Izegems stadsarchief krijgt op YOUCA-dag hulp van studenten

Voor wat jeugdig enthousiasme moest je donderdag in het stadsarchief van Izegem zijn. Studenten Arne Tack (16) en Maxime Bogaert (17) kwamen er in het kader van de YOUCA-dag mee krantenartikels fotograferen en archiveren.

Tijdens de YOUCA-dag gaan jongeren een dag aan de slag bij een bedrijf, organisatie of overheidsdienst. Het geld dat ze daarmee verdienen schenken ze aan het goede doel. In Izegem waagden Arne, die studeert aan Regina Pacis in Tielt, en Maxime, student aan Prizma Campus College, hun kans. “Als rasechte Izegemnaar hoor ik vaak over borstels en schoenen, maar het ander erfgoed was me onbekend en dus besloot ik me een dag in het stadsarchief onder te dompelen”, aldus Maxime. “Ik fotografeerde oude krantenartikels om te ze te digitaliseren. Dit met het oog op een tentoonstelling van heemkring Ten Mandere over het jaar 1974, dat volgend jaar precies een halve eeuw geleden zal zijn.” Arne hield alles wat Maxime fotografeerde netjes bij in een Excel-lijst. “Ook voor mij is dit een leuke ontdekking”, zegt hij. “Zo ontdekte ik al artikels over de voorbereidingen voor de bouw van de Centrumbrug in Izegem. Grappig, want tegenwoordig werken ze ook aan de brug.” Archivarissen Bart Blomme, Jacques Viaene en voorzitter Geert Vermeulen zagen dat het goed was. “Ze mogen nog komen helpen”, knipogen ze. “Hieruit vloeit mogelijk nog een samenwerking met een school, maar details volgen later.”

The post Izegems stadsarchief krijgt op YOUCA-dag hulp van studenten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

? De Portiersmoord. Vincent (31) sterft door vijf messteken in het hart: “Wie een foto kon nemen van het lijk, zou getrakteerd worden op een vat bier”

Een oorlog tussen portiers wordt Vincent Van den Berghe fataal. Hij sterft na vijf messteken in het hart. Het is het begin van een lijdensweg voor zijn ouders Eddy en Ria. Want plots duikt een foto op van hun dode zoon in de armen van een vrouw, waarop ook nog eens doodsbedreigingen en pesterijen volgen. De vierde aflevering van de

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd”

Tijdens het weekend van 12 tot 14 juli is Snellegem weer in de ban van de middeleeuwen. En dat weekend is er maar één Johan echt belangrijk, namelijk De Rode Ridder. Die legendarische stripfiguur viert immers zijn 65-jarig bestaan tijdens het middeleeuws festival.
The post De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd” appeared first on

Lees meer »

KIJK. Zo klopte Girmay zowel Philipsen als De Lie, die ingesloten zat, in de spurt: de momenten van rit acht

Nadat de Noor Jonas Abrahamsen maar liefst 168 kilometer in de aanval reed, barstte het geweld rond tien kilometer van de finish in Colombey-les-Deux-Églises los. In het helse strijdgewoel voor de beste posities, kwamen zowel Philipsen als De Lie bijna ten val. Uiteindelijk werd de machtsspurt gelanceerd door Coquard, maar kwamen onze twee landgenoten net te kort om Biniam Girmay

Lees meer »