Al 950 meldingen van tags op Brugse huisgevels

Vorig weekend bekladden onbekende graffitispuiters diverse gevels in Assebroek met tags. Politie en stadsbestuur krijgen steeds meer meldingen over graffitischade. Volgens burgemeester Dirk De fauw liepen er dit jaar al 950 meldingen binnen.

Zaterdagnacht bekladden onbekenden de voorgevel van slagerij De Fruyt in de Daverlostraat in Assebroek. Diezelfde nacht werden een woonhuis in dezelfde straat en een kapperszaak in de Wagnerstraat ook het doelwit van deze vandalen. De politie spoort de daders op, voorlopig zijn ze nog altijd niet ontmaskerd en geïdentificeerd.

Kentering

In het nabije verleden bleef Brugge relatief gespaard van deze vorm van vandalisme, omdat er weinig krotten zijn. Doorgaans hebben graffitispuiters de beleefdheid om propere huizen links te laten liggen en misbruiken ze enkel vuile gevels voor hun ‘tekentalent’.

Maar er is een negatieve kentering bezig. Burgemeester Dirk De fauw stelt: “Dit jaar hebben we al 950 meldingen voor graffitischade binnen gekregen. Vorig jaar waren er in totaal een goede 1.200 meldingen. Sinds 2020 is er een duidelijke stijgende lijn in de meldingen, in de jaren voor 2020 hadden we ‘slechts’ om en bij de 500 meldingen per jaar.”

Hotspots

Volgens de Brugse burgemeester heeft één persoon enorm veel ‘schade’ aangericht op vele plaatsen vorig weekend: “Dat zien we wel meer, maar nooit zo uitgesproken. Het is makkelijk om snel een tag of iets met een sjabloon te zetten, zich naar een andere locatie te verplaatsen en hetzelfde te gaan doen. Er zijn in Brugge enkele ‘hotspots’, onder andere de skateparken en bepaalde plaatsen in het stadscentrum.”

Volgens Lien Depoorter, woordvoerder van de politie Brugge, is het aan het parket om graffitispuiters al dan niet te vervolgen: “Er bestaat daar geen GAS-wetgeving voor, het gaat om strafrechtelijke inbreuken.”

De correctionele rechtbank kan wel werkstraffen uitspreken voor graffitispuiters. Burgemeester Dirk De fauw betreurt dat specifieke daders van graffiti tot nu toe nog niet ingeschakeld konden worden bij de dienst Openbaar Domein: “We staan daar zeker voor open, maar zijn daarin afhankelijk van toeleiding van die werkgestraften naar de stad.”

Belfort

Lien Depoorter benadrukt dat het dossier van de tags in Assebroek volledig losstaat van de bekladding van het Belfort en het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck eerder deze maand: “Die dader kon geïdentificeerd en gevat worden dankzij de stadscamera’s en bekende nog de dag zelf, de dader of daders van de feiten in Assebroek zijn nog niet gevat. Het onderzoek van de camerabeelden loopt nog.”

The post Al 950 meldingen van tags op Brugse huisgevels is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt Christophilastraat

De straat in de nieuwe verkaveling aan de Hoogmolenweg in Aarsele zal de ‘Christophilastraat’ heten, verwijzend naar de gelijknamige zuster die de laatste schooldirectrice was van Aarsele. Op de gemeenteraad in februari werd de Vogelzangstraat voorgesteld, maar die naam werd toen afgedaan als ‘weinig inspirerend’, waarop het punt verdaagd werd.
The post Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Niet meteen wat je verwacht van een man die democratie hoog in het vaandel draagt.” Greet De Keyser over Biden die alleen wil wijken “als de Almachtige Heer het hem zou vragen”

Onze verslaggeefster in de VS, Greet De Keyser, keek naar het interview van president Joe Biden op zender ABC en hoorde hem vastberaden zeggen dat hij er niet aan dénkt om uit de race naar het presidentschap te stappen. Dat ondanks zijn belabberde debat met tegenkandidaat Donald Trump. Kon Biden iets rechtzetten in zijn eerste interview na die afgang, die

Lees meer »