Gemeenterapport Anzegem: Ambitieus meerjarenplan met vijf grote projecten

Het gemeentebestuur is op schema wat betreft de te realiseren projecten. De in 2021 gestarte restauratie en heropbouw van de toren, sacristie en koor van de afgebrande Sint-Janskerk zijn ondertussen ten einde. Er werd een architect aangesteld voor de invulling van het schipdeel met een binnentuin. De belangrijkste realisatie is het nieuwe Gemeentepunt waarvan de metamorfose volop bezig is.

Wat gebeurde er na 14-10-2018?

Huidig burgemeester Gino Devogelaere nam de fakkel over van wijlen burgemeester Claude Van Marcke binnen partij Samen één. Die haalde 11 zetels en vormde een coalitie met INZET (5 zetels) en N-VA Anzegem (1 zetel). De nieuwe fractie CD&V-Eendracht werd met 6 zetels als enige partij naar de oppositie verwezen. Samen één leverde buiten de burgemeester ook drie schepenen. Toen Johan Delrue halverwege de legislatuur weigerde zijn schepenmandaat door te geven aan Louis Degroote werd hij afgezet. Uiteindelijk werd Louis Degroote schepen naast Christophe Vandererven en Anja Desmet. Zij gaf de fakkel op haar beurt door aan Pauline Van Marcke. INZET kreeg twee schepenmandaten: Yannick Ducatteeuw en Jeremie Vaneeckhout, die in 2019 zijn sjerp wisselde voor een zitje in het Vlaams Parlement en werd opgevolgd door Davy Demets. N-VA mocht met Koen Tack de gemeenteraadvoorzitter leveren.

Belangrijkste realisaties

Onder de noemer ‘Anzegem morgen’ stelde Anzegem een ambitieus meerjarenplan voor met innovatieve dienstverlening en centralisatie aan de hand van vijf grote projecten die verder reiken dan 2025. Samen met Deerlijk werden brandweerkazerne Den Belgiek en zwembad Aquandé gerealiseerd. De herstructurering van het onderwijs werd een schoolstrijd. Sinds 2020 kunnen leerlingen in Vichte enkel nog terecht in het katholiek onderwijs, voor gemeentelijk onderwijs moeten ze naar Ingooigem en de Engelhoek. De in 2021 gestarte restauratie en heropbouw van de toren, sacristie en koor van de afgebrande Sint-Janskerk zijn ondertussen ten einde. De aankoop van het Sint-Arnolduspark werd beklonken en de erfpacht voor de komende vijftig jaar is ondertekend met de uitbreiding en vernieuwing van de verouderde cafetaria en conferentieruimte. De belangrijkste realisatie is het nieuwe Gemeentepunt waarvan de metamorfose volop bezig is.

Grootste miskleunen

In de gemeente heerste ontevredenheid over de geplande extra gezins- en bedrijfsbelasting waarvan het eerste aanslagbiljet begin februari 2021 in de brievenbus viel, ook bij een aantal reeds overledenen. Deze forfaitaire taks was de aanleiding tot heel wat boze reacties op sociale media. Heel wat Anzegemnaren vonden deze ‘platte’ belasting respectloos in het licht van de aanslepende coronacrisis en vonden dat het gemeentebestuur boven zijn stand leefde. Mede onder aanhoudende druk van oppositiepartij CD&V-Eendracht werd de belasting definitief afgeschaft. Volgens het merendeel van deze partij blijft de oude textielfabriek Escolys een grote miskoop.

Het doven van de openbare verlichting zorgt eveneens, nu de energieprijzen stabiliseren, voor wat ongenoegen bij de inwoners. Binnen de meerderheid kon voorlopig echter nog geen akkoord worden bereikt over het opnieuw aanleggen ervan.

Geplande projecten

In Ingooigem zitten de klassen nu nog verspreid over drie locaties, maar in de komende jaren zal de locatie aan de Pastoor Verrieststraat uitgebreid worden met zes klassen, extra speelplaats en fietsenstallingen. Ook een nieuw lokaal voor de Chiro staat daar op stapel. De ontwikkeling van het nieuwe Gemeentepunt wordt voortgezet met in de loop van 2024 de afwerking van de theaterzaal en foyer, de polyvalente zaal en de leskeuken. De scouts van Tiegem krijgen een nieuw onderkomen in het vroegere gemeentehuis daar.

Het kapeldeel van de Anzegemse kerk en het schipdeel worden verder ingericht. Voor de site Ommersheim in Vichte wordt er, in overleg met de gebruikers, een masterplan opgemaakt met een toekomstvisie. De gemeente blijft investeren in het onderhoud en vernieuwing van de bestaande infrastructuur en patrimonium. De oppositie hoopt dat de belastingdruk licht daalt en dat de gemeentelijke opcentiemen opnieuw met 50 dalen tot 1.102.

Het rapport

Het gemeentebestuur is op schema wat betreft de te realiseren projecten. De oppositie maakt hierbij de kanttekening dat bescheidenheid op haar plaats is omdat bepaalde realisaties zoals zwembad, brandweerkazerne en beslissing aankoop Sint-Arnolduspark, dateren van de vorige legislatuur. Een positief punt is dat de rust is teruggekeerd in de gemeente en daar heeft schepen Louis Degroote met zijn sobere en correcte stijl, zeker een aandeel in. Een uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen meerderheid en oppositie in het samen vorm geven aan de grote uitdagingen, zoals het project nieuw Gemeentepunt en het eindeloze vraagstuk van de ring om het zware verkeer structureel uit de Anzegemse dorpskern te weren. Een tandje bijsteken op grotere schaal en waakzaamheid zijn geboden zodat de druk zich niet verlegt naar andere dorpskernen.

Ons oordeel: Voldoende

Lees ook de rapporten van de andere 63 West-Vlaamse gemeenten en steden.

The post Gemeenterapport Anzegem: Ambitieus meerjarenplan met vijf grote projecten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek

De knoop is doorgehakt. Voor 8930, het kartel waarmee Open VLD en Vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Menen, heeft zijn eerste pionnen op de lijst uitgezet. Huidig burgemeester Eddy Lust wordt uitgespeeld als lijsttrekker, schepen Angelique Declercq op plaats twee en ‘onafhankelijke’ Renaat Vandenbulcke als duwer.
The post Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige

Lees meer »

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van Huybrechts en Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »