Verkaveling De Wastine krijgt een koninklijke touch

Op 17 februari 2022 stelde de Gemeenteraad het stratentracé vast in de nieuwe verkaveling van De Wastine. Het tracé werd goedgekeurd onder de voorwaarde van gratis afstand aan de gemeente Oostkamp van de gronden bestemd om in het openbaar domein te worden ingelijfd. De wegenis in deze verkaveling betreft 4 pieren. Om de toekomstige bewoners langs deze nieuwe pieren een duidelijk adres te kunnen geven moet voor deze pieren een naam vastgesteld worden.

Op 28 maart formuleerde de gemeentelijke straatnamencommissie voorstellen van namen voor deze nieuwe openbare wegen: Paolaplantsoen, Mathildeplantsoen, Elisabethplantsoen en Eleonoreplantsoen. Deze namen verwijzen naar het koninklijk hof en de namen sluiten aan bij de omsluitende Fabiolalaan. Het was de bedoeling door het gebruik van deze vier namen alle vrouwelijke leden van het gezin van koning Filip en zijn moeder in één cluster samen te brengen. In de gemeenteraad van april was er stevige kritiek op deze naamkeuze van Dieter Van Parys van het Vlaams Belang.

“We zitten daar in een hele nieuwe verkaveling, waar er rond om rond allemaal namen worden gegeven van beestjes en dan gaan wij kiezen voor het meest oubollige deel van het instituut van België dat je nog maar kunt indenken. Daar gaan we dan die namen op plakken van mensen die niet eens goed Nederlands spreken, die geen enkele affiniteit hebben met onze gemeente. Dat versta ik echt niet. Als je dan perse namen wil kiezen van vrouwen, ik vind dat fantastisch goed nieuws, maar neem dan bijvoorbeeld de namen van de vrouwen van de burgemeester of ex-burgemeesters. Die vrouwen hebben tenminste iets betekend voor de gemeente. Die hebben achter hun man gestaan om de gemeente te besturen. Toch kiezen we dan hier voor vrouwen die geen enkele affiniteit hebben met de gemeente, laat staan met Vlaanderen en die geen Nederlands spreken. Dat kan er bij mij echt niet in.”

Emoties

Hij vroeg een stemming aan, maar zover liet burgemeester Jan De Keyser het in april niet komen. “Ik stel voor dat we dat punt eventjes opschorten en dat we het van de agenda halen. Ik denk dat het niet slim is dat we daar op een bepaald moment een negatieve emotie zullen hebben. We nemen even een pauze en zullen het verder laten bespreken waar het besproken moet worden.”

Het punt stond nu opnieuw op de agenda van de gemeenteraad van oktober en er werd één straatnaam aangepast, maar ze hadden wel een andere betekenis gekregen. Op 5 september wijzigde de gemeentelijke straatnamencommissie het voorstel Eleonoreplantsoen naar Astridplantsoen maar behield ze de drie andere voorstellen. De namen verwijzen nu allemaal naar de namen van de Belgische Koninginnen en niet meer naar het gezin van Koning Filip. Opnieuw was er van de N-VA- en de Vlaams Belangfractie veel kritiek op de keuze van de namen, ook op het feit dat vanuit de gemeente aan de straatnamencommissie gevraagd werd om meer vrouwennamen voor te stellen.

“We hebben als gemeenteraad denk ik nooit ingestemd om meer vrouwennamen voor nieuwe straten voor te stellen. Ik stel dan voor om dit punt uit te stellen en dit eerst te laten onderzoeken op zijn juistheid of in deze gemeenteraad andere namen voor te stellen die passen bij de omgeving”, aldus Dieter Van Parys. Schepen Katrien Talloen antwoordde dat het een advies was aan de straatnamencommissie, geen verplichting. De vier straatnamen van de Belgische koninginnen werd via een stemming dan wel goedgekeurd. Vlaams Belang en N-VA stemden tegen. (GST)

The post Verkaveling De Wastine krijgt een koninklijke touch is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Pull-ups, gezichtsmaskers en een duik in de diepvriezer: Courteney Cox (60) toont haar volgers wat ze doet om fit te blijven

“Ik ben net jarig geweest. Ik ben niet dol op het getal, maar we hebben geen keuze.” Afgelopen zondag is Courteney Cox 60 jaar geworden, maar de ‘Friends’-actrice is duidelijk niet van plan om zich voortaan te laten gaan. In een video, die je hierboven kan bekijken, laat Courteney haar volgers zien hoe ze fit blijft. “Je moet altijd je

Lees meer »

Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af naar start competitie

Wat vliegt de tijd: binnen drie weken trapt Club Brugge het nieuwe voetbalseizoen alweer op gang tegen KV Mechelen. De clubs zullen nauwelijks een maand voorbereiding hebben gehad. Maar hoe staan de drie West-Vlaamse eersteklassers er vandaag voor? Een overzicht van de snelbouw bij Club, Cercle en Veekaa.
The post Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af

Lees meer »

Ingeborg doet pal in de zomer bizarre aankondiging : “Het is mijn hobby om mensen in de war te brengen”

TV-gezicht Ingeborg (57) en zanger David Vandyck (45) slaan de handen elkaar. Met hun kerstconcert ‘LICHT’ wil het duo mensen raken en ontroeren, maar brengen ze ook een boodschap van hoop. De vertrouwde kerstklassiekers zoals ‘Witte Kerstmis’, ‘Feliz Navidad’ en ‘We Wish You A Mery Christmas’ vullen ze aan met speciale, thematische composities. Het is de eerste keer dat Ingeborg

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »

BK Cornhole krijgt tweede editie

Na een succesvolle eerste editie van het Belgisch kampioenschap cornhole volgt op zaterdag 3 augustus een tweede editie, weliswaar met een dubbel zo groot deelnemersveld. Het BK vindt plaats tijdens de driedaagse Aarthurfeesten op de Rodenbachwijk in Hooglede.
The post BK Cornhole krijgt tweede editie appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Dit is de plek waar ze achterstanden kunnen inhalen”: 16.000 leerlingen volgen les in een zomerschool

Geen schooldag is leuker dan die tijdens de zomervakantie. Want pas dan is rekenen niet saai, met hoofdletters schrijven cool, “en moet er minder naar de juf geluisterd worden”. Nog nooit volgden zoveel kinderen les in een zomerschool in Vlaanderen of Brussel: dit jaar maar liefst 16.000. Onze reporter ging een kijkje nemen in het Oost-Vlaamse Lievegem. “Een vakantie zonder

Lees meer »