Ruim half miljoen euro aan Vlaamse steun voor rioleringsprojecten

POPERINGE De Vlaamse overheid investeert 502.270 euro in twee rioleringsprojecten in Poperinge. De financiële steun is gericht om er de waterkwaliteit zo snel mogelijk te verbeteren. Er werd 305.270 euro vrijgemaakt voor de sanering van Sint-Jan-Ter Biezen, 197.000 wordt gegeven voor de aanleg van een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie in de Jonkheidstraat en de Steenvoordestraat

De rioleringsgraad in Vlaanderen bedraagt op dit moment 88 procent procent. Het gevolg is dat nog te veel ongezuiverd afvalwater wegstroomt naar de waterlopen: beekjes, vijvers, rivieren en de zee. Dat is mede de oorzaak dat slechts een van de 195 waterlopen in Vlaanderen in goede staat is. Om die waterkwaliteit grondig te verbeteren maakt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dit jaar 122 miljoen euro vrij.

Afvalwater

“Vandaag de dag stroomt er nog steeds te veel huishoudelijk afvalwater naar onze waterlopen, met alle gevolgen voor de waterkwaliteit en ons leefmilieu. Vandaar dat minister Demir fors investeert in twee nieuwe projecten in Poperinge”, zegt fractieleider Jean-Marie Blondeel (N-VA).

“Elke gemeente in Vlaanderen kon in aanmerking komen voor maximum twee projecten. Ook Poperinge diende twee dossiers in die finaal werden geselecteerd voor financiële steun vanuit Vlaanderen.”

Aanleg KWZI

“Zo maakt de Vlaamse overheid 305.270 euro vrij voor de sanering van Sint-Jan-Ter Biezen. Daarnaast ontvangt Poperinge 197.000 voor de aanleg van een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (=KWZI in) in de Jonkheidstraat en de Steenvoordestraat”, weet Jean-Marie Blondeel.

Vlaanderen is zelf geen rioolbeheerder en kan dus enkel de steden en gemeenten financieel ondersteunen zodat investeringen sneller plaatsvinden.

The post Ruim half miljoen euro aan Vlaamse steun voor rioleringsprojecten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Van rijstrook wisselen in de vakantiefiles: heeft dat zin?

Hoe sneller we op onze vakantiebestemming geraken, hoe liever. Dus zijn we soms geneigd om in de file wat vaker van rijstrook te wisselen, omdat het daar toch vlotter lijkt te rijden. Maar helpt dat ook effectief? Volgens het Belgisch verkeersinstituut Vias heeft dat geen enkele zin en kan het zelfs een averechts effect hebben.

Lees meer »

Boomkweker Jan Sterken viert halve eeuw én zijn afscheid: “Mijn rug is kapotgewerkt”

Een minituin van Eden, een groene oase op nog geen kilometer van het Noordzeestrand: het is aangenaam vertoeven in de kwekerij van Jan Sterken (74). Zijn paradijsje aan de Scharebrugstraat in Blankenberge bestaat vijftig jaar, maar het is meteen ook het laatste. “Er is geen opvolging en mijn rug is versleten”, zegt de gepassioneerde boomkweker.
The post Boomkweker Jan

Lees meer »

Nu ook bierpaté en bierijs bij Deca Brouwerij

Er wordt getimmerd aan de toekomst bij Bezoekbrouwerij Deca in Woesten. De bieren werden dit jaar omgedoopt tot één merknaam en deze zomer opende een zomerbar de deuren. Nu pakt de brouwerij uit met bierijs van Vleteren Imperial Stout in samenwerking met Ateljee 5 uit Westvleteren en bierpaté met de Vleteren 12 bruin in samenwerking met vleesatelier ’t Potje Paté

Lees meer »

Komend weekend lange files verwacht in heel Europa

Voor het tweede weekend op rij verwacht Touring een bijzonder moeilijke verkeerssituatie op de Europese snelwegen. In het midden van de zomervakantie zoeken namelijk heel wat vakantiegangers warmere oorden op, maar keren tegelijkertijd ook heel wat reizigers terug. Zo’n wisselweekend dreigt lange files in beide richtingen in heel Europa te veroorzaken.

Lees meer »

De Lijn krijgt toch vergunning voor nieuwe stelplaats in Wondelgemse Meersen, actievoerders blijven bosje bezetten

Vervoersmaatschappij De Lijn mag van de minister dan toch een nieuwe stelplaats voor trams en bussen bouwen in de Gentse deelgemeente Wondelgem. De Lijn heeft daarvoor nu een vergunning gekregen. Tegen de plannen protesteert een groep van 50 studenten van de Gentse universiteit. Volgens hen ligt er op de terreinen een stukje moeras van 500 jaar oud. Actievoerders blijven het

Lees meer »

Is de volgorde van de triatlon wel optimaal?

Of er dinsdagochtend effectief gezwommen wordt in de Seine, is nog onzeker. Maar als het gebeurt, dan als eerste discipline. Zwemmen, fietsen, lopen: de volgorde van de triatlon lijkt onwrikbaar. Misschien wel de veiligste volgorde, maar is het ook de snelste?

Lees meer »

Lijsttrekker Lieven Huys vindt met CD&V-RKD evenwicht tussen werknemers, landbouwers en ondernemers: “We nemen elke deelgemeente ernstig”

Lijsttrekker Lieven Huys van CD&V-RKD zit helemaal in de geest van de Olympische Spelen in Parijs, wanneer hij zonder meer stelt: ”Met onze lijst gaan we voor goud.” Hij wil de verkiezingen van 13 oktober winnen en stelde daarvoor een team samen, met – naar verluidt – ervaren sterkhouders en nieuwe talenten. “We zochten een mooi evenwicht tussen werknemers, landbouwers

Lees meer »

Borstvoeding minst populair bij West-Vlaamse vrouwen: “Door onwetendheid en onzekerheid”

Steeds meer vrouwen geven borstvoeding aan hun boreling, maar het gebeurt nog altijd het minst in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Agentschap Opgroeien bij de start van de Week van de Borstvoeding, die loopt tot woensdag 7 augustus. “Informeren en ondersteunen blijft van cruciaal belang.”
The post Borstvoeding minst populair bij West-Vlaamse vrouwen: “Door onwetendheid en

Lees meer »

Radicale Britse moslimprediker Anjem Choudary veroordeeld tot levenslang

In het Verenigd Koninkrijk is de radicale moslimprediker Anjem Choudary dinsdag veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens het leiden van een verboden “terreurorganisatie”, die betrokken zou zijn geweest bij verschillende dodelijke aanvallen de voorbije jaren. Hij moet daarvan zeker 28 jaar uitzitten, oordeelde de rechtbank in Londen.

Lees meer »

Toch gevreesde beurtrol voor Francorchamps?

In de Nederlandse pers wordt aangekondigd dat de Grand Prix van Zandvoort ook in de toekomst op de kalender blijft. Maar dan wel in een beurtrol met … Francorchamps. De organisator van de Belgische Grand Prix ontkent.

Lees meer »

Meteen na exit onthult Egyptische schermster dat ze zeven maanden zwanger is

Een opvallend verhaal in het schermen. Na haar exit in de tweede ronde van het olympische schermen, kwam Nada Hafez (26) naar buiten met verrassend nieuws. De Egyptische hield het lang geheim, maar liep in Parijs rond met een baby in haar buik. “Het was niet gemakkelijk, maar wel de moeite waard”, klonk het. Nog een detail: een prille zwangerschap

Lees meer »

“Duw het niet door m’n strot”: ex-olympiër Hawke uit zware insinuaties richting Pan die wereldrecord verpulvert

“Dit is menselijk níet mogelijk.” Pan Zhanle (19) verpulverde donderdag op de Olympische Spelen het wereldrecord op de 100 meter vrije slag en zwom een resem vedetten daarbij op een seconde. Iets wat zonder (illegale) hulp niet kan, meent ex-olympiër Brett Hawke (49) – die op het WK tweemaal zilver won. En dus moet Pan, met het dopingtumult rond de

Lees meer »