Gemeenterapport Kuurne: Burgemeester Benoit & co gaan verder op elan

2023 is het jaar waarin de gemeente alles uit de kast haalt om haar 900-jarig bestaan te vieren. Maar het gemeentebestuur blinkt niet alleen uit door het organiseren van festiviteiten. Ook het dagelijks bestuur van de ploeg van burgemeester Francis Benoit (CD&V) en zijn meerderheid kan zeker door de beugel.

Wat gebeurde er na 14-10-2018?

Vrij snel na de verkiezingen in 2018 bleek dat de Kuurnenaar nog steeds vertrouwen had in de coalitie van CD&V, N-VA, Vooruit (toen nog SP.A, red.) en Groen. Toch veranderde er de afgelopen jaren wel wat in gemeenteraad en het schepencollege. Zo vond begin 2022 de geplande schepenwissel tussen Johan Bossuyt, Bram Deloof (beiden N-VA) en Els Verhaegen (Groen) plaats. Die laatste werd voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, Johan Bossuyt nam afscheid en Bram Deloof werd tweede schepen. Ook schepenen Ann Messelier (CD&V) en Francis Watteeuw (Vooruit) gaven hun sjerp door. Zij werden vervangen door Willem Vanwynsberghe (CD&V) en Annelies Vandenbussche (Vooruit). In november 2022 dienden ook gemeenteraadsleden Geert Veldeman (Nieuw Kuurne) en Fanny Decock (Open VLD Kuurne) hun ontslag in. Respectievelijk Tom Leece en Severino Werbrouck kwamen in hun plaats.

Belangrijkste realisaties

Dé realisatie van deze legislatuur is uiteraard de centrumvernieuwing in Kuurne. Het hart van de gemeente werd trager, groener en bereikbaarder. De voorlopige apotheose vond plaats op zaterdag 16 september, toen het Marktplein en de Tramstatie feestelijk werden geopend. Enkel nog op het programma: de rioleringswerken in de Harelbeeksestraat, Doornenstraat en Albertstraat en de groenaanplant. In september 2022 startten ook de werken aan de nieuwe gemeentelijke school op de Hippodroomsite, in de Kattestraat. In juni van dit jaar was de ruwbouw van de duurzame school met polyvalente sportzaal zo goed als af. Tegen september 2024 zouden de eerste leerlingen er onderdak moeten vinden. In juni 2023 verhuisde kinderopvang Kangoeroe naar enkele multifunctionele units aan de Boomgaardstraat. Ook het nieuwe kunstgrasveld op het Sportpark, een realisatie van enkele jaren geleden, mag niet onvermeld blijven.

Grootste miskleunen

Het dossier van de Stokerijmolen is een vlek op het verder vrij mooie blazoen van de ploeg van burgemeester Benoit. De Stokerijmolen wordt beschermd als monument en daarom zou Erfgoed Vlaanderen financieel een helpende hand bieden om de 18de-eeuwse staakmolen te restaureren. In ruil eiste het de verhuizing en maalvaardigheid van de molen, wat de deal voorlopig deed afspringen. Ondertussen laat het masterplan voor Sint-Pieter nog steeds op zich wachten, al is wel al duidelijk dat de dorpskern tegen 2027 verfraaid wordt. Ook van de groene ring door Kuurne die de hele gemeente met de Leie verbindt, is nog steeds te weinig te merken. Verder is Hoeve Vandewalle aan renovatie toe, maar dat zal niet voor binnenkort zijn. Het sanitair, de verwarming en de muren zijn verouderd, en de toegankelijkheid tot het middenplein is slecht. Het moet een culturele plek blijven voor verenigingen en andere initiatieven.

Geplande projecten

Met de realisatie van de centrum vernieuwing en de bouw van de nieuwe school aan de Kattestraat zijn er twee essentiële projecten in Kuurne gerealiseerd. De realisatie van het eerste Vlaamse bikepark op de Hippodroomsite, waarbij de gekregen 1 miljoen euro aan subsidies besteed zou worden aan fietsaccommodatie en een joggingparcours, is niet meer voor deze legislatuur. Door stijgende kosten stelden burgemeester Benoit en co het project uit naar 2027. Het Vlaspark krijgt in 2024 een brede natuurlijke toegang via parking Damier. Stap voor stap wil de gemeente de Heulebeek integreren met wandel- en fietspaden. Het feit dat het Vlaspark ook door domeinen loopt die geen eigendom zijn van de gemeente, bemoeilijkt de zaak. Het toekomstbeeld van de site Sint-Pieter is bekend: de gemeente wil het transformatietraject tegen 2025 opstarten. In 2027 moet er een attractieve en groene dorpskern geïnstalleerd zijn.

Het rapport

Zo goed als alle grote projecten die bij de start van de bestuursperiode werden aangekondigd, zijn afgewerkt of onder constructie. Enkel de grootse plannen rond het Bikepark moesten door de coronacrisis in de koelkast worden gestopt. De lokale corona-aanpak en dan vooral de duidelijke communicatie van burgemeester Francis Benoit oogstten lof bij voor- en tegenstanders. Ook de bereikbaarheid van het bestuur, zowel fysiek als online, blijft een grote troef. Het vastlopen van het dossier rond de Stokerijmolen is een jammerlijk gegeven voor Kuurne. Het is een van de weinige minpunten. Ondertussen is ook de oppositie in de gemeente stilaan wakker geworden. In januari 2022 liet ‘Nieuw Kuurne’ nog eens van zich horen met kritiek op de ‘dure, megalomane projecten’ op de hippodroom.

Ons oordeel: Onderscheiding

Lees ook de rapporten van de andere 63 West-Vlaamse gemeenten en steden.

The post Gemeenterapport Kuurne: Burgemeester Benoit & co gaan verder op elan is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Open Wijngaardfeesten énWijnfeesten in Heuvelland

Op 6 en 7 juli vinden de Open Wijngaardfeesten plaats in Heuvelland. Ontdek een veelheid aan Heuvellandse wijnen en neem een exclusieve kijk achter de schermen op tal van wijndomeinen. Op 15 augustus wordt er weer wijn geproefd in Heuvelland, want dan vinden de Wijnfeesten plaats in het Warandepark in Kemmel. Kuier tussen de verschillende
The post Open Wijngaardfeesten

Lees meer »

Wie wordt 60ste Tineke van de Watermolen? Vijf meisjes dingen naar het lintje

Men kan maar eenmaal een diamanten Tineke van de Watermolen worden. Geen zes maar vijf kandidaten smijten zich volledig voor het Jubellint van de Watermolen. De telraamspecialisten beweren dat dit jaar het 58ste Tineke van de Watermolen wordt verkozen en niet het 60ste. De organisatoren zelf tellen er de twee coronajaren bij en verkiezen zo hun 60ste Tineke. Of de

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

De Panne erkend als Sportbedrijf

Het lokaal bestuur van De Panne kreeg de erkenning Sportbedrijf 2024-2025 om zijn inzet voor de gezondheid van alle werknemers door het stimuleren van sport en beweging.
The post De Panne erkend als Sportbedrijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »