Broeder Leon Van Luchene verkozen tot prior van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken

Op 18 oktober 2023 hebben de monniken van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken hun medebroeder Leon Van Luchene (66) gekozen tot conventueel prior. Voor de volgende acht jaren is hij de overste en dus eindverantwoordelijke van de abdij. Hij volgt René Fobe op die van 2005 tot 2021 abt was en van 2021 tot 2023 prior-administrator.

Leon Van Luchene werd geboren in Tielt op 8 juli 1957. Na de Latijn-Griekse humaniora ging hij in Leuven studeren waar hij aan de KU Leuven het licentiaat in de rechtsgeleerdheid (1981) behaalde. Na zijn legerdienst als KRO (Kandidaat Reserve Officier) ging hij meewerken in de familiezaak.

Andere richting

Na twee jaar sloeg Leon een andere richting in. Op 21 mei 1985 trad hij binnen in de St.-Andriesabdij van Zevenkerken, waar hij op 8 september 1986 professie aflegde. Tijdens zijn vormingsjaren volgde hij een theologische opleiding aan het Grootseminarie van Brugge en behaalde hij het Baccalaureaat in de theologie (KU Leuven, 1989).

In 1990 ontving broeder Leon de priesterwijding. Van september 1989 tot in 1998 was hij werkzaam op de Abdijschool van Zevenkerken als econoom, leraar catechese en als opvoeder voor de jongens van het laatste humaniorajaar.

IPB

In januari 1999 benoemden de bisschoppen pater Leon tot algemeen secretaris van het IPB (Interdiocesaan Pastoraal Beraad); hij oefende die functie uit tot augustus 2003. Deze jaren betekenden voor hem een ware verrijking door de contacten met de verschillende geledingen van het kerkelijk leven in Vlaanderen.

Andere engagementen verrijkten eveneens het geloof en de spiritualiteit van Leon Van Luchene. Zo was hij van 1996 tot 2015 eerst bestuurder en later voorzitter van ACAT België-Vlaanderen, de toenmalige Vlaamse afdeling van de internationale beweging die opkomt voor de afschaffing van de foltering en de doodstraf.

Spiritualiteit

Verder was hij van 1998 tot 2002 lid van de interdiocesane werkgroep ‘Vidimus Dominum’ (jonge religieuzen Vlaanderen). In de monastieke regio van de Lage Landen was hij van 1998 tot 2010 lid en coördinator van de werkgroep voor permanente vorming.

De grootste voedingsbodem voor geloof en spiritualiteit blijft hij naar eigen zeggen vinden in het dagelijks leven binnen de abdij en te midden de medebroeders. In de abdij is pater Leon reeds geruime tijd betrokken bij het beleid: hij is reeds vele jaren lid van de Raad van de abt; sinds 2002 is hij verantwoordelijke voor de personeelsdienst en in 2013 werd hij econoom van de abdij.

The post Broeder Leon Van Luchene verkozen tot prior van de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

“Vlaamse leeuwen met handicap worden niet gelijk behandeld”: Actiegroep tekent present 10 juli

Op de Guldensporenviering in Kortrijk op woensdag 10 juli zal ook Actiegroep Recht op Ondersteuning aanwezig zijn. “Horen de Vlaamse onderhandelaars ons brullen en krijgen de 20.000 wachtenden eindelijk waar ze recht op hebben? Het regeerakkoord zal het uitwijzen”, klinkt het bij Youri Devlaminck.
The post “Vlaamse leeuwen met handicap worden niet gelijk behandeld”: Actiegroep tekent present 10 juli

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Neemt Cristiano Ronaldo met negatieve primeur afscheid bij Portugal? “Hij weet dat het er waarschijnlijk voor hem opzit”

Hij troostte Pepe, maar zat zelf in zak en as. Cristiano Ronaldo (39) heeft z’n laatste minuut op een EK gespeeld, misschien wel z’n laatste minuut als international. Dat laatste is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat EURO 2024 is uitgedraaid op een teleurstelling voor de Portugese vedette. Het leverde hem ook een (negatieve) primeur op.

Lees meer »