Gemeenterapport Ardooie: Gebrek aan langetermijnvisie is grootste kritiek

Het bestuur van Ardooie deed het de afgelopen twee jaar vrij goed. Enkele geplande projecten werden aangepakt en zijn bijna afgewerkt. Er zijn volgens de oppositie nog wel enkele knelpunten, bijvoorbeeld de Beverensestraat en de site Prinsendreef. Met het overlijden van burgemeester Karlos Callens op 8 oktober verdwijnt een van de langst zittende burgemeesters van ons land.

Wat gebeurde er na 14-10-2018?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waren er 19 zetels te verdelen, twee minder dan in 2012. ‘Groep 82’ van lijsttrekker Karlos Callens (2212 voorkeurstemmen) won 15 zetels, eentje meer dan in 2012. Maar Chantal Vande Vyvere, die na Karlos Callens in Groep 82 de meeste voorkeurstemmen (1476) behaalde, stapte uit de partij, nadat de partijleden haar blijkbaar geen schepenmandaat meer gunden. In april 2020 werd bij Groep 82 Els Bouckaert vervangen door Wesley Lannoo. In januari 2021 zette Christine Vandewaetere van Samenplus een punt achter haar 20-jarige carrière als gemeenteraadslid, Elien Rosseel volgde haar op. Diezelfde maand nam Steven Demeulenaere om persoonlijke redenen ontslag als gemeenteraadslid en maakte Rudi Debusschere zijn comeback in de gemeenteraad.

Zondag 8 oktober 2023 overleed burgemeester Karlos Callens. Eerste schepen Krist Soenens is voorlopig waarnemend burgemeester.

Belangrijkste realisaties

De eerste jaren van de legislatuur werden er enkele wegen- en rioleringswerken afgewerkt, maar er was nog heel wat te doen. Het bestuur zal in de komende maanden wel de gestarte projecten verderzetten of afwerken.

Het project site Klaverstraat in Koolskamp, waar de kinderopvang komt en de judoclub, de harmonie van Koolskamp en het Sint-Maartenshuis een nieuw onderkomen zullen hebben, zal tegen einde deze legislatuur allicht afgewerkt zijn. De kostprijs die aanvankelijk op 1.500.000 euro werd geraamd, is ondertussen wel opgelopen tot meer dan 2.100.000 euro.

Er werden tal van kleine werken uitgevoerd, zoals het schilderen van fietssuggestiestroken in de Stationsstraat, een verkeersremmer in de Wezestraat en betonblokken in de Lijsterstraat. En Hyboma startte in opdracht van de gemeente met de bouw van 62 koopwoningen op de nieuwe verkaveling ‘Het Molenhof’ In Koolskamp.

Grootste miskleunen

Volgens Kimara Goethals van Samenplus zal niet alles wat vooropgesteld werd door het bestuur ook afgewerkt zijn met de verkiezingen. Volgens haar werd er te weinig geïnvesteerd in verkeersveiligheid in zowel Ardooie als Koolskamp. “De ingrepen die gebeurd zijn, zijn weinig duurzaam en moesten meerdere keren hersteld worden. De werken voor de aanleg van een fietspad in de Beverensestraat worden telkens uitgesteld en zullen allicht niet meer worden uitgevoerd deze legislatuur”, zegt Goethals. “Het grote gemis is een gebrek aan langetermijnvisie.”

Volgens Rudi Debusschere van Samenplus (en Stroom) blijft de gemeente ‘bankier’ spelen met het belastinggeld van de Ardooienaren en ‘spaart’ men eerst vooraleer men een nieuw project aanpakt. “Er is onvoldoende oog voor verkeersveiligheid en voor kleine zaken zoals rustbanken en paden op het kerkhof”, aldus Debusschere.

Geplande projecten

Of het gemeentebestuur alle in de pijplijn zittende projecten zal kunnen verwezenlijken tegen de komende verkiezingen is weinig waarschijnlijk.

De site Klaverstraat in Koolskamp wordt verder afgewerkt. “We doen er alles aan om de werken aan de site Prinsendreef op te starten, waar de kinderopvang, jeugdhuis De Komeet, muziekacademie Art’Iz en een stapelruimte voor materiaal komt”, zegt dienstdoend burgemeester Krist Soenens. De werken in de Beverensestraat (fiets- en voetpaden) in Ardooie zijn volgens hem al opgestart en worden nog vóór de verkiezingen afgewerkt, en ook de werken in de Moskoustraat in Koolskamp zullen nog in deze legislatuur afgewerkt worden.

Samenplus (en Stroom) zouden het fijn vinden als er meer aandacht zou komen voor de verkeersveiligheid. Samenplus zou ook graag hebben dat naar de verkiezingen toe de burger meer kan participeren aan het beleid.

Het rapport

Ardooie is en blijft een rijke gemeente. Daar heeft de overleden burgemeester Karlos Callens de laatste twee jaar een groot aandeel in gehad. Het bestuur realiseerde onder zijn burgemeesterschap in die tijd al heel wat werken en projecten.

Dat Samenplus en Chantal Vande Vyvere een andere kijk hebben op bepaalde dossiers is normaal en ook de taak van oppositie Samenplus, die vindt dat er in deze legislatuur niet zoveel doelstellingen werden vooropgesteld, waardoor het meerjarenplan op zich heel realistisch maar ook weinig ambitieus was.

Maar volgens ons is het bestuur de voorbije twee jaar wel begonnen aan projecten die de eerste drie jaar van de legislatuur werden gepland. Het is nu aan dienstdoend burgemeester Krist Soenens van Groep 82 om met zijn schepenen een nieuwe weg in te slaan. Zonder Callens.

Ons oordeel: Voldoende

Lees ook de rapporten van de andere 63 West-Vlaamse gemeenten en steden.

The post Gemeenterapport Ardooie: Gebrek aan langetermijnvisie is grootste kritiek is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Slovaakse premier Fico tijdens eerste publieke verschijning sinds aanslag: “Had Orbán graag vergezeld naar Moskou”

De Slovaakse premier Robert Fico is voor het eerst weer in het openbaar verschenen, 2 maanden nadat hij is neergeschoten. Fico uitte zijn bewondering voor zijn Hongaarse collega Viktor Orbán, die een omstreden ontmoeting had met de Russische president Vladimir Poetin. De premier hield ook een vurig betoog voor conservatieve en tegen progressieve en liberale ideeën.

Lees meer »

Voor het leven getekend en nog heel lang revalideren: stagiair Joe (37) die door chef Nick Bril werd overreden, mag ziekenhuis verlaten

De 37-jarige Brit Joe Claridge mag na bijna zes maanden het ziekenhuis binnenkort verlaten. De stagiair werd op maandag 8 januari overreden door sterrenchef Nick Bril (40) op de parking van The Jane, na een stevig feestje. Er wacht de hulpkok een lange revalidatie in Revalidatiecentrum Pellenberg, bij Leuven, waar hij beenprotheses zal krijgen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »