Gemeenterapport Kortemark: Ambities en beloftes grotendeels ingelost

De oranje-blauwe coalitie van burgemeester Karolien Damman (CD&V), die meteen ook de eerste vrouwelijke burgemeester werd van Kortemark, verkondigde grote ambities aan het begin van de legislatuur. Er kwamen heel wat nieuwe gebouwen in de gemeente en ook de aanpak van straten en fietspaden was een feit. Er werd en wordt fel ingezet op vergroening en groene energie en de algemene gemeentebelasting werd afgeschaft. Ook in 2024 staat nog heel wat gepland. Maar wat met de Sneppestraat en zorgenkind Silvamo?

Wat gebeurde er na 14-10-2018?

Zittend burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) moest op 1 januari 2019 zijn sjerp afgeven aan Karolien Damman (CD&V). Zij kwam nipt als winnaar uit de stembusslag – CD&V bahaalde 34,2%, Open VLD 34,1% – en werd de eerste vrouwelijke burgemeester van Kortemark. Damman koos voor een oranje-blauwe coalitie en zowel CD&V als Open VLD kregen elk 9 zitjes in de gemeenteraad. De drie oppositiepartijen gingen aan de haal met 5 zitjes. Eerlijk en Bezorgd van Rita Tyvaert kreeg er 2, CONTENT kreeg 1 zitje en N-VA 2. Tijdens deze legislatuur stapte Mark Pollentier uit de N-VA en ging zetelen als onafhankelijke, terwijl Ronny Vierstraete eerst zijn voorzitterssjerp doorgaf aan Open VLD-collega Jan Stoens. Koen Decleir (CD&V) nam het tweede deel van de legislatuur voor zijn rekening als voorzitter van de gemeenteraad. Iris Plaisier volgde in 2020 de betreurde Carine Volckaert op, die begin 2020 overleed.

Belangrijkste realisaties

Het Krekedalfietspad werd geopend in 2019 en eind oktober is de vernieuwde Torhoutstraat een feit. Gemeenteschool De Linde was de eerste realisatie in de legislatuur en De Roende, waar onder andere het Sociaal Huis, de dienst burgerlijke stand, de kinderopvang, Kind en Gezin en het lokaal dienstencentrum gevestigd zijn, werd eveneens geopend in 2019. Er was de opening van de Mouterij met de nieuwe bibliotheek en de nieuwe mattenzaal naast de Kouter. Het stationsgebouw in Kortemark werd gerenoveerd en De Stoasje kon er haar werking verderzetten. Er werd ook volop ingezet op onderhoud van de gemeentelijke gebouwen. Er was de aanleg van het Spoorpark in Handzame en de vergroening van de kerkhoven. Er kwam een buurtrestaurant, een beter communicatiebeleid, er werd ingezet op verledding, de fietsstraten werden in felrood op de kaart gezet en de algemene gemeentebelasting werd afgeschaft.

Grootste miskleunen

De Sneppestraat blijft een veel te vaak opgeknapte lappendeken en rust als een smet op deze legislatuur. De plannen liggen al jaren klaar bij het gemeentebestuur, maar de verwerving van een geschikte buffer door Fluvius lukt voorlopig niet. De gemeente Kortemark moet wachten tot Fluvius een geschikte buffer kan verwerven en dat zal nog eventjes op zich laten wachten. Voor het gemeentebestuur is het koffiedik kijken en dat zorgt zowel binnen als buiten de gemeenteraad voor grote frustraties. Het dossier zit, buiten de wil van het gemeentebestuur, muurvast, terwijl de plannen en het budget al jaren klaarliggen. Het stort van Silvamo zorgt ook voor veel tegenwind, maar is eigenlijk een erfenis uit een ver politiek verleden, terwijl minister Zuhal Demir (N-VA) de exploitatievergunning van het stort onlangs verlengde met maar liefst 25 jaar. Een miskleun, ja, maar dan wel een van de Vlaamse regering.

Geplande projecten

Tijdens het laatste jaar van de legislatuur moet nog een drukke agenda afgewerkt worden. De gemeenteschool in Kortemark krijgt een opknapbeurt: de elektriciteit, het dak, het schrijnwerk en de isolatie worden aangepakt. Ook de foyer van de Beuk wordt onder handen genomen. Deze laatste werd in 1997 heringericht, maar de voor die tijd ultramoderne en totaal onhandige inrichting wordt na een kwarteeuw eindelijk aangepast. De fietspaden Steenstraat-Bovekerke en Lichterveldestraat worden volledig heraangelegd, terwijl de fietspaden in de Edewallestraat en de Koekelarestraat hersteld worden. Het Woitas-huis naast het station van Kortemark werd aangekocht en verdwijnt. De gemeentelijke loods achter het gemeentehuis wordt eveneens gesloopt en het domein wordt onthard. Nog op stapel: een uitkijktoren in Zarren, een hondenweide die, de opstart van een sociale kruidenier, een omgevingsanalyse én een schoolvervoerplan.

Het rapport

Het bestuursakkoord voor 2019-2024 pakte uit ambitieuze plannen in zowel Kortemark als de deelgemeenten. Er werd ingezet op mobiliteit, vergroening, nieuwbouw en renovatie. Burgemeester Damman zet in op een warm, sociaal en verbindend beleid en wil ook werk maken van een betere communicatie. De oppositie doet haar werk, maar dat deed oranje-blauw ook. Kortemark voor en na 2018 is zeker zichtbaar veranderd en burgemeester Karolien Damman maakte haar belofte, om tussen de mensen te staan, waar. De gemeente kreeg een pak inwoners meer en trok ook een pak evenementen aan. In de strijd tegen het vervuilende stort trekken coalitie en oppositie aan hetzelfde zeel en worden alle politieke belangen aan de kant gezet. Dat siert de Kortemarkse politici ten zeerste en wordt eveneens gewaardeerd door de inwoners.

Ons oordeel: Onderscheiding

Lees ook de rapporten van de andere 63 West-Vlaamse gemeenten en steden.

The post Gemeenterapport Kortemark: Ambities en beloftes grotendeels ingelost is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gedrafte Ajay Mitchell wordt tweede Belg in NBA

Een tweede Belg in de NBA. Ajay Mitchell (22) werd in de draft als het nummer 38 gekozen door de New York Knicks, dat in ruil voor cash meteen een trade opzette met Oklahoma City Thunder. Bij die laatste ploeg zal hij samenspelen met onder meer Chet Holmgren en Shai Gilgeous-Alexander. Ook voor LeBron James komt een droom uit: hij

Lees meer »

Pieter pakt uit met automatenshop Twenty4Seven: “Nieuwe bestemming voor een leegstaand pand”

Op zaterdag 29 juni opende Pieter Warlop de automatenshop Twenty4Seven. Met de automatenshop krijgt het voormalige kantoor van Liantis, na een paar jaar leegstand, een nieuwe bestemming. De shop vind je in het centrum van Poperinge, Burg. Bertenplein 10.
The post Pieter pakt uit met automatenshop Twenty4Seven: “Nieuwe bestemming voor een leegstaand pand” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »

Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »

Stinkend rijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »