Pablo Annys (Vooruit) verdringt Annick Lambrecht als West-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement

Bruggeling Pablo Annys (Vooruit) ambieert niet alleen de sjerp van burgemeester, maar trekt in juni 2024 ook de rode lijst voor het Vlaams Parlement. Daarmee degradeert Vooruit Annick Lambrecht, die tot nu toe ‘onze Brugse vrouw in Brussel’ was…

“Vooruit wil in juni 2024 met de sterkste lijst naar de federale en Vlaamse verkiezingen trekken. Daarom heeft onze nationale voorzitter Conner Rousseau mij gevraagd om in West-Vlaanderen de Vlaamse lijst te trekken”, zegt Mintus-voorzitter en schepen Pablo Annys, die ook al de rode lijsttrekker is voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024.

Onze vrouw in Brussel?

Door die keuze breekt Vooruit Brugge met het verleden. Want sedert 2018 werden de taken tussen voormalig schepen Annick Lambrecht en Pablo Annys netjes verdeeld: Pablo werd voor de socialisten ‘onze man in Brugge’, Annick ‘onze vrouw in Brussel’. Zij trok in 2019 de Vlaamse lijst en wordt nu gedegradeerd. Nochtans behaalde zij toen 22.291 voorkeursstemmen.

Krijgt de huidige deelstaatsenator de tweede plaats op de Vlaamse lijst? Want de Harelbeekse Melissa Depraetere zal de rode lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers aanvoeren. Wij polsten bij Annick Lambrecht tevergeefs om een reactie. Haar enige commentaar is via sms: “Lijstvorming gaat altijd gepaard met geruchten…” Was dit dan niet doorgesproken?

Hoofddoel

Voor Pablo Annys is de vraag van Conner Rousseau een aangename verrassing: “Het is een groot teken van vertrouwen in mij. De partijstatuten voorzien dat in de top drie van elke lijst minstens één nieuwe politicus prijkt. Maar Annick krijgt ook een prominente plaats. Mijn hoofddoel blijft om burgemeester te worden.”

“Indien Vooruit de grootste partij in Brugge wordt en ik tot burgemeester verkozen word, zal ik dat ambt niet cumuleren. De job van burgemeester doe je zeven dagen op zeven, je gaat voluit voor je stad, je hebt dan geen tijd om in het Vlaams parlement te zetelen”, aldus de rode lijsttrekker.

Cumul

De vraag of hij een eventueel schepenambt zal combineren met een zitje in het Vlaams parlement, probeert Pablo Annys handig te ontwijken: “Conner gaat pragmatischer om met cumuls dan zijn voorgangers. De kans dat ik burgemeester word, wordt steeds groter. Wie gelooft CD&V nog? Eerst wou Dirk De fauw de fakkel overdragen aan Franky Demon, nu wil hij toch voor nog eens zes jaar gaan, omdat zijn opvolger slecht scoort in een peiling…”

The post Pablo Annys (Vooruit) verdringt Annick Lambrecht als West-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Weer yoga in de weide van boer Jos

In de weide van boer Jos in Reningelst kan je op vrijdag 12 juli opnieuw een workshop yoga volgen. Dit jaar wordt gekozen voor een avondsessie.
The post Weer yoga in de weide van boer Jos appeared first on KW.be.

Lees meer »

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden: “De donkerblauwe achterban vraagt mij kandidaat te zijn, maar anderen zijn compleet tegen”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »