Vorig jaar nog hersteld voor ruim 100.000 euro, maar bronzen klok van 3 ton dondert opnieuw naar beneden in Brugse kathedraal

Het is dezer dagen opnieuw stiller in en rond de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. Vorige week kwam daar namelijk een bronzen klok van ruim drie ton naar beneden. Het gaat om dezelfde klok die eerder al naar beneden viel. “We bekijken nu wat er fout liep bij de herstelling”, zegt Bart Naeyaert, gedeputeerde bij de provincie West-Vlaanderen.

Opnieuw klokkenmiserie in Brugge en meer bepaald in de Sint-Salvatorskathedraal. Begin 2022 liep het daar een eerste keer fout. De bronzen klok van meer dan drie ton was losgekomen en – gelukkig – op een stevige balk van de torenconstructie beland. Het was een onderhoudsploeg die de ontdekking deed toen één van de klokken – de tweede grootste – niet meer bleek te werken.

100.000 euro herstellingskosten

Uit veiligheidsoverweging werd de hele installatie stilgelegd en luidden de kerkklokken ruim een jaar niet meer. “Het was geen evidente opgave om een herstellingsdienst te vinden. Er zijn nu eenmaal zéér weinig bedrijven die dergelijke herstelling kunnen uitvoeren”, weet bevoegd gedeputeerde bij de provincie West-Vlaanderen Bart Naeyaert. “Uiteindelijk werd er toch iemand gevonden. De herstelling kostte ruim 100.000 euro.”

De firma die de klok herstelde, stond letterlijk en figuurlijk voor een zware klus. Een andere klok moest namelijk verplaatst worden om doorgang te verlenen aan de kapotte klok. De beschadigde klok, uit 1869, werd rechtgetrokken, opzij gehesen en is daarna 55 meter naar beneden getakeld in de toren. Er werden twee gaten geboord in de klokwand om de takel aan te bevestigen. De klok ging richting Nederland, waar ze hersteld werd. Uit nazicht bleek de ophanging van de klok afgescheurd te zijn.

Opnieuw losgekomen

Sinds een tweetal maanden was de bronzen klok terug volledig operatief, tot het vorige week weer fout liep. De bronzen klok van zo’n 3.300 kilogram kwam opnieuw los en kwam op een tussenverdieping terecht op een plankenvloer, ondersteund door zware balken. Daar ligt het nu nog steeds stabiel. Om geen extra trilling te veroorzaken, luiden de klokken van de kathedraal niet.

“Hoe dit kon gebeuren, weten we voorlopig niet”, zegt Bart Naeyaert. “Wellicht is er bij het lassen iets fout gelopen. Al zal het onderzoek door de experten dat moeten uitwijzen. Het is te vroeg om daar concrete uitspraken over te doen.” Hetzelfde bedrijf als vorige keer bekijkt nu hoe het de klok definitief kan herstellen. Hoelang het deze keer zal duren vooraleer de klok kan hersteld worden, is vooralsnog onduidelijk. (MM)

The post Vorig jaar nog hersteld voor ruim 100.000 euro, maar bronzen klok van 3 ton dondert opnieuw naar beneden in Brugse kathedraal is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »

De Tour de France win je in de keuken

03:01 De Ronde van Frankrijk wordt de komende drie weken ook een race naast de fiets. De koers is in de ban van een kennissprint in functioneel eten om te presteren, in de bekende jacht op elk procent winst…

Lees meer »

Prins Harry moet vernietigde berichtjes terug boven tafel zien te krijgen voor rechtszaak tegen ‘The Sun’

De Britse prins Harry (39) moet aan de rechter uitleggen waarom berichten die hij uitwisselde met de ghostwriter van zijn memoires zijn vernietigd. Ook heeft de hertog van Sussex de opdracht gekregen om te proberen de berichtjes terug te halen, dat werd volgens Britse media gezegd tijdens een hoorzitting in zijn zaak tegen de Britse uitgever News Group Newspapers (NGN).

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen”

Vishandel Simonne in Blankenberge pakt uit met een ‘specialleke’: een knaloranje albino kreeft. Volgens zaakvoerder Norman Schiltz een uiterst zeldzaam fenomeen. “De kans is één op een miljoen.” Het dier kreeg intussen ook een naam.
The post Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slagen krijgt, gaat hij ze moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten”

Jordy Van Hoornick (29) is zelfstandig uitbater van twee Bristol-winkels. Nu het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie heeft aangevraagd, zag Jordy zich genoodzaakt zijn medewerkers af te danken. “We weten gewoon niet waar we aan toe zijn”, opent Jordy zijn klaagzang.
The post Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten” appeared

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »