geri Haerynck (82) uit Koekelare. Hij voorspelt op Kerstmis het weer voor heel het jaar “op grootmoeders wijze”. “Ik kijk wel op naar hem”, zegt Michiel. “Hij was redelijk accuraat: wat hij voorspelde in december klopte afgelopen zomer op grote schaal. Ik ga anders te werk: ik meet, neem alle weerkaarten in acht en gebruik mijn gezond verstand om een juiste voorspelling te maken voor Langemark en de rest van West-Vlaanderen. Op heel lange termijn zal ik nooit een voorspelling doen.”

Nieuw weerstation

De 23-jarige heeft een universitair diploma Toegepaste Economische Wetenschappen op zak en investeerde onlangs in een nieuw weerstation achter zijn ouderlijk huis op het platteland van Langemark. “Een Davis Vantage Pro, een professioneel weerstation dat veel accurater is dan mijn vorige Alecto WS 5500. Die was amateuristisch, maar goed om te starten en mijn hobby uit te bouwen tot een bijberoep. Ik krijg sponsoring en verkoop regenmeters ten voordele van het weerstation. Die ga ik persoonlijk afgeven aan inwoners die mijn weerpraatje volgen en steunen.”

Lokale nood

Na zijn studies ging Michiel werken als “functional consultant” bij Christiaens in Passendale en verhuisde van het platteland van Langemark naar een flat in de West-Vlaamse centrumstad Kortrijk. “Van daaruit blijf ik mijn dagelijks weerpraatje doen op basis van de gegevens van mijn meetstation in het dorp. Het blijft een passie en er is een lokale nood aan zulke meetgegevens. Ik vind het ook belangrijk om de plaatselijke impact van de klimaatverandering in kaart te brengen. Elk jaar zorg ik voor een overzicht met leerrijke data, zoals het aantal vorstdagen en de maximale, minimale en gemiddelde temperaturen.”

Strooiadvies

“Ik ben intussen ook actief bij ‘NoodweerBenelux’: in de zomer voorzie ik festivals van weerbewaking en in de winter geef ik strooiadvies aan gemeenten in West-Vlaanderen. Alle inkomsten die ik met mijn passie genereer, investeer ik volledig in de verdere uitbouw van Weerstation Langemark.”

Nu krijgt Michiel zelfs steun uit zijn geboortedorp: het weerstation verwierf een subsidie van 1.500 euro via het nieuwe burgerbudget, waarbij inwoners met een goed idee voor hun buurt en goesting om zelf de handen uit de mouwen te steken een budget kunnen ontvangen om dat idee waar te maken. “Ik droomde al lang van een drone om wolkenformaties en mistbanken in beeld te brengen”, aldus Michiel. “Dankzij de gemeente kon ik dit aankopen en mijn beelden delen via mijn Facebookpagina en de kanalen van de gemeente.”

Voor wie zich afvraagt wat het weekend brengt: 14 tot 15 graden met kans op buien. “Maar maandag begint droog en zonnig.” (TP)

The post Michiel verhuisde naar Kortrijk, maar blijft het weer voorspellen via nieuw meetstation in Langemark-Poelkapelle is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

KIJK. “Als je ouders je niet willen, neem ik je wel mee”: opmerkelijke ontmoeting tussen Donald Trump en jonge fan gaat viraal

Op sociale media gaan beelden viraal van een opvallende ontmoeting tussen voormalig president Donald Trump en een jonge fan. De jongen had zich als Trump verkleed en raakte tot tranen toe bewogen toen hij zijn idool zag. De ex-president probeerde het kind op te vrolijken en gaf hem plots wat “zakgeld”. Vervolgens grapte hij dat hij de kleine dubbelganger wel

Lees meer »

Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk

Negen anderstalige jongeren kregen in het nieuwe onderwijsproject BENO de kans hun Nederlands, wiskunde en digitale vaardigheden te verbeteren en van verschillende beroepsopleidingen te proeven. Onlangs sloten de jongeren in Ieper hun traject af met een afscheidsfeest.
The post Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk appeared first on KW.be.

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Nathalie (41) en Ingrid (54) zetten hun huis en hart open voor pleegkindjes: “Water kende ze niet, ze was hysterisch voor elk badje”

Was u geschokt door het verhaal van de kerngezonde Jules (11) die naar het ziekenhuis moet omdat hij nergens anders terecht kan? Hij is niet de enige. Voor 101 baby’s en peuters die bij hun ouders niet veilig waren, was er vorig jaar geen plaats in de crisisopvang. Wij spraken met Nathalie (41) en Ingrid (54), twee pleegmoeders in wier

Lees meer »

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »