De dokters vertelden hem dat hij niet meer zou kunnen wandelen, nu traint Brecht (27) om met een vriendin naar Parijs te kajakken voor het goede doel

Brecht Vierstraete uit Moorsele maakte begin vorig jaar een ongelukkige val tijdens het werk. Volgens de dokters zou hij niet meer kunnen wandelen. Nu wil hij op 27 juli volgend jaar naar Parijs kajakken samen met goede vriendin Jamaica. Zo wil hij geld inzamelen voor projecten voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsels van het AZ Groeninge Kortrijk.

Van Kortrijk naar Parijs… met een kajak. Dat is 378 kilometer tegen de stroom in peddelen terwijl je ook nog eens 43 sluizen moet trotseren. Gekkenwerk, dat is zeker. Toch is dat het doel dat Brecht Vierstraete (27) uit Moorsele en Jamaica Crevits (41) uit Moen zich gesteld hebben. Op 24 juli willen ze van aan de Broeltorens vertrekken om zeven en een halve dag later toe te komen onder de Eiffeltoren. Road to Paris, waar dan ook de Olympische Spelen plaatsvinden.

Het was Brecht die enkele maanden terug een gepensioneerd paar met een plezierboot richting Parijs zag varen en zo de heldentocht bedacht. “Toen zocht ik nog een zot die wilde meegaan”, lacht Brecht. En die vond hij in Jamaica, die net als hem is aangesloten bij Kajak Club Kortrijk.

Op zich al een spectaculaire onderneming, maar het verhaal van Brecht maakt het des te opmerkelijker. Op 26 januari vorig jaar maakte Brecht, die tuinaannemer is, een kwalijke val. “Achterover op kasseien, van niet erg hoog, maar ik was slecht gevallen. Ik hield er een schedelbreuk en hersenbloeding aan over. De dokters zeiden me dat ik niet meer zou kunnen wandelen.”

Mirakel

Op miraculeuze wijze kwam Brecht erbovenop. “In plaats van negen maanden revalideren werd het één maand, maar ik was er nog altijd niet bovenop. Pas deze zomer kon ik op volle kracht werken”, vertelt Brecht, die nog altijd moeite heeft om erover te praten.

Uiterlijk is er niks meer te zien aan hem, maar hij draagt tot op vandaag de gevolgen van zijn werkongeval. “Ik word sneller duizelig doordat mijn linkerevenwichtsorgaan kapot is, ik heb minder geduld en last van emotiewisselingen, ben ook mijn reukzin kwijt en ben fysiek sneller vermoeid”, somt hij op.

Toch wil hij de uitdaging nu aangaan. “Ik hoop met de tocht mijn val en de gevolgen ergens een plaats te geven. Ik wil leren leven met de gebreken die ik wel nog heb. Wanneer we over de meet komen – ik hoop dan mijn zoontje Georges (7 maanden) op mijn schoot te kunnen houden – zullen de emoties wel hoog oplopen.”

Goed doel

Door wat Brecht meemaakte wilden hij en Jamaica het traject koppelen aan een goed doel. Ze kozen voor projecten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsels van het AZ Groeninge in Kortrijk. “Omdat ik besef dat ik veel geluk heb gehad ten opzichte van veel lotgenoten. Het is een manier om te tonen dat je altijd moet doorzetten.”

Dat doorzetten zal ook tijdens de tocht nodig zijn. De afstand en het uit en weer in het water stappen bij de sluizen zijn slopend. En dan is er nog een passage door een tunnel van 5 kilometer. En een passage op de Thève waar het water wat wilder is. Daarom laat het duo zich ook begeleiden door een team. “Met onder meer een kine, mental coach, personal coach en kok”, aldus Brecht.

De voorbereiding is intussen al volop bezig. “Onlangs legden we een traject van 35 kilometer af. We streven ernaar om 3 dagen na elkaar 50 kilometer te kunnen afleggen, dan zouden we klaar moeten zijn voor de uitdaging. Intussen proberen we alle details goed te krijgen. Het soort voeding dat we best verdragen bijvoorbeeld. Of welke zwemvest het best past.”

Op 17 februari organiseren Brecht en Jamaica een kaas- en wijnavond in Départ in Kortrijk. Alles is te volgen via de Facebookpagina Kajakkers met een hart. (JD)

The post De dokters vertelden hem dat hij niet meer zou kunnen wandelen, nu traint Brecht (27) om met een vriendin naar Parijs te kajakken voor het goede doel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.
The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani (26) spreekt voor het eerst: “We moeten leren om lief te hebben in plaats van te haten”

De bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani heeft in een videoboodschap opgeroepen om de overgebleven gevangenen in Gaza niet te vergeten. Argamani liet voor het eerst publiekelijk van zich horen sinds ze op 8 juni gered werd door Israëlische strijdkrachten. De 26-jarige werd op 7 oktober door Palestijnse miitanten van Hamas ontvoerd van een muziekfestival, achterop een motor. De hartverscheurende beelden

Lees meer »

Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s uitoefenen”

Op dezelfde dag samen met pensioen gaan: daar kunnen de meeste koppels enkel van dromen. Na een loopbaan van meer dan veertig jaar in het onderwijs is het echter precies wat Patrick Schoonbaert (61) en Leen Walschap (61) uit Assebroek konden doen.
The post Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s

Lees meer »

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »