1 op 4 Kortrijkse jongeren zit in jeugdbeweging

Op vrijdag 20 oktober zet Stad Kortrijk haar jeugdbewegingen in de bloemetjes met de Dag van de Jeugdbeweging. Groot-Kortrijk telt zo’n 28 jeugd- en jongerenbewegingsgroepen, met 597 (bege)leiders en 3.618 leden. Zo’n 25 procent van de 16.575 jongeren (6 tot 24 jaar) in Kortrijk zitten zo in een jeugdbeweging.

Kortrijk kent een bruisend verenigingsleven, zeker op vlak van jeugdwerk. Lieselot Vanneste, deel van de afdeling Jeugdwerkondersteuning en -beleid van Stad Kortrijk, duidt dat met cijfers: “Er zijn 28 jeugd- en jongerenbewegingsgroepen in Kortrijk en haar deelgemeenten. Daarin zitten 597 (bege)leiders en 3.618 leden, volgens de laatste cijfers uit het werkjaar 2021-2022. De cijfers zullen voor het daaropvolgende werkjaar gelijklopend zijn. Een goede 5 procent van de Kortrijkse inwoners zit dus in een jeugd- en jongerenbewegingsgroep.”

Chiro ’t Stratje Bellegem en KSA Pius X kenden daarvan over de laatste jaren de sterkste groei. De Bellegemse jeugdbeweging had in het werkjaar 2009-2010 slechts 159 leden. Dit jaar zijn er al 233 Chirowieten ingeschreven. Bij KSA Pius X steeg het ledenaantal van 150 in 2011-2012 tot voorlopig 217 dit jaar.

Groeninge de grootste, Don Bosco de oudste

Scouts & Gidsen Groeninge is dan weer de grootste Kortrijkse jeugdvereniging. Secretaris Evelyne Amez geeft aan dat er dit jaar 545 leden zijn ingeschreven. “Toen ik groepsleiding was, begin jaren 2000, hadden we soms 700 inschrijvingen.” Scouts Groeninge heeft een leidingploeg van 94 personen.

De oudste Chiro van Vlaanderen en Brussel vind je overigens in Kortrijk met Chiro Don Bosco Kortrijk. Groepsleiding Elia Raes verklaart: “Onze jeugdbeweging werd opgericht op 1 april 1934. In 2024 bestaan wij 90 jaar. Daarmee zijn we de oudste Chiro van Vlaanderen!”

Het Kortrijkse verenigingsleven beperkt zich ten slotte niet enkel tot de klassieke jeugdbewegingen. Zo is er bijvoorbeeld ook de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). Hoofdleidster Linde Tinel: “Wij zijn een fusie van twee andere jeugdbewegingen: de BJN en de Wielewaaljongeren. Nu hebben we een lokaal in de Cannaertstraat, maar vroeger verbleven we lange tijd in een lokaaltje bij de spoorweg in Heule. Daarna hadden we een tijdje geen lokaal en leerden we lokale natuurgebiedjes in Kortrijk kennen. Wij komen dus een beetje van overal.”

The post 1 op 4 Kortrijkse jongeren zit in jeugdbeweging is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Word Tuinranger

Op vandaag telt Kortrijk 10 tuinrangers die op een jaar tijd maar liefst 155 tuinbezoeken aflegden en adviezen opmaakten om inwoners te helpen hun tuin om te toveren tot een groen en biodivers paradijs. Op 9 juli organiseert de stad een infomoment voor nieuwe tuinrangers om het team extra te versterken.
The post Ben jij een hobbytuinier met een

Lees meer »

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

“Ik was me zo aan het concentreren dat het mij was ontgaan”: Fien schrijft geschiedenis met recordscore in ‘Blokken’

Ze speelt zo snel dat je de blokjes amper ziet vallen en zelfs Ben Crabbé wist niet wat hij zag. Kandidaat Fien Amant (26) vestigde dinsdag een waanzinnig record in ‘Blokken’ door in de tweede ronde maar liefst 600 punten te scoren. Wij spraken met de Aalsterse quizzer, die opvallend nuchter blijft bij haar prestatie. Ze blikt ook vooruit op

Lees meer »

Leerlingen van Design & Art School organiseren zomertentoonstelling op diverse locaties in Kortrijk

De zomertentoonstelling ‘DA’S kunst’ gaat van start, een kleurrijke expositie georganiseerd door de leerlingen van de Design & Art School Kortrijk (DAS) in samenwerking met Stad Kortrijk. De leerlingen presenteren hun creaties op diverse locaties in Kortrijk. De tentoonstelling tot en met 8 september en nodigt bezoekers uit voor een unieke ontdekkingsreis door de stad.
The post Leerlingen van

Lees meer »