Gemeenterapport Beernem: Gestegen bouwprijzen zetten begroting ferm onder druk

Drie jaar na de start van de nieuwe coalitie tussen cd&v, Groen en Vooruit kan de meerderheid terugkijken op een rit waarin grote investeringen werden gedaan. Nadat cd&v onder leiding van burgemeester Jos Sypré voor nieuwe partners koos en N-VA naar de oppositiebanken verwees, werd sportpark Drogenbrood omgetoverd tot de werfzone van een nieuw zwembad. Bovendien wil het gemeentebestuur op 1 september 2024 starten met de bouw van een nieuwe gemeenteschool in Oedelem. Die grote investeringen zetten de begroting van onder druk en dat is meteen de grootste kritiek van N-VA.

Wat gebeurde er na 14-10-2018?

Na een huwelijk van zes jaar tussen cd&v en N-VA scheidden de wegen van beide partijen in 2018. Terwijl Groen en Vooruit tot dan oppositie voerden, kregen ze na 2018 de kans om samen met cd&v te besturen. De Vlaams-nationalisten werden op hun beurt naar de oppositie verwezen. Stemmenkanon Gijs Degrande van N-VA haalde 200 voorkeursstemmen meer dan Jos Sypré maar kan door de nieuwe rolverdeling zijn populariteit louter als fractieleider uitspelen. Door de nieuwe regels voor de lokale verkiezingen zou Gijs Degrande in 2024 meer kans maken op de burgemeesterssjerp, want dan zal de persoon met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie automatisch burgemeester worden. Afhankelijk van het resultaat van de verkiezingen, kan de Beernemnaar zich in 2024 aan een bestuurwissel verwachten. Het is vooral de vraag of Groen en Vooruit worden beloond voor hun werk binnen de meerderheid.

Belangrijkste realisaties

Bij het begin van de legislatuur schoof de nieuwe coalitie drie belangrijke thema’s naar voren in de meerjarenplanning. De bouw van een nieuw zwembad, een nieuw gebouw voor de gemeenteschool in Oedelem en armoedebestrijding jaarlijks met drie procent optrekken, waren de voornaamste speerpunten van het gemeentebestuur. Met de mobiele kruidenier De Komkommer komt het bestuur tegemoet aan de stijgende vervoersarmoede in de (deel)gemeenten. Hoewel het college tot vorig jaar vooral werkte aan de voorbereidingen en administratie van de bouw aan het nieuwe zwembad, wordt er sinds maart dit jaar druk gewerkt aan Drogenbrood. Wanneer de bouw van het zwembad klaar is, blijft voorlopig nog onduidelijk. Daarnaast zit de voorbereiding van de bouw van een nieuw gebouw voor de gemeenteschool in Oedelem in een laatste fase. De komende maanden moet het subsidiedossier finaal goedgekeurd worden.

Grootste miskleunen

In het begin van de legislatuur gingen de belastingen omhoog, volgens de meerderheid omdat die tarieven sinds 2003 niet meer veranderden. Zowel de aanvullende personenbelasting als de opcentiemen zijn in Beernem hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Bovendien ging de kostprijs van de bouw van het zwembad ferm omhoog, van acht naar bijna tien miljoen, door de gestegen bouwprijzen. Andere dossiers worden op de lange baan geschoven of verkleind. Volgens de oppositie gingen die keuzes vooral ten koste van investeringen in patrimonium en openbaar domein. Bij de bouw van de nieuwe gemeenteschool wordt de polyvalente zaal en een aantal andere elementen voorlopig nog niet uitgewerkt. Bovendien zouden de leerlingen van het internaat van De Bevertjes, waar de nieuwbouw moet komen, verhuizen naar De Notelaar tot duidelijk is wanneer ze naar hun nieuw gebouw in Brugge kunnen.

Geplande projecten

Het dossier van De Notelaar moet nog goedgekeurd worden door AGION, dat een deel van de kostprijs in de vorm van subsidies op zich zal nemen. De komende maanden lijkt het bestuur vooral te werken aan dossiers die bij hogere overheden moeten ingediend worden, om een aantal ingrijpende zaken in beweging te zetten. Men wil het zwarte kruispunt aan het station nog aanpakken om de veiligheid voor alle weggebruikers ferm te verhogen. Begin 2024 zouden de middelen daarvoor van de Vlaamse overheid moeten vrijkomen. De gemeente is ook vragende partij om het Industriepark Oost uit te breiden. Beernem zet daarnaast centen voor de fietsverbinding naar Wingene on hold, volgens de burgemeester om een volledige argumentatie op te maken. “Dit dossier zal niet meer voor deze legislatuur zijn”, klinkt het. De meerderheid belooft nog een Fietspunt aan het station en er komen nog investeringen voor speelpleinen.

Het rapport

De nieuwe coalitie schoot in 2018 pijlsnel uit de startblokken en zette een aantal ambitieuze investeringsprojecten in gang. De bouw van het zwembad vordert snel en voor de gemeenteschool is het enkel nog wachten op de nodige subsidies. In vergelijking met andere gemeenten is het relatief zeldzaam dat Beernem met net iets meer dan 16.000 inwoners helemaal alleen bijna 10 miljoen euro investeert in een nieuw zwembad. Het is anderzijds wel duidelijk dat de gestegen bouwprijzen wegen op de kostprijs van die projecten. Dat zet de begroting van de gemeente ferm onder druk, waardoor de meerderheid noodgedwongen keuzes moet maken. Het nieuwe, beperktere, plan van de gemeenteschool en uitgestelde investeringen zoals in kunstgrasvelden zijn daar een goed voorbeeld van.

Ons oordeel: Voldoende

Lees ook de rapporten van de andere 63 West-Vlaamse gemeenten en steden.

The post Gemeenterapport Beernem: Gestegen bouwprijzen zetten begroting ferm onder druk is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak met aardappelmes

Nadat ze slaag had gekregen met een afstandsbediening ging C.L. haar partner te lijf met een aardappelmes. De 46-jarige Brugse stak de man vier keer, onder meer in de buik. Dat levert haar nu drie jaar voorwaardelijke celstraf op. Het slachtoffer zelf kreeg een jaar voorwaardelijk voor jarenlang partnergeweld.
The post Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak

Lees meer »

Tractorbestuurder wijkt uit voor tegenligger en rijdt elektriciteitspaal omver in Handzame: “Jammer, ik wou wél plaats maken”

Een bestuurder van een tractor met aalkar reed dinsdagochtend een elektriciteitspaal omver in de Amersveldestraat in Handzame bij Kortemark. De paal knakte af en kwam over de volledige breedte van de weg te liggen met de kabels over de grond. “Ik moest uitwijken voor een personenauto die geen plaats wilde maken. Bij het achteruit rijden, reed ik de paal omver”,

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Architect en school geven info over plannen van ‘t Saam

Tijdens een infomoment op woensdag 26 juni, heeft ’t Saam haar ambitieuze plannen voor een nieuwe schoolcampus gepresenteerd. Een 80-tal geïnteresseerden waren aanwezig op het infomoment. Deze nieuwe campus zal de krachten van de huidige locaties bundelen om een innovatieve en toekomstgerichte leeromgeving te creëren.
The post Architect en school geven info over plannen van ‘t Saam appeared first

Lees meer »

EXCLUSIEF. Undercoverbeelden onthullen: artsen vragen cash geld voor ze aan operatie willen beginnen. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat blijkt een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »

30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel

Met onder meer een eigen plein, hommageshows door ‘De Mugge van Brugge’ en een erkenningstegel bij de Stadsschouwburg is conferencier Willy Lustenhouwer dertig jaar na zijn overlijden meer dan ooit aanwezig in Brugge. Zijn dochter Marina schuwt liever het voorplan maar is toch heel vereerd. “Ik heb een heel speciale jeugd gehad, waarbij ik opgroeide achter de schermen van het

Lees meer »

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »