Begraafplaatsen in Dadizele en Moorslede officieel ingehuldigd

Het gemeentebestuur investeerde in de begraafplaatsen in zowel Dadizele als Moorslede. “Beide begraafplaatsen waren geen warme plek om afscheid van een dierbare te nemen. We hebben dan ook volop de kaart van de ontharding en vergroening getrokken.” De vernieuwde begraafplaatsen werden officieel ingehuldigd.

Het gemeentebestuur besliste in 2019 om te investeren in de herinrichting van de begraafplaatsen in zowel Moorslede als Dadizele. “Beide begraafplaatsen waren kil en grijs. We stelden een masterplan op waarbij we op zoek gingen naar hoe we op beide begraafplaatsen voor meer warmte konden zorgen”, aldus schepen van Begraafplaatsen Sherley Beernaert (STERK). Zowel in Dadizele als in Moorslede werd er een inkompoort gebouwd die de begraafplaats een intiemer karakter moet geven. “De voorbije jaren merkten we ook een evolutie bij het begraven. Almaar meer nabestaanden kiezen voor een urne of het uitstrooien van de as. Daar hebben we op geanticipeerd met de aanleg van nieuwe strooiweides.”

Een zitcirkel

In Moorslede is er op de nieuwe begraafplaats nu ook plaats voorzien voor een kinderbegraafplaats. “Al hopen we natuurlijk dat er daar zo lang mogelijk niets moet gebeuren.” In Dadizele is er rekening gehouden met de toekomst. “Doordat de ruimte er beperkt is, zullen we op een bepaald ogenblik moeten ontgraven. Daarom hebben we een plaats voor een knekelput voorzien.” In samenspraak met landschapsarchitect Andy Malengier, gespecialiseerd in begraafplaatsen, werd er ook op beide begraafplaatsen een zitcirkel voorzien. Daar kunnen de nabestaanden na de begrafenis nog even bij elkaar terecht. In Moorslede bevindt de zitcirkel zich helemaal achteraan de begraafplaats, met zicht op het open landschap.”

“In Dadizele is er een meer intiemere ruimte gecreëerd rond de afscheidscirkel. De gemeente investeerde 492.000 euro in de begraafplaats in Moorslede, 393.000 euro in de begraafplaats in Dadizele, telkens inclusief btw. “De eerste fase van het masterplan is nu afgewerkt. In een tweede fase, die wellicht tijdens de volgende legislatuur uitgevoerd zal worden, wordt er ingezet op vergroening op de oude begraafplaatsen.”

Binnenkort, op Allerheiligen en Allerzielen, herdenkt men de gestorvenen.

“In aanloop naar 1 november worden de begraafplaatsen gedigitaliseerd zodat men vooraf zal kunnen opzoeken waar iemand begraven ligt”, aldus de schepen voor Begraafplaatsen.

The post Begraafplaatsen in Dadizele en Moorslede officieel ingehuldigd is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

Rockgod Lenny Kravitz (60) greep Werchter bij z’n kruis, al miste hij ook een cruciaal akkoord

Seks heeft dreadlocks en heet Lenny Kravitz (60). Verwekt in een Dixie tijdens een triootje tussen rock-, funk- en soulgoden, aangespoeld op een tropisch strand en sindsdien overal een geliefde bastaard. Kravitz leeft – naar eigen zeggen – al zeven jaar als een pater, maar bracht Rock Werchter van climax naar hoogtepuntje en terug. Al kon het muzikaal allemaal wat

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Banken en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »