Nieuwe files op ringweg dreigen straks door dorpskern te ‘sluipen’: “Dit is niet meer normaal”

Het verkeer op de gewestweg tussen Ieper en Diksmuide stropt tijdens de spits op het ‘ringgedeelte’ naast het dorp Boezinge nadat een kruispunt conflictvrij werd ingericht. Filerijders, buurtbewoners en de stad Ieper dringen aan op een snelle oplossing. “Na de dorpskernvernieuwing dreigt de bebouwde kom een gevaarlijke sluipweg te worden.”

“Nee, dat zijn we hier niet gewoon en het is niet meer normaal.” Tot een kilometer ver staan bestuurders dinsdagochtend in de file op de gewestweg bij de bebouwde kom van het Ieperse dorp Boezinge. Vincent Demyttenaere (55) neemt dagelijks de weg in het spitsuur. “De file kan oplopen tot een twintigtal minuten en reikt dan vanaf het kruispunt met de verkeerslichten langs het voetbalveld tot de afrit naar de dorpskern. Dan wordt het verleidelijk om de file letterlijk links te laten liggen en door de bebouwde kom te rijden.”

Dorpskernvernieuwing

Wat momenteel nog niet mogelijk is door de dorpskernvernieuwing. “Van zodra de werken voorbij zijn dreigen de bebouwde kom en schoolomgeving een sluipweg te worden, wat zorgt voor extra risico’s en gevaren voor zwakke weggebruikers. Voor de huidige werken was er trouwens al doorgaand sluipverkeer door het dorp omwille van filevorming op de ringweg en toen waren de files veel korter in vergelijking met nu.”

Conflictvrij

De oorzaak van het extra fileleed is een maatregel om de verkeersveiligheid te verhogen: het conflictvrij maken van kruispunten van gewestwegen, volgens een plan van bevoegd minister Lydia Peeters (Open VLD).

“En dat is een goede maatregel”, benadrukt Iepers oppositieraadslid Jan Laurens (CD&V). “Maar door die ingreep blijkt de invoegstrook vanuit Diksmuide richting de Ieperse industriezone en Langemark te kort. Die strook wordt vaak ingenomen door aanschuivend zwaar verkeer.”

Door oranje en rood licht

Zijn fractieleider Katrien Desomer oppert dat ook de nieuwe afstelling van de verkeerslichten de blokkering bij de invoegstrook in de hand werkt. “Deze ringweg kwam er net om doorgaand verkeer uit het dorp te weren”, zegt Desomer. Beide lokale politici wonen in Boezinge en vanuit zijn wijk heeft Laurens zicht op het problematische gedeelte van de gewestweg. “Die files zorgen ook voor gefrustreerde weggebruikers die dan nog vlug door het oranje en rood licht willen rijden.”

Ingrijpend

Laurens kaartte de kwestie aan op een eerdere zitting van de Ieperse gemeenteraad. Het stadsbestuur verklaarde dat het verlengen van de invoegstrook het aanschuiven zeker vlotter zou maken. “Maar het is best ingrijpend, zowel technisch als financieel, en kan dus niet op een drafje gerealiseerd worden.” De stad dringt aan op een snelle oplossing bij wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). (TP)

The post Nieuwe files op ringweg dreigen straks door dorpskern te ‘sluipen’: “Dit is niet meer normaal” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Blessin, gisteren voorgesteld bij Sankt Pauli, neemt in emotionele video afscheid van Union: “Mijn hart zal altijd voor jullie kloppen”

En weer is Royale Union Saint-Gilloise z’n coach kwijt. Alexander Blessin (51) heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij FC Sankt Pauli, dat pas promoveerde naar de Duitse Bundesliga. Union vangt om en bij het miljoen euro voor z’n trainer. In een emotionele video heeft Blessin, die gisteren al werd voorgesteld, nu afscheid genomen van Union. “We hebben deze

Lees meer »

Na zonneschijn komt regen: KMI kondigt onweerscode oranje af

Vandaag start meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en wordt het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer zijn al hier en daar mogelijk in de namiddag. Vanavond en vannacht trekt een onweerszone over het zuiden van het land, mogelijk met hevige rukwinden en hagel,

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

Geen zakgeld van papa meer nodig? Buitenechtelijke zoon van prins Albert slaat steenrijke erfgename aan de haak

Nee, de geruchten dat hij een modellencarrière ambieerde, klopten niet, verzekerde Alexandre Grimaldi (20). Al houdt hij zich wel bezig met poseren, kledingmerken promoten en de modeweken in Parijs en Milaan bijwonen. Volgens waarnemers doet de buitenechtelijke zoon van Albert van Monaco (66) er alles aan om in de schijnwerpers te blijven. En daar vond hij nu nog een nieuwe

Lees meer »

Vier personen opgepakt voor plannen van staatsgreep in Oekraïne

In Oekraïne zijn zondag vier personen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen in Kiev. De groep zou al enige tijd in de weer zijn geweest met het posten van berichten op sociale media om de huidige Oekraïense regering in diskrediet te brengen. Daarin werd onder meer opgeroepen tot een staatsgreep.

Lees meer »

Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.
The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger

Lees meer »