Geslaagde noodoefening voor hulpdiensten in Park ter Walle

In Park Ter Walle in Menen hebben de hulpdiensten onlangs een grootschalige rampoefening gehouden. Brandweer, medische diensten, politie en stadsdiensten namen aan de oefening deel. “We wilden deze keer met onze hulpdiensten een oefening in de praktijk organiseren. Die hebben een realistischere insteek dan de zandbakoefeningen, die we meestal organiseren”, zegt burgemeester Eddy Lust.

Het scenario van de noodoefening is uit het leven gegrepen. Terwijl enkele leden van een vereniging de polyvalente zaal van Park Ter Walle klaarzetten voor een fuif, vat één van de technische installaties vuur. Er volgen explosies, er is een sterke rookontwikkeling en er vallen slachtoffers. De oefening werd zo realistisch mogelijk uitgevoerd met figuranten en met een rooksimulator die de zaal met rook vulde. Dat maakte dat de toegesnelde hulpdiensten ter plekke echt in actie moesten komen.

Het lokaal van de Vriendenkring Paracommando Menen aan de ingang van het park werd ingericht als commandopost. Van daaruit werd de aanpak van het incident gecoördineerd. Om te vermijden dat buurtbewoners zich nodeloos zorgen zouden maken bij het zien van zo’n grote machtsontplooiing, werden ze vooraf geïnformeerd via een flyer.

Evalueren

Burgemeester Eddy Lust verduidelijkt de doelstellingen van de noodoefening. “We willen de samenwerking tussen de brandweerposten van de hulpverleningszone Fluvia onderling afstemmen. We testten meteen ook het incident trackingssysteem, het noodplan van zaal Park Ter Walle, de radiocommunicatie en de werking van de operationele commandopost. Daarnaast startten we virtueel ook het psychosociaal noodplan.”

“We kunnen tevreden terugblikken op deze noodoefening. Er volgt nog een diepere evaluatie, waarna we onderling en samen met alle veiligheidspartners nog een aantal zaken zullen finetunen in functie van toekomstige incidenten”, aldus de burgemeester.

The post Geslaagde noodoefening voor hulpdiensten in Park ter Walle is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in Knokke-Heist succesvol gestart: “Mooiste verhalen naar breed publiek brengen”

De officiële opening van de pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist woensdagavond was een groot succes. De rode loper lag uitgerold, klaar om de enthousiaste bezoekers te verwelkomen. Nog tot en met 25 augustus biedt Lumière aan zee een zorgvuldig gecureerd aanbod van familiefilms, arthouse, blockbusters en gerestaureerde klassiekers.
The post Pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in

Lees meer »

Krijgt Gella eindelijk een opvolger? Dit zijn de (medaille)kansen van de West-Vlaamse Olympiërs

19 september 2000 in Sydney: judobrons voor Gella Vandecaveye, amper twee maanden nadat ze de kruisbanden van haar rechterknie scheurde. Vierentwintig jaar later is Vandecaveye – hockeyer Arthur De Sloover behaalde in Tokio goud met de Red Lions – nog altijd de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Komt daar tussen zaterdag 27 juli en zondag 11 augustus

Lees meer »

Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie dagen vol sfeer en gezelligheid”

Op 9, 10, 11 augustus vindt Loppem Leeft! plaats aan het Kasteel van Loppem, een gloednieuw en gratis familiefestival. Headliner is Mama’s Jasje op zaterdag. “Op vrijdag starten we met een Back to the 80’s party en op zondag is er een uniek klassiek concert van Patrick Hamilton met orkest.”
The post Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amerikaans Hooggerechtshof verklaart Trump (gedeeltelijk) “absoluut immuun” voor vervolging

Donald Trump is “absoluut onschendbaar” voor officiële handelingen die hij stelde als president, zegt het Supreme Court – al is hij dat niet voor privéhandelingen. Dit ophefmakende arrest is een enorme overwinning voor Trump, want daardoor is het haast onmogelijk dat het belangrijkste proces tegen hem – waarin hij twintig jaar cel riskeert – nog voor de verkiezingen van start

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Waarom zijn Vlaamse wielertoeristen zo onvriendelijk? “Zelfs als je ‘hallo’ zegt en zwaait, negeren ze je”

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »