Gemeenterapport De Haan: Geen interne ruzie meer en mooie realisaties

Het is duidelijk dat er in deze bestuursperiode een nieuwe wind waait over De Haan. Gedaan met geruzie achter de schermen, tijd om enkele grote dossiers uit het slop te trekken. Op het vlak van de openbare werken werd een heuse inhaalbeweging gemaakt, en er staan nog heel wat veelbelovende zaken op het programma. En : de gemeente blijft financieel gezond.

Wat gebeurde er na 14-10-2018?

Bewust en Open N-VA haalden bij de verkiezingen elk tien zetels. De beslissende twee zetels lagen in handen van Vooruit! met Marleen De Soete. Die laatste werd schepen en Kris Steen gemeenteraadsvoorzitter. Naast burgemeester Wilfried Vandaele kregen ook Christine Beirens, Rudi Cattrysse en Marleen Schillewaert-Vercruyce een schepenambt. Nieuwkomers Mathieu Delbarge en Hilde Dhont deelden het schepenambt: eerst drie jaar Delbarge, dan drie jaar Dhont. Van interne strubbelingen, zoals tijdens de vorige legislatuur, was niets te merken. Deze kregen wel nog een staartje in de vorm van een rechtszaak waarbij schepen Marleen Schillewaert -Vercruyce ook schuldig bevonden werd voor de heling van een gestolen mail. De oppositie vroeg haar ontslag, maar de schepen kreeg het vertrouwen van de meerderheid. Dit toont dat de bestuursploeg ook op het einde van de legislatuur nog altijd sterk staat.

Belangrijkste realisaties

Inspraak was een belangrijk punt voor het nieuwe bestuur en daar werd meteen werk gemaakt. Onder de titel ‘Uw burgemeester luistert’ belegde het schepencollege al in 2019 in alle deelgemeenten een inspraakvergadering. Door de legislatuur werden regelmatig inspraakrondes voorzien. De werken van het Vlaams Gewest aan de Ringlaan in Wenduine zijn ondertussen goed opgeschoten. Op vlak van openbare werken is de de Vosseslag mooi vernieuwd en zijn er werken bezig in de Grotestraat. Het fietspad tussen De Haan en Nieuwmunster, langs de Grotestraat, werd ingehuldigd en ook in Wenduine zijn de werken volop bezig aan de Kerremelkpit en de Persepit en in het dierenparkje. Het gemeentehuis, dat aan de buitenkant aan het afbrokkelen was, steekt al voor het grootste deel in een nieuw jasje. De gemeentelijke basisschool ‘t Klavertje werd ook ondergebracht bij het gemeenschapsonderwijs (GO!).

Grootste miskleunen

Er zijn geen grote probleemdossiers waar veel discussie over heerst. Ook oppositiepartij Bewust ziet geen miskleunen. De partij vindt het wel nog altijd jammer dat een schepen die veroordeeld werd geen stap opzij zet, en merkt op dat heel veel openbare werken op hetzelfde moment worden uitgevoerd. De communicatie rond werken kan ook nog beter. Zo is er veel communicatie via sociale media, maar daarmee worden niet alle inwoners bereikt. Het lukte ook niet om alle dossiers op te lossen. Zo is er nog discussie over de inplanting van de brandweerkazerne. Het gemeentebestuur wil die graag onderbrengen in de Duinenweg, op de plaats van het containerpark. De ondertunneling van de Nieuwe Rijksweg is ook nog geen stap dichterbij, maar dit dossier ligt niet in handen van de gemeente zelf. Er is nog wat werk aan de winkel op vlak van mobiliteit, in 2020 keurde de gemeenteraad wel een Mobiliteitsplan goed.

Geplande projecten

Er wordt nog verder gewerkt aan enkele projecten, maar die worden daarom niet allemaal uitgevoerd in het laatste jaar van deze bestuursperiode. Zo is de heraanleg van de Nieuwe Steenweg in voorbereiding. De beslissing viel om het oude rijkswachtgebouw aan de Driftweg, dat al ruim 20 jaar leeg staat, te renoveren om er de wijkagenten onder te brengen. Binnen het project Oudlandpolder wordt het pomphuisje in Wenduine gerenoveerd. Nog in Wenduine financiert Toerisme Vlaanderen de restauratie van de watertoren als uitkijktoren. Westtoer bereidt een subsidiedossier voor om de watertoren van De Haan te restaureren en een toeristische invulling te geven.

Bij de ambachtelijke zone aan de Brugsesteenweg in Wenduine wordt een planologische ruil voorbereid : er komt ruimte voor randparkings en een verzamelgebouw, waar plaatselijke zelfstandigen een ruimte kunnen kopen of huren.

Het rapport

Van het bestuursakkoord zijn de grootste projecten uitgevoerd of volop in uitvoering. Onder meer de Vosseslag kreeg een belangrijke boost. De vele werkzaamheden wekten ook wrevel op bij de inwoners, maar er werd wel al een flinke inhaalbeweging gerealiseerd op vlak van openbaar domein. Ook op het vlak van inspraak en digitalisering zijn heel wat initiatieven genomen. Ook financieel is de gemeente, ondanks de extra uitgaven door corona, gezond. Er werden de voorbije jaren extra inspanningen gedaan om zoveel mogelijk subsidies binnen te rijven. De twee coalitiepartners, Open & N-VA en Vooruit, waren het achter de schermen misschien niet altijd eens, maar ze slaagden er wel in om de sereniteit terug te laten keren na enkele bewogen jaren en kwam eenduidig naar buiten, wat de politieke sfeer enkel ten goede kwam.

Ons oordeel: Onderscheiding

Lees ook de rapporten van de andere 63 West-Vlaamse gemeenten en steden.

The post Gemeenterapport De Haan: Geen interne ruzie meer en mooie realisaties is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid”

We zagen Steven Van Moeffaert voor het laatst als speler actief in Waregem, waar KSC Blankenberge de finale van de beker van West-Vlaanderen won. Intussen was de promotie van eerste provinciale naar de nationale reeksen al afgedwongen.
The post Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kortrijkse rugbyclub organiseert vrijdagavond Rugby in ‘T Park

“We zetten dit nu al voor de vierde keer op poten”, opent Bjorn Torsy, STC en jeugdcoördinator van Rubyclub Curtrycke. “De reden ligt voor de hand. We willen een zomeraanbod creëren voor onze leden op een niet competitieve manier. Onze thuishaven ligt in Rollegem en we stellen vast dat dit voor de Kortrijkzaan precies het einde van de wereld is.

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »

Mireille en Jacques zijn een diamanten paar

Ter gelegenheid van hun zestigste huwelijksverjaardag werden Jacques Leconte en Mireille Ghsquiere door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Mireille en Jacques zijn een diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »