Nele Decorte start met atelier waar ze workshops geeft en een goed doel voor kinderen steunt

Ze studeerde voor beeldhouwster, maar wilde haar zoektocht naar de schoonheid nog op andere manieren gestalte geven. En dus startte Nele Decorte een atelier waarin ze workshops voor kinderen en volwassenen organiseert, en steunt ze een creatief goed doel in Peru.

Nele Decorte (45) is beeldhouwster en startte een vijftal jaar geleden in bijberoep met haar kunstatelier in de Veldstraat in Esen. Ze is getrouwd met Steve Cuylle, en samen hebben ze twee dochters.

“Na het zien van een beeld van Antoni Gaudí in de Sagrada Familia in Barcelona, wist ik het zeker: ik wil beeldhouwer worden”, vertelt Nele. “Ik trok naar Sint-Lucas in Gent en in 2000 studeerde ik daar af. Maar mijn honger om bij te leren, om op een andere manier te creëren bleef groot. Ik volgde cursussen, waaronder vijf jaar keramiek en glas in lood. Op een bepaald moment zei ik wel tegen mezelf: ‘Doe nu maar gewoon wat je altijd al hebt willen doen: in 3D werken, boetseren en beeldhouwen.’ Ik heb het geluk gehad dat ik de juiste mensen heb leren kennen en op de juiste plaatsen ben terechtgekomen. Dat was iedere keer weer verrijkend.”

Piramides en vogels

Nele is educatief medewerker op de kinderboerderij De Lenspolder in Nieuwpoort. “Daar kan ik oefenen in het ‘onderwijzen’ en het vertellen voor groepen. En werken in zo’n mooie omgeving is inspirerend.”

“Ik voelde ook de nood om samen met kinderen iets rond kunst te doen, ook vanuit de ondervinding met mijn eigen dochters, die niets van kunstgeschiedenis kenden. Daarom ben ik dan begonnen met workshops voor kinderen vanaf het vierde leerjaar. We kijken bijvoorbeeld naar de periode van de piramides in Egypte. Ik vertel de kinderen wat dat zijn en hoe die er zijn gekomen, en dan kijken we samen naar de connectie daarvan met de natuur. Vanuit het atelier kijken we naar de tuin, waar heel veel vogels zitten, we hebben het over hun kleur, over hoe ze zich verplaatsen, we leren hun naam… De verwondering van een kind is zalig, hoe het naar alles kijkt, alles in zich opneemt: machtig. Aan het eind maken de kinderen dan zelf een werkje dat aansluit bij wat ze hebben geleerd en waarin ze hun eigen fantasie leggen.”

“Hoe een kind verwonderd naar alles kijkt, alles in zich opneemt: zalig”

“Ik wil vooral mijn hobby ’s en interesses delen, zowel met kinderen als met volwassenen. Over kunst vertellen en iedereen in verwondering brengen over al het moois dat de wereld te bieden heeft, dat is de wens die aan de basis ligt van dit kunstatelier.”

Een tentoonstelling met eigen werk zit er nog niet meteen in. “Daarvoor heb ik nog niet genoeg werken”, zegt Nele. “Het is wel de bedoeling dat ik in dit atelier – dat ik sinds begin dit jaar heb – nieuwe werken kan maken, om dan ergens tegen eind volgend jaar een tentoonstelling te kunnen organiseren.”

“Ik werk vooral met klei om te boetseren, maar voor het beeldhouwen meestal met speksteen. Mijn werken zijn een eeuwige zoektocht naar het mooie. Hoewel ik me niet direct op één stijl richt, vinden de meeste mensen mijn werken toch heel herkenbaar. Inspiratie vind ik heel vaak bij de Inca’s en de Azteken, in de symboliek van de Zuid-Amerikaanse kunst. Dat is begonnen door een tante die afkomstig is uit Colombia, zo heb ik de kleuren en de warme uitstraling van de mensen daar leren kennen. Ik wil die wereld naar hier brengen.”

Yuyu de lama

Het atelier heeft ook een mascotte. “De lama is het symbool van het atelier. Ik kreeg die cadeau van een kindje, dat bij het zien van de knuffel aan mij moest denken. De naam van de lama, Yuyu, is tegelijkertijd ook de naam van het goede doel van het atelier. De lama gaat met mensen mee op reis en zo verzamel ik foto’s van Yuyu in allerlei landen, die ik dan op een wereldkaart presenteer zodat de kinderen ook iets van die landen zien.”

“Het begon toen ik contact had met een Peruviaans paar dat zich inzet om de kinderen daar de oude ambachten van de Inca’s aan te leren, en ervoor te zorgen dat kinderen alle aandacht en middelen krijgen om zich zo goed mogelijk te ontplooien. Hun project heet Puma-Ayni. En toen daar op een bepaald moment een lama werd geboren, is mijn kunstatelier er de meter van geworden. Sindsdien doe ik ieder jaar met De Warmste Week een weekend lang iets ten voordele van Puma-Ayni. Dan kan ik een mooi bedrag storten voor hun werk.”

Meer info: www.lima-esen.be.

The post Nele Decorte start met atelier waar ze workshops geeft en een goed doel voor kinderen steunt is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stagiair Joe (37) mag ziekenhuis zes maanden na bizar ongeval op parking The Jane verlaten, maar wacht nog lange revalidatie

De 37-jarige Brit Joe Claridge mag na bijna zes maanden het ziekenhuis binnenkort verlaten. De stagiair werd op maandag 8 januari overreden door sterrenchef Nick Bril (40) op de parking van The Jane, na een stevig feestje. Er wacht de hulpkok een lange revalidatie in Revalidatiecentrum Pellenberg, bij Leuven. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ze schuwen de aandacht, maar soms kan het niet anders: hoe de rijkste familie van Nederland weer alle controle overneemt in haar bedrijf

Na slechts drie jaar gewerkt te hebben als CEO van C&A, zal Edward Brenninkmeijer de rol overnemen van de Nederlandse Giny Boer. Ze was nog maar de tweede CEO ooit van het bedrijf die geen nakomeling is van de Brenninkmeijers, de familie achter C&A. En de familie blijkt liefst alles zelf zo goed mogelijk onder controle te hebben.

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enqûete: helft wil Tedesco zien vertrekken, een derde vindt dat Lukaku best stopt bij nationale ploeg

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Bijna één op de drie vindt ook dat Lukaku best stopt bij de nationale ploeg, terwijl 80% van mening

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »