Volkstuintjes “geplunderd” bij verlaten zorgsite: “Hopelijk smaken onze gestolen groenten”

Vijftig preistalen, vijf pompoenen, een halve rij pastinaak en bijna twee emmers tomaten: het volkstuintje van Patrick Hanssens (67) is geoogst, maar niet door de man zelf. Ook andere volkstuintjes zijn “geplunderd” aan de verlaten site van het failliete zorgbedrijf Triamant. “De dieven moeten zich schamen.”

“Ik woon op enkele honderden meters van de volkstuintjes in Geluwe”, vertelt Patrick Hanssens (67). “Ik was daar afgelopen zaterdag nog aan het werk. Dinsdag stond ik er terug en zag hoe mijn en andere volkstuintjes geplunderd waren. Ongeveer vijftig van de mooiste preistalen waren verdwenen. Net als een vijftal pompoenen, een halve rij pastinaak, bijna twee emmers tomaten, savooi, sla, boontjes en courgettes. Ook de vrouw van een aanpalend volkstuintje was enorm spijtig en kwaad. Ze was nog aan het wachten tot de steeltjes van haar oogstrijpe groentjes verkurkt waren om makkelijk te kunnen plukken. Helaas is iemand haar voor.”

Spade in twee

De volkstuintjes liggen bij de site van zorgbedrijf Triamant, dat enkele maanden geleden failliet ging. “Het is niet omdat de gebouwen hier nu leegstaan dat men zomaar ons werk mag tenietdoen”, foetert Patrick. “Intussen heb ik al gemerkt dat vlakbij de tuintjes een zitbank weg is. Er verdwijnt tegenwoordig regelmatig iets. Ze hebben trouwens ook mijn materiaal gestolen, waaronder een spitvork en viertander. Mijn spade lag er nog, in twee stukken weliswaar.”

De man kocht woensdag een nieuwe spade en ging meteen aan de slag. “Om mijn witloof uit te doen, zodat ze daar ook niet mee weglopen. Ik moet snel oogsten nu. Er staan nog spruiten, spinazie, andijvie, koolrabi, rapen, worteltjes, frambozen en de rest van de prei.”

Konijntjes

Patrick heeft het raden naar de identiteit van de ongewenste oogster(s). “Ik weet wel dat ze hun tijd genomen hebben. Er lag nog loof van de verdwenen pastinaak en prei: blijkbaar hebben ze de toppen afgestekt. Ze hebben zelfs mijn opgeschoten bloemkolen meegenomen. Geen idee wat ze daarmee zijn, misschien is dat voor hun konijntjes. Hopelijk smaken de andere groenten in de soep. Kweek dan toch zelf je groenten of koop ze in plaats van onze oogst te stelen. Ze moeten zich schamen. Het lijkt me een plaag van deze tijd. Ik heb geen idee wat we tegen zulke diefstallen kunnen beginnen.”

Camera

Nu de site van Triamant er verlaten bij ligt, is er nog amper sociale controle. Vlakbij is wel een mobiele camera geplaatst. “Tegen sluikstorters”, weet Werviks burgemeester Youro Casier (Vooruit). “De stad zal de beelden van deze camera laten controleren door de politie. Hopelijk leidt dit tot een spoor van de daders. Over de toekomst van de site heb ik nog geen verdere info.”

Patrick zou er graag blijven tuinieren. “Waarom niet? Voor gepensioneerden is dit een prettige hobby, zolang ze niet met onze oogst gaan lopen.” (TP)

The post Volkstuintjes “geplunderd” bij verlaten zorgsite: “Hopelijk smaken onze gestolen groenten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen

Het populaire Heulse allround café Den Hert, bekend voor zijn weekendambiance, sluit vrijdag 5 juli voor één dag zijn café. Ze verhuizen naar Heule-Watermolen ter gelegenheid van de jubelfeesten. Dit weekend verkiezen ze daar tijdens de 80ste Watermolenfeesten het 60ste Tineke van de Watermolen.
The post Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politie vindt menselijke resten na verdwijning van twaalfjarige in Australië: “Meisje aangevallen door krokodil”

De Australische politie zegt menselijke resten te hebben gevonden die zouden kunnen overeenkomen met een twaalfjarige tiener die eerder deze week als vermist was opgegeven. Het is niet duidelijk hoe het lichaam van het meisje eraan toe is, maar de politie spreekt van een “gruwelijke” vondst. Mogelijk werd het kind aangevallen door een krokodil tijdens een zwempartij in het noorden

Lees meer »

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »

Loes Van de Heuvel is nog steeds trots op ‘De Kampioenen’: “Met die heruitzendingen verdienen we nét genoeg om te overleven”

“Als ‘F.C. De Kampioenen’ in Hollywood was gemaakt, dan was ik nu rijk.” Al verdient Loes Van den Heuvel (67) toch ook een aardig centje bij met de zoveelste herhalingen. En ze blijft trots op de reeks, die voor haar heel wat meer inhoudt dan enkel comedy. In Story maakt ze de vergelijking met haar beroemde personage. “Ik had ‘s

Lees meer »

Feesten Heule-Watermolen verliezen metWalter Deleu (76) opnieuw een oud-voorzitter

Nog maar vorige maandag 1 juli is dr. Claude Damman ten grave gedragen of Heule-Watermolen is opnieuw in rouw door het overlijden de dag erop van Walter Deleu. Beiden waren oud-voorzitter van het feest- en cultuurcomité dat de Watermolen Feesten organiseert. Toevallig vindt in de levendige gemeenschap net dit weekend de 80ste editie plaats van de kermis, die voortvloeide uit

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

President Joe Biden na uitspraak over immuniteit Trump: “Macht van president niet langer beperkt door de wet”

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrest van het Hooggerechtshof over de immuniteit van voormalig president Donald Trump "gevaarlijk". "Praktisch zijn er vrijwel geen grenzen aan wat de president kan doen. De macht van het ambt wordt niet langer beperkt door de wet." Het Hof stelt dat een president immuun is voor wat hij als president gedaan heeft, maar

Lees meer »