Borstelmaker Falcon Brush uit Izegem lanceert 100 procent gerecycleerd borstelgamma op vooravond van 100ste verjaardag

Familiebedrijf Falcon Brush bestaat in 2024 100 jaar en pakt nu al uit met een primeur: een 100 procent gerecycleerd borstelgamma. Het bedrijf kijkt zo ook naar de toekomst waar duurzaamheid centraal komt te staan. “Zo houden we heel wat plastic flessen uit de oceanen.”

Het bedrijf werd in 1924 opgericht door Achilles Decoopman als Decoopman-Vandeghinste en bevond zich eerst tegenover de dankkapel in de Roeselaarestraat. Later werd het bedrijf Decof (Decoopman Frères) toen het door twee zonen, de broers Antoine en Valère, werd overgenomen. Antoines zoon Dirk nam eind jaren 60 de zaak over, die toen al in de Stuivenbergstraat was gevestigd. In die straat wemelde het overigens van de borstelfabrikanten. Nu resten er nog vier in de stad, maar die focussen allen op een andere niche.

Export naar 16 landen

In 1986 volgde de verhuizing van Decof naar de Noordkaai, nu staan Dirks zonen Dominique en David aan het roer van de zaak die tien mensen tewerkstelt en jaarlijks 760.000 borstels vervaardigt die in 16 landen hun afnemer vinden.

Zes van de werknemers staan in de productie, waar ze de zeven machines bemannen waar de borstels in sneltempo worden vervaardigd. “Ons voordeel is dat we altijd tussen onze mensen zijn blijven staan, we werken dus ook mee waar nodig”, zegt David Decoopman.

Bij Falcon Brush worden diverse borstels en wissers vervaardigd. Die borstels kunnen in zowat vier reeksen onderverdeeld worden. Ten eerste zijn er de borstels die gebruikt worden bij het reinigen van auto’s en trucks in carwashes, een tweede reeks met hoogwaardige, geteste vezels is er speciaal voor de voedingsindustrie. Het Safe Brush-gamma spreekt dan weer de professionele schoonmakers aan. “We hebben daar een gamma ontwikkeld dat erg efficiënt is en ook erg duurzaam. De winst van onze klanten ligt bij het personeel dat ergonomischer en efficiënter te werk kan gaan”, stipt Dominique Decoopman aan.

Milieuvriendelijk

Naast heel wat gewone huishoudborstels is er nu ook naar aanleiding van de honderdste verjaardag de Ecocycled Brush. “Houten borstels lijken misschien wel goed voor het milieu, maar voor al dat hout moeten bomen gekapt worden. Onze nieuwe borstellijn is vervaardigd uit 100 procent gerecycleerd plastic. Eén borstel bevat tussen de 375 en 875 gram plastic afval dat een nieuw leven krijgt. Dat zijn 15 tot 35 flessen die de natuur niet meer kunnen bevuilen. Bovendien schenken we per ecologische borstel die we maken ook een percentage aan GoForest dat zich inzet voor de herbebossing.”

Het bedrijf werkte eerder al met gerecycleerde borstelblokken, die voorzien werden van nieuwe vezels, nu is er dus een 100 procent gerecycleerd product. “We werken naar de toekomst toe naar een naar honderd procent gerecycleerd materiaal voor al onze borstels, daar vraagt de markt ook naar.”

Het bedrijf investeerde recent ook in een nieuwe borstelmachine. Het bedrijventerrein langs de Noordkaai is ondertussen met de jaren heringericht. “Waar we vroeger nog een eigen zagerij hadden en een opslagplaats om het hout te drogen, is dat nu al volledig ingepalmd door ons magazijn. Het aandeel hout zal naar de toekomst toe ook steeds kleiner worden in ons productgamma.”

Concurrentiële markt

Bij Falcon Brush volgt men uiteraard ook de nieuwste evoluties. “Sommige producten verdwijnen uit je gamma. Wie gebruikt er nog een hoeden- of een kledingborstel? Vroeger leverden we voor schoenenmerk Ambiorix ook steevast schoenenborstels, maar wie draagt nu nog lederen schoenen? Vroeger iedereen, nu zijn het haast allemaal sneakers. Maar onze borstels worden ook gebruikt in allerlei nieuwe toepassingen.”

Zonder dat je het zelf misschien beseft, heb je thuis een borstel die vervaardigd werd bij Falcon Brush. “We leveren aan doe-het-zelfzaken, maar ook aan grote verdelers. België blijft onze beste markt, wellicht gevolgd door Groot-Brittannië. Het is een concurrentiële wereld waar met kleine marges gewerkt wordt. Maar als eeuweling hebben we daar onze plek al veroverd.”

www.falconbrush.com

The post Borstelmaker Falcon Brush uit Izegem lanceert 100 procent gerecycleerd borstelgamma op vooravond van 100ste verjaardag is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Drummer Neil Cooper te gast in Heule

Opvallend bezoek in Café De Heerlijkheid in Heule. Donderdagavond verraste Neil Cooper, drummer van de bekende Britse groep ’Therapy?’ de leden van ‘Kortrijk Drumt’ met een exclusieve drumsessie. Neil Cooper ontdekte Kortrijk drumt tijdens een festival.
The post Drummer Neil Cooper te gast in Heule appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mireille en Jacques zijn een diamanten paar

Ter gelegenheid van hun zestigste huwelijksverjaardag werden Jacques Leconte en Mireille Ghsquiere door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Mireille en Jacques zijn een diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vizier van Julie Vanloo staat niet op scherp op bezoek bij Minnesota

Julie Vanloo heeft in de WNBA met haar team Washington Mystics een 74-67-nederlaag geleden op bezoek bij Minnesota Lynx. De Belgian Cat stond zaterdagnacht (Belgische tijd) bijna 25 minuten op de court, maar kon geen enkel punt maken.
The post Vizier van Julie Vanloo staat niet op scherp op bezoek bij Minnesota appeared first on KW.be.

Lees meer »

Julifoor in Poperinge officieel geopend

Zaterdagnamiddag 6 juli werd de Julifoor, traditioneel een van de drukst bezochte van de Westhoek, officieel geopend met een rondgang van de Poperingse Harmonie St.-Cecilia. Dat gebeurde in het bijzijn van Spiderman en Ariël, waarmee kindjes maar al te graag op de foto gingen.
The post Julifoor in Poperinge officieel geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Sommigen zeggen niets, anderen zijn boos”: huilende ploegmaats eren verongelukte André Drege (25), slotrit in Oostenrijk geneutraliseerd

Emotionele momenten in de Ronde van Oostenrijk. Ter nagedachtenis van André Drege (25) – de Noorse renner die gisteren viel in de afdaling van de Großglockner en overleed – wordt de slotrit vandaag geneutraliseerd en vond er bij aanvang een minuut stilte plaats. De renners en stafleden van Dreges ploeg Team Coop-Repsol konden hun tranen op het podium niet bedwingen.

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

Open Wijngaardfeesten énWijnfeesten in Heuvelland

Op 6 en 7 juli vinden de Open Wijngaardfeesten plaats in Heuvelland. Ontdek een veelheid aan Heuvellandse wijnen en neem een exclusieve kijk achter de schermen op tal van wijndomeinen. Op 15 augustus wordt er weer wijn geproefd in Heuvelland, want dan vinden de Wijnfeesten plaats in het Warandepark in Kemmel. Kuier tussen de verschillende
The post Open Wijngaardfeesten

Lees meer »

BEKIJK: Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »