Ignace zo onder de indruk van dodehoekongevallen dat hij systeem bedenkt om ze te vermijden

Ignace Strubbe (73) wil dat zijn idee tegen dodehoekongevallen ingevoerd wordt. Zijn Safety Cornerbox bestaat uit verlichting in de gevaarlijke zones rondom de vrachtwagen. De Oostendse politie luisterde en Vias zegt dat er al iets gelijkaardigs bestaat. Ignace: “Ik moet nu met mijn voorstel naar Mobiliteitsminister Lydia Peeters.” (Open VLD)

“50 jaar geleden was ik getuige van een ongeval waarbij op de eerste schooldag een twaalfjarige jongen onder de wielen van een vrachtwagen terecht kwam. Ik vergeet nooit wat ik toen zag op de hoek van de Torhoutsesteenweg en de Elisabethlaan. Al sprak men toen nog niet van een dodehoekongeval”, zegt Ignace Strubbe. “Jaren later was ik met mijn kleinzoon op pad toen we op de hoek van de Torhoutsesteenweg en de Steense Dijk een gelijkaardig ongeval zagen. Een uitwijkende vrachtwagen greep een jonge vrouw.” Beide ongevallen maakten op Ignace een grote indruk. Hij zocht zelf naar een oplossing voor dat type ongevallen en kwam in 2007 op de proppen met een systeem met drukknoppen op de zijkant van de vrachtwagen, waarbij de fietser de chauffeur kon verwittigen. Een vangnet onderaan de vrachtwagens of opleggers moest dan weer vermijden dat vallende fietsers of voetgangers onder de wielen terecht kwamen. “Er was zelfs belangstelling van Renaat Landuyt (SP.A, nu Vooruit) die toen minister van Mobiliteit was”, zegt Ignace.

Verlichting

Ignace bedacht recent een nieuw systeem. “Van rechts vooraan op de vrachtwagen schijnt een laser of ledverlichting een rode zone op de grond. In die dode hoek mogen de fietsers niet komen. Ook achteraan is er zo’n verlichting om te vermijden dat de fietsers nog komen aanrijden als de vrachtwagen al invoegt. Van de chauffeur wordt verwacht dat hij 200 meter voor elk kruispunt het systeem aanzet en invoegt als er zich geen fietsers meer bevinden rechts van hem. Ook links wordt een gelijkaardige zone geprojecteerd, want de vrachtwagen zwenkt ook links uit. We moeten gaan voor nul dodehoekongevallen in het verkeer. Liever 60 seconden wachten tot de vrachtwagen gepasseerd is dan platgereden worden.” Ook kennis Dany Dumoulin steun hem: “Ik was ook ooit getuige van een dodehoekongeval. Zoiets vergeet je nooit. De strijd van Ignace is terecht. Hij moet gehoord worden.”

Verkeersveiligheid

Bij het onafhankelijk instituut Vias doen ze onderzoek en ontwikkelen ze kennis over verkeersveiligheid. Woordvoerder Stef Willems: “De politie registreerde in 2020 23 dodehoekongevallen, maar dat is een onderschatting, want niet alle dergelijke ongevallen worden als dusdanig geregistreerd. Mensen komen regelmatig bij ons met allerhande voorstellen. Soms zijn dat fantasten, maar vaak zitten er ook zaken tussen die we verder moeten onderzoeken. Dit voorstel doet heel erg denken aan de ‘Blindspot Illuminator’ van het Deense bedrijf Fairwood Innovation. Een oplossing is niet simpel, want met signalen naar de fietser moet die ook door hebben dat hij zich niet in een bepaalde zone mag begeven en zich daar ook aan houden.”

Ignace Strubbe: “Bovendien moet er op de truck ook een geluidssysteem aangebracht worden met verschillende tonen, zodat het niet verward wordt met een achteruit rijdende vrachtwagen. En idealiter weerklinkt door speakers voor de fietsers ook tegelijk: Attention attention!”. Ignace kreeg de raad met zijn voorstel hogerop te gaan, maar besliste nog niet of hij dat ook zal doen.

Reactie politie

“Om situaties te beoordelen, gaan we altijd op locatie. Dat is ook hier gebeurd. Een hoofdinspecteur van de dienst verkeershandhaving is met mijnheer Strubbe ter plaatse geweest aan de luchthaven om de situatie te bekijken. Hij diende een dossier in”, bevestigt woordvoerder Eline Goeminne van de Oostendse politie. “Het dossier bevat een technische piste. Wat de burger voorstelt, is interessant en biedt zeker mogelijkheden. Maar als politie hebben we daar geen bevoegdheid. Als verkeershandhaver vervullen we een adviesrol, maar zelf kunnen we met de oplossing van de burger niet aan de slag. Toch zullen we ons netwerk aanspreken om het dossier onder de aandacht te brengen van de nodige instanties.”

The post Ignace zo onder de indruk van dodehoekongevallen dat hij systeem bedenkt om ze te vermijden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »

Duitse politie zwijgt over doodsoorzaak teruggevonden Arian (6): “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de Duitse jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”,

Lees meer »

LIVE. Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

KIJK. “Als je ouders je niet willen, neem ik je wel mee”: opmerkelijke ontmoeting tussen Donald Trump en jonge fan gaat viraal

Op sociale media gaan beelden viraal van een opvallende ontmoeting tussen voormalig president Donald Trump en een jonge fan. De jongen had zich als Trump verkleed en raakte tot tranen toe bewogen toen hij zijn idool zag. De ex-president probeerde het kind op te vrolijken en gaf hem plots wat “zakgeld”. Vervolgens grapte hij dat hij de kleine dubbelganger wel

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »