Geert en Beatrice zijn terug thuis na fietstocht van bijna 20.000 kilometer naar Kaapstad

Na een fietstocht van bijna 20.000 kilometer tussen Moorslede en Kaapstad in Zuid-Afrika zijn Geert Van Tomme (65) en Beatrice Wyffels (62) terug thuis. Woensdagavond werden ze aan het station in Roeselare opgewacht door familie en vrienden. Het koppel vertrok op 26 juni met de fiets in Moorslede. “Onderweg kregen we heel wat uitdagingen voorgeschoteld. Opvallend was wel dat we in de Moslimlanden werden onthaald als een koning en een koningin. In zwart Afrika was het dan weer een pak moeilijker om onze weg te vinden.”

Moorsledenaars Beatrice Wyffels en Geert Van Tomme houden van fietsuitdagingen. Het koppel fietste in het verleden al van thuis uit naar Djerba en ook een fietstocht naar Helsinki via Rusland staat al op hun palmares. “We speelde al even met het idee om eens van thuis uit naar Kaapstad in Zuid-Afrika te fietsen. We kozen een goede dag uit zodat we tijdens onze maandenlange tocht overal op goed weer zouden kunnen rekenen”, aldus Geert. Op 26 juni 2022 startten Geert en Beatrice hun avontuur. “Twee jaar geleden onderging ik een operatie aan mijn schouder. Erg veel trainen zat er niet in. We begonnen dus toch met enige twijfels aan onze tocht.”

De grote fietstuitdaging verliep aanvankelijk vlekkeloos. “Het was onze bedoeling om gemiddeld vijftig kilometer per dag te fietsen. Op sommige plaatsen bleven we ook even logeren. Zo verbleven we bijvoorbeeld een week in Madrid.” Van daar uit ging het via de omgeving van Gibraltar richting Afrika. “In Marokko werden we onthaald als een koning en koningin. De natuur, het eten, de supervriendelijke mensen. Marokko was eigenlijk de leukste passage van ons avontuur.” Van daar uit ging het richting Mauritanië waar het even verkeerd liep. Beatrice kon niet op tijd uit een trein stappen. “We verloren elkaar een dag uit het oog, maar uiteindelijk kwam alles goed.”

Huwelijk

Onderweg moest het koppel ook rekening houden met heel wat bijkomende factoren. “Zo was het niet evident om overal een visum te bekomen. Daarnaast moesten we ook rekening houden met de politieke situatie in Nigeria.” Het koppel besliste om in Ivoorkust het vliegtuig te nemen richting Oeganda, waar dochter Tessy hen even opwachtte. “Het voorbije jaar hebben we tijdens ons avontuur verschillende belangrijke momenten in het leven van ons dochter moeten missen. Grace is inmiddels getrouwd, Kate kreeg een tweede kindje en Tessy heeft een huis gekocht. Toen Grace trouwde zaten we net in een hotel waar er een huwelijksfeest doorging. Op die manier beleefden we toch een beetje de huwelijkssfeer.”

Onveilig

In zwart Afrika beleefden Geert en Beatrice een minder gemakkelijke periode. “De gastvrijheid was er toch minder dan bijvoorbeeld in Marokko. Op het einde van ons avontuur, in Zuid-Afrika, voelden we ons het meest onveilig. Daar worden dagelijks mensen vermoord. Gelukkig waren er Zuid-Afrikanen die alles voor ons planden.” Na ruim een jaar en vier maanden konden de Moorsleedse avonturiers hun uitdaging succesvol beëindigen. “Niet enkel op fysiek vlak, maar vooral op mentaal vlak was het vooral een uitdaging. Iedere dag kregen we nieuwe verrassingen voorgeschoteld. De bagagedrager brak tot drie keer toe af, tseetseevliegen kruisten ons pad of we kregen een onverwacht stukje onverhard voor de wielen. Gelukkig konden we telkens de fietsen herstellen.”

Geert en Beatrice werden woensdagavond opgewacht door enthousiaste familieleden en vrienden. “Hoewel ik de voorbije maanden telkens met mijn Rodenbachtruitje elk land binnen fietste hoop ik nu binnenkort toch eens te genieten van een Rodenbach”, aldus Beatrice. Het koppel heeft alvast heel wat te vertellen aan hun familieleden en vrienden. “We hebben in een kleuterklas, op het dak van een hotel en in een legerbasis geslapen. Woensdagavond doen we dat weer thuis in Moorslede. Maar toch durven we niet zeggen dat dit het laatste fietsavontuur was. We hebben al heel wat landen doorkruist, maar een fietsreis van Turkije naar Moorslede lijkt ons ook wel nog de moeite waard.”

The post Geert en Beatrice zijn terug thuis na fietstocht van bijna 20.000 kilometer naar Kaapstad is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”

Zaterdagnamiddag werd het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme feestelijk geopend. Dit museum, dat 25 jaar quasi onaangeroerd bleef, biedt nu een nieuw perspectief op het verhaal van de historische schelm en rebel Tijl Uilenspiegel, die door schrijver Charles Decoster in Damme werd gesitueerd.
The post Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende

Lees meer »

Zes donderdagen feest tijdens Congé In ‘t Park in Wevelgem

Gedurende zes donderdagen tijdens juli en augustus is het opnieuw feest in het Park. Vzw Rebel Rebel verzorgt de organisatie en programmatie van Congé in ’t Park, met bekende namen zoals Willy On Tour, ABBA4U en Isolde Lasoen. Met opkomend geweld Arend Delabie, Maria Iskariot en ISE en verder heel wat Wevelgems talent en dj’s die het Park zonder twijfel

Lees meer »

De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst: huurprijzen kustappartementen 6 procent duurder dan vorig jaar

Wie tijdens de zomermaanden een vakantieverblijf aan de Belgische kust wil boeken zal daar gemiddeld zes procent meer voor betalen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en Huswell, specialist in vakantieverhuur. Voorlopig lijkt augustus de populairste maand te zijn om naar onze kuststeden te trekken.
The post De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst:

Lees meer »

Radio en tv strijken weer neer aan zee: “Van Tien om te Zien tot Q Beach House en Radio2, een zomer vol muziek”

Deze zomervakantie zakt zowat iedere radiozender opnieuw af naar onze kust. Radio2, Qmusic, Play Nostalgie en JOE vatten opnieuw post met een eigen radiostudio. Ketnet, Radio 1, Studio Brussel en MNM kiezen voor een daguitstap naar West-Vlaanderen. Ook de televisie tekent opnieuw present. VTM keert voor het vierde jaar op rij terug voor opnames van ‘Tien Om Te Zien’.

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem

Tijdens de gemeenteraad van maandag 1 juli werd de premie voor de restauratiewerken van de Tombeelmolen goedgekeurd door de gemeenteraadsleden. VZW Vrienden van de Molen zijn volop bezig met de werken, waaronder het herstellen van de wieken van de molen.
The post Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet weer gezelligste plekje van Kuurne worden”

Vanaf vrijdag 5 juli wordt het vakantiegevoel opnieuw extra opgewekt in de idyllische zomerbar Roots, gelegen aan de vesten van de Kuurnse Leie. Jan-Willem Heggermont, Niels Daelman, Mathieu Vanooteghem en Reiner Van Wonterghem waren afgelopen week nog druk bezig om de laatste details af te ronden voor de opening.
The post Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet

Lees meer »

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »