Ieperse horeca krijgt lesje middeleeuwen: “Voor toeristen zijn we vaak eerste en enige aanspreekpunt”

De origine van de bijnaam kattenstad, de strategische locatie van de wullebrugge, de gewoontes in de middeleeuwse rosse buurt… Ieper is meer dan “de stad van den oorlog” en wil dit rijke verleden beter promoten. Daarom trokken horeca-uitbaters door de binnenstad met middeleeuwse gidsen zodat ze onbekende plekjes en anekdotes kunnen delen met klanten en toeristen. “Wij zijn vaak hun eerste en enige aanspreekpunt.”

“We komen net uit de Tegelstraat en daar hoorde ik een leukere anekdote dan een verwacht verhaal over tegels”, vertellen Niek Benoot en zijn collega’s maandagavond in hartje Ieper. “In de Tegelstraat waren ooit meisjes van plezier gehuisvest. Door op hun vaste tegel te gaan staan in de straat, maakten ze duidelijk dat ze beschikbaar waren.”

Op sleeptouw

Benoot is zaakvoerder van het Ieperse Hooge Crater Museum over WO I en bestuurslid van Horeca Ieper. ?“Onze stad is vooral gekend van de Eerste Wereldoorlog, maar we willen dat ook andere verhalen bekend raken. Daarom werden we eens op sleeptouw genomen tijdens de nieuwe vertelwandeling van gidsen in middeleeuwse klederdracht.”

Slachtafval

“We hoorden weetjes die we nog niet wisten op plaatsen die we nog niet goed kenden”, vervolgt Benoot. “Zoals de wullebrugge, waarvan recent nog resten werden opgegraven. Dat dialectwoord komt van de locatie waar men tijdens de middeleeuwen het laken waste in de Yperlee. Men deed dit strategisch stroomopwaarts voor het Vleeshuis, zodat het laken niet bevuild werd door slachtafval dat bij het Vleeshuis gedumpt werd in de waterloop. We hebben veel bijgeleerd.”

Enthousiast vertellen

Het is de bedoeling dat de horeca-uitbaters hun nieuwe kennis verder verspreiden. “Wij zijn ambassadeurs van onze mooie stad”, stelt Benoot. “Hoteleigenaars, restaurantuitbaters en cafébazen kunnen ook enthousiast vertellen en hun klanten en toeristen aansporen om leuke plekjes te bezoeken. Wij zijn vaak het eerste aanspreekpunt van bezoekers: ze komen aan in hun logies en gaan iets eten of drinken nog voor ze eventueel naar de toeristische dienst trekken.”

Coronalessen

“Toerisme zonder horeca als uithangbord zou heel moeilijk zijn”, meent toerismeschepen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Horeca-uitbaters zijn niet te onderschatten als ambassadeurs van een stad: ze zijn de vriendelijke en gastvrije gezichten die kennis delen en nieuwe toeristische producten aanprijzen. Ieper blijft het centrum van de Eerste Wereldoorlog en dat zal nooit veranderen, maar de coronacrisis leerde ons dat het verstandig is om niet al onze eieren in één mand te leggen. Gelukkig hebben we eerder al ingezet op fietstoerisme voor een binnenlands publiek en voortaan promoten we onze nieuwste verhaallijn rond Ieper als rijke grootstad in de middeleeuwen. We hebben een goed jaar achter de rug: de logiescijfers liggen hoger dan 2019, mede dankzij de goede samenwerking en gezamenlijke acties van de dienst toerisme en onze horeca.” (TP)

The post Ieperse horeca krijgt lesje middeleeuwen: “Voor toeristen zijn we vaak eerste en enige aanspreekpunt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-27-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

“Probeer eerlijke sprinter te zijn”: Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering waarvoor z’n vriendin hem moest kalmeren

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

“Je vraagt een kalkoen ook niet of hij uitkijkt naar Kerstmis. Politici moeten de moeilijke knopen doorhakken”

“Lig er deze vakantie even niet wakker van op het zuiderse strand of op uw eigen terras, maar weet: er breken barre tijden aan”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde. “Justitie protesteert nu al tegen mogelijke besparingen. Politie? Defensie? De rij met vragers om meer zal aandikken. Politici – en enkel politici – zullen die moeilijke knopen moeten doorhakken

Lees meer »

Europa wil spotgoedkope Chinese webwinkels als Shein, AliExpress en Temu zwaarder belasten

De Europese Commissie wil de douanevrijstelling voor e-commercepakketjes van minder dan 150 euro schrappen. Dit plan richt zich vooral op Chinese webwinkels zoals Shein, Temu en AliExpress, die met hun spotgoedkope en gesubsidieerde producten concurreren met Europese bedrijven. Op dit moment zijn de pakjes van minder dan 150 euro uit landen buiten de Europese Unie vrijgesteld van douanebelastingen. De Commissie

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Bezoekers zien tot eigen verbazing hoe grote krokodil over omheining begint te klimmen in dierentuin

Dat was even schrikken voor enkele bezoekers in het Malcolm Douglas Crocodile Park in Australië. Ze zagen tot hun eigen verbazing hoe een grote krokodil erin slaagde om een omheining te beklimmen. “Het is duidelijk dat het dier nu wil gevoederd worden”, aldus een van de dierenverzorgers. “Mocht de krokodil tot in de voedingsruimte geraken terwijl de deuren nog open

Lees meer »