Heemkring Oostkamp zoekt informatie over lokale ondernemingen

Twee jaar geleden startte Heemkring Oostkamp een ambitieus project rond lokale handelszaken uit de twintigste eeuw. Via crowdsourcing willen ze zo veel mogelijk informatie over Oostkampse ondernemingen uit de vorige eeuw verzamelen.

Intussen staat de teller al op 1.500 handelszaken waar iets van teruggevonden is. De sporen over heel divers: advertenties, facturen, krantenartikelen, foto’s of gadgets. De werkgroep rond dit project is intussen opgedeeld in deelgroepen die zich elk in een specifiek stukje Oostkamp of Waardamme verdiepen. Ze proberen de puzzel voor hun regio te leggen en gaan actief op zoek naar bijkomende informatie in archieven en bij nazaten van de handelaren. Ondanks dat de zoektocht goed opschiet en er elke dag nog bruikbare informatie opduikt, roept de heemkring iedereen die over informatie over lokale handelszaken beschikt op om dat met hen te delen.

Facebookpagina

Heemkring Oostkamp lanceerde een tijd geleden ook een Facebook-projectpagina waar je intussen al een kleine 1.000 handelszaken op terugvindt. “Aarzel zeker niet om op een post te reageren als je de informatie verder kan aanvullen”, spoort projectcoördinator Sebastien Vande Ginste Oostkampenaren aan. “Het is ook gewoon leuk om eens te grasduinen in ons overzicht van verdwenen en huidige handelszaken. Wie Oostkampse handelaars in zijn of haar stamboom heeft en benieuwd is naar de informatie waar Heemkring Oostkamp al over beschikt, kan mij gerust mailen met alle informatie over de handelszaak in kwestie. We gaan dan op zoek naar een link met de informatie waar de werkgroepen van de Heemkring Oostkamp over beschikken.”

Voor de toekomst

Omdat ze merken dat van heel wat oude handelszaken geen beeldmateriaal bestaat, begint Heemkring Oostkamp binnenkort in samenwerking met de fotografieopleiding van CVO Miras ook hedendaagse handelszaken te fotograferen. Met dit nevenproject willen ze voorkomen dat de heemkundigen van de toekomst zich moeten afvragen hoe het Oostkamps economisch weefsel er in 2023 uitzag. (GST)

Contact en info: [email protected].

The post Heemkring Oostkamp zoekt informatie over lokale ondernemingen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »

Kunstenaars en dichters treden weer in interactie met omgeving voor Kunstenfestival Watou

Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Ook een fietsroute, de poëziepodcast en Watou Live staan weer op het programma.

Lees meer »

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »

Coldplay treft eindelijk een schikking met voormalige manager: band moet miljoenen betalen

Coldplay en hun voormalige manager, Dave Holmes, hebben eindelijk een schikking getroffen. Al in 2023 spande Holmes een rechtszaak aan tegen de muziekband en eiste hij tien miljoen dollar (9,2 miljoen euro) als schadevergoeding voor onbetaalde commissies. Holmes en de muziekband zijn intussen dus tot een overeenkomst gekomen en hij zal effectief miljoenen van Chris Martin en Co ontvangen.

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

Eerste editie van Waffle Ride in Beernem

Gravelliefhebbers zakken op zaterdag 6 juli af naar Beernem voor de eerste editie van de Waffle Ride. Naar analogie van een aantal Amerikaanse gravelritten, organiseert Cycling Team Toeristiek aan O. C. De Kleine Beer een gelijkaardig evenement.
The post Eerste editie van Waffle Ride in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »