Jules Vanhulle (16) op het WK karting in Portugal: “Ik droom van plekje in de finale”

Izegemnaar Jules Vanhulle (16) is geen grote prater, maar snel karten kan hij als de beste. Dit jaar won hij zowat alles wat er te winnen viel en hij pakte ook een ticket voor het wereldkampioenschap karting IAME in het Portugese Portimao, waar hij straks een week vertoeft. “Ik hoop er de finale te rijden.”

Zelf te koop lopen met zijn prestaties, dat doet Jules Vanhulle, enige zoon van Kurt en Barbara Vanderstichele, niet gauw. Op school hij zit in het vijfde jaar wetenschappen-wiskunde in het College in Izegem weten maar een handvol mensen dat hij die sport bedrijft. En ook de directie ondertussen, want straks moet Jules een weekje school missen door het WK in Portugal dat in de week voor de herfstvakantie wordt betwist. “Dit jaar was hij voor het eerste senior, junior kan je blijven tot je 15de”, zegt pa Kurt. “Je kan ook eerder de overstap maken. Maar om hem te laten wennen aan het niveau besloot zijn teambaas (Thierry Delré van TD Racing Kart, red.) om hem te laten rijpen in de GK4-klasse, waar hij ook haast alles gewonnen heeft. Daarom selecteerde hij Jules ook voor het Nederlands kampioenschap. Dat is iets minder zwaar dan het Benelux-kampioenschap waar rijders uit heel Europa aan deelnemen.”

“Nu komt er in de wedstrijden ook uit wat hij vroeger al op training liet zien”

Maar op de Nederlands kampioenschap, waarvan de manches in België en Duitsland worden verreden, viel een WK-ticket te pakken en daar legde Jules beslag op. “Tussen een bende Nederlanders toonde hij zich de snelste.”

Top 50 halen

Voor het WK IAME in Portugal, dat van 22 tot 30 oktober wordt gehouden, werden 144 tickets verdeeld. “IAME is het merk van de motor dat in de kart steekt. Het is niet de allerhoogste klasse in de kartwereld, maar er komen wel van de beste piloten ter wereld naar het WK. Sommigen die zich kwalificeerden haken ook af, omdat er toch wel een prijskaartje aan vast hangt.”

Samen met zijn teambaas, zijn ouders en mecaniciens en begeleiders trekt Jules dus voor een weekje naar Portugal. “De echte professionele teams zijn daar nu al ter plaatse, wij reizen pas af het weekend voor het WK. De eerste twee dagen krijgen we tijd om te trainen en de kart af te stellen, op woensdag zijn er de kwalificaties. Op basis daarvan worden de rijders in groepen verdeeld en nemen ze het tegen elkaar op. Uiteindelijk wordt het deelnemersaantal herleid tot 72 en vervolgens tot 36.” En met die 36 wordt de finale gereden. “De top 50 halen zou al goed zijn, een finale rijden zou een droom zijn die uitkomt.”

Jules betwistte eerder al een WK, maar dan bij de juniors in Le Mans. “Maar dat was misschien wel de grootste ontgoocheling uit zijn jonge carrière, omdat hij toen een tijdsstraf kreeg en zo één puntje te kort kwam om de finale te rijden.”

Endurancewedstrijden

Haast ieder weekend zit Jules in zijn kart, hij werkt ook endurance wedstrijden af met viertaktmotoren, ook daar viel hij al in de prijzen. Met zijn team won hij de 24 Uren van Jesolo (Italië) en zette hij er ook de snelste rondetijd neer.

De snelheden van de karts gaan tot 125 kilometer per uur. Dit jaar maakte hij ook een klik. “Zijn teambaas begreep het ook niet altijd: wat hij liet zien op training kwam er in de wedstrijden niet altijd uit. Maar nu dus wel, in zoverre zelfs dat hij overal de polepositie wist te veroveren. Belangrijk natuurlijk in een gemotoriseerde sport.” Volgend jaar hoopt Jules het te mogen opnemen in het Benelux-kampioenschap. Grote toekomstplannen heeft hij nog niet. “In de Formule 1 zal ik wel nooit geraken, dat is te hoog gegrepen. Daarvoor moest ik nog eerder met de sport gestart zijn”, zegt hij. “En het gaat natuurlijk over grote budgetten”, zegt pa Kurt, die met de familie Vanhulle in de autowereld zit.

The post Jules Vanhulle (16) op het WK karting in Portugal: “Ik droom van plekje in de finale” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Dit vindt Steven De Lelie zelf over acteurswitch voor zijn personage Bert in ‘Familie’: “Op zich jammer”

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). ‘Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld’, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Trajectcontrole Zevekote start midden augustus

De al langer aangekondigde trajectcontrole in het centrum van Zevekote zal midden augustus actief zijn. Deze week werden alvast fietssuggestiestroken aangebracht.
The post Trajectcontrole Zevekote start midden augustus appeared first on KW.be.

Lees meer »

OPINIE Droog blijven maakt van mij nog geen droogstoppel

Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? Dry January en Tournée Minérale kende ik al, maar nu is er blijkbaar ook Dry July. Al kom ik wat achter, want Droge Juli bestaat al sinds 2008, toen ze in Australië op het doldwaze idee kwamen om in juli een maand lang geen alcohol te drinken. In juli?!
The post OPINIE Droog

Lees meer »

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

Jani Peiren verkeert in supervorm

Jani Peiren, een 24-jarige militair, is in topvorm. Nadat hij vorige week maandag in het Oost-Vlaamse Ursel een avondwedstrijd bij de elite 2 solo won, kroonde hij zich zondag in Lierde tot Belgisch kampioen bij de elite 3.
The post Jani Peiren verkeert in supervorm appeared first on KW.be.

Lees meer »