Zuster Maria Pham Thi Toan viert gouden kloosterjubileum

In het hoofdklooster van de Zusters van Maria in de Schoolstraat vierde zuster Maria Pham Thi Toan haar gouden jubileum.

Zuster Maria werd geboren op 14 november 1948 in Hanoi (Vietnam). Zij voelde zich geroepen tot het religieuze leven. Door bemiddeling van een Vietnamese priester kwam zij in contact met de Congregatie van de Zusters van Maria. Ze trad binnen op 12 augustus 1969. Na haar vorming in het noviciaat deed ze haar eerste geloften op 16 juni 1973. Tot 1 mei 1979 studeerde zuster Maria voor kinderverzorgster in Namen. Na de studieperiode werkte ze tot augustus 1981 in het wzc Sint-Jozefs in Sint-Michiels. Op 1 september 1981 begon ze aan haar studies voor gegradueerde verpleegkundige in Kortrijk. Daarna ging ze opnieuw aan de slag in het wzc Sint-Jozefs in Sint-Andries. Op 1 juli 1987 keerde zuster Maria terug naar de Schoolstraat, waarna ze naar de koloniale Hogeschool in Antwerpen vertrok als voorbereiding op haar missionaire opdracht in Congo.

Malaria

Op 27 april 1988 vertrok de zuster naar Congo, waar ze als verpleegster werkzaam was in Drodro, Laybo, Bunia en Kisantu.

Op 20 juli 2016 keerde ze terug naar ons land na een zware aanval van malaria. Tot 22 augustus 2016 was ze hier met ziekteverlof, waarna ze vertrok naar Vietnam. Daar was er pas een stichting ‘Zusters van Maria’ opgericht. Op 6 september 2017 keerde de zuster definitief terug naar het hoofdklooster in de Schoolstraat. Zij zet zich daar nu in voor de zieke en bejaarde zusters. Je vindt haar ook wel eens terug aan het onthaal.

Nna 50 jaar trouwe dienst aan de Congregatie, de Heer, de kerk – vierde zuster Maria, samen met haar medezusters en familie, haar gouden jubileum in het hoofdklooster in de Schoolstraat.

Na een eucharistieviering in de kapel van het hoofdklooster volgde er een receptie en feestmaaltijd. (Patrick D.)

[email protected]

The post Zuster Maria Pham Thi Toan viert gouden kloosterjubileum is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG RODE DUIVELS. Belgen trainen eerst en trekken dan naar Stuttgart, waar Onana en Tedesco met de pers praten

In hun laatste en beslissende groepswedstrijd nemen de Rode Duivels het op tegen Oekraïne. De Belgen hebben minstens één punt nodig om zich te plaatsen voor de achtste finale. Op de dag voor de partij staat bondscoach Domenico Tedesco samen met Amadou Onana de pers te woord. Maar eerst trainen de Belgen voor hun vertrek naar Stuttgart nog in Ludwigsburg.

Lees meer »

“Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans”: Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin’ Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de

Lees meer »

Lange files op E403 na botsing in beide richtingen in Torhout

Ter hoogte van het afrittencomplex van de E403 in Torhout ontstond woensdagmiddag een verkeersinfarct. Een personenwagen botste er eerst op een vrachtwagen, met zware schade tot gevolg. Tegelijkertijd botsten in de andere richting twee auto’s op elkaar die getuige waren van het eerste ongeval. Het leidde tot kilometerslange files.
The post Lange files op E403 na botsing in beide

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Froya en Mark kochten stukje berg in de Alpen: “Hier leven is leren loslaten en berusten in wat komt”

Wie definitief uit Antwerpen vertrekt, laat veel achter. Dat zou je toch denken. Wij spraken Antwerpenaren die lang geleden of heel recent hun koffers pakten, iedereen die hen lief was dag zeiden en naar het buitenland verkasten. Vijf keer een verhaal over met weinig of niks vertrekken en (wellicht) nooit meer willen terugkeren. Aflevering 1: Froya en Mark uit Borgerhout

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne met de slogan ‘Dynamisch is troef’

In Lo-Reninge maakte Team Dynamisch op een originele manier de lijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. De inwoners kregen een enveloppe met een spel speelkaarten in de brievenbus, samen met een kaart met foto van de tien kandidaten van Team Dynamisch. Een originele hint naar hun verkiezingsslogan ‘Dynamisch is troef’.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne

Lees meer »