Luc Martens vrijdag voor rechter, gedupeerden weinig hoopvol: “De kans is klein dat we ons geld nog terugzien”

Oud-minister en ereburgemeester van Roeselare Luc Martens (77) verschijnt vrijdag voor de burgerlijke rechtbank in Kortrijk. Martens zal er geconfronteerd worden met schadeclaims van een zevental ondernemers aan wie hij geld leende. “Maar een kei kan je niet stropen”, klinkt het weinig hoopvol.

“Neen, ondanks zijn beloftes heeft hij mij nog geen euro terugbetaald.” Een Roeselaarse ondernemer zucht diep wanneer we hem contacteren in aanloop naar de zitting van de burgerlijke rechtbank vrijdag in Kortrijk. De man heeft, zoals zovelen, geld geleend aan voormalig Vlaams minister en Roeselaars ereburgemeester Luc Martens. Enkele tienduizenden euro in zijn geval maar de totale schuldenberg die Martens het voorbije anderhalf jaar opbouwde, zou ondertussen ruim 3,2 miljoen euro bedragen. Schuldeisers lieten al bewarend beslag leggen op Martens’ appartement in Roeselare en ook op de flat in het Zeeuws-Vlaamse Cadzand is er al rechterlijk toezicht.

Strafklacht

Zoals bekend leende Luc Martens geld bij enkele tientallen bevriende ondernemers nadat hij – naar eigen zeggen – met ‘een financiële tegenslag in de privésfeer’ geconfronteerd werd. Er werden contracten opgesteld, maar het geld werd uiteindelijk niet terugbetaald. En dus eist een zevental ondernemers vrijdag voor de rechtbank het geld terug. Een andere onderneemster, een dame uit Dadizele, spande voor de rechtbank in Ieper een procedure aan en diende ondertussen ook een strafklacht in bij de onderzoeksrechter wegens misbruik van vertrouwen, oplichting en valsheid in geschrifte. Ondertussen sloten ook andere slachtoffers zich daarbij aan. Het onderzoek loopt volop.

Smeekbede

De advocaat van Luc Martens wenst niet in te gaan op het burgerlijke dossier. “Wij behouden onze argumenten voor de rechtbank, niet voor de pers”, klinkt het. Enkele gedupeerden hebben ondertussen alle hoop laten varen dat ze ooit nog een cent zullen terugzien. “Hij belooft al meer dan een jaar dat hij me zal terugbetalen. Sinds de zaak in jullie krant aan het licht is gekomen, heeft hij me ook nog meermaals gebeld. Met de smeekbede om de procedure stop te zetten en de heilige belofte dat ik mijn geld zou hebben nog voor de zitting. Maar ik heb net nog mijn rekeningen gecheckt: er is niets overgeschreven”, klinkt het.

Bitcoin

Eenzelfde geluid horen we bij andere gedupeerden. “De kans is klein dat we ons geld nog terugzien. Naar verluidt is al het geld dat hij geleend heeft, verdwenen in een bodemloze put. Foute investeringen in bitcoin, zo krijgen wij te horen. Blijkbaar heeft Luc zich echt laten rollen door oplichters via het internet. En dat voor zo een erudiete, belezen, intelligente man. Je zou er bijna medelijden mee krijgen. Tot je ziet hoe systematisch hij tewerk gegaan is en hoeveel geld hij wel bijeen geleend heeft. Het is bijna ziekelijk. Ik stel me dan ook ernstige vragen bij zijn geestelijke gezondheid”, klinkt het.

Geen uitstel

De advocaat van één van de betrokken partijen die vrijdag hun geld terug eisen van Luc Martens is formeel. “Ik zie niet in wat men nog kan inbrengen tegen onze argumenten. In de contracten staat duidelijk een terugbetalingstermijn vermeld en die is niet gehaald. Men heeft alles al eens laten uitstellen op een vorige zitting, deze keer zal de zaak gepleit worden. En dan is het aan de rechtbank om te beslissen. Al beseffen wij ook: een kei kan je niet stropen”, klinkt het. Of Luc Martens vrijdag zal opdagen in de rechtbank, is niet bekend.

The post Luc Martens vrijdag voor rechter, gedupeerden weinig hoopvol: “De kans is klein dat we ons geld nog terugzien” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »

Fien Muylle (17) uit Lichtervelde treedt met haar band binnenkort op op de Gentse Feesten: “We brengen de iets heftigere rock en punk”

Fien Muylle (17) uit Lichtervelde studeerde dit schooljaar af aan MUDA, richting singer-songwriter. Voor haar zangexamen mocht ze optreden in Missy Sippy. Daarnaast zingt ze in de band Junkyjardpool, die deze zomer optreedt tijdens de Gentse Feesten.
The post Fien Muylle (17) uit Lichtervelde treedt met haar band binnenkort op op de Gentse Feesten: “We brengen de iets heftigere

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

Nederlandse ster Ria Valk heeft opnieuw het geluk en de liefde gevonden: “Ik heb een echte toyboy te pakken”

Begin dit jaar werd Ria Valk (83) geëerd met een koninklijke onderscheiding voor 65 jaar carrière. De zangers van ‘Worstjes op mijn borstjes’ en de zus van Mien Dobbelsteen in ‘‘Zeg ’ns Aaa’ is heel blij met die herkenning, vertelt ze in ‘Primo’. Na enkele moeizame jaren lijkt het haar weer voor de wind te gaan. “Na huid- en borstkanker

Lees meer »

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »